HomeΚΟΣΜΟΣΑκιντζί: Θέλουμε δύο «ναι» στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού

Ακιντζί: Θέλουμε δύο «ναι» στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεν τίθεται θέμα πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη και δεν υπάρχει τέτοια προσδοκία, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μιλώντας χθες σε τηλεοπτική εκπομπή στα κατεχόμενα, τονίζοντας τη σημασία της περιόδου που ανοίγεται και ότι στη Νέα Υόρκη θα πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε ότι και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης συμμερίζεται τον στόχο για λύση εντός του 2016 και υποστήριξε την άποψη ότι εάν εισέλθουμε στο 2017 με μια διαδικασία με ανοικτό τέλος αυτό δεν θα είναι προς όφελος κανενός. «Εφόσον πλησιάζουμε το στόχο του 2016, για να τον κάνουμε πραγματικότητα ήρθε η ώρα να επιδειχθεί σοβαρή αποφασιστικότητα».

Ο κ. Ακιντζί, είπε ότι το γεγονός των συναντήσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά δείχνει πως η Ελλάδα θα μετέχει περισσότερο στη διαδικασία. Ξέρουμε, συνέχισε, ότι ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης Ερντογάν – Τσίπρα στη Νέα Υόρκη. «Θεωρώ ότι διάγουμε μια σημαντική περίοδο».

Ο κ. Ακιντζί είπε ότι θα γίνουν προσαρμογές στο εδαφικό ωστόσο αυτό το θέμα θα συζητηθεί σε μια διαφορετική μορφή πλατφόρμας αφού γίνουν μια σειρά συναντήσεων και σε μια σύσκεψη τύπου Μπούργκενστοκ (όπως το 2004) θα συζητηθούν και με τις εγγυήτριες δυνάμεις τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ο ίδιος, ανέφερε απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι δεν συμμερίζεται την ιδέα να περιμένουν τις Προεδρικές εκλογές του 2018 στη Κυπριακή Δημοκρατία και να συνεχίσει τις συνομιλίες με όποιον εκλεγεί.

Ο στόχος, είπε, είναι η λύση και αυτή η δουλειά είναι δύσκολη. «Εργαζόμαστε για να επιτύχουμε δύο ναι (στα δημοψηφίσματα) και αυτό είναι δύσκολο. Γιατί δεν πάμε εκεί, λέμε τις θέσεις μας και γυρνάμε πίσω.

Δεν παίζουμε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών (blame game).Υπάρχει κριτική και θα υπάρχει. Είναι δύσκολο γιατί τα κάνουμε εμείς οι Κύπριοι όλα. Δεν ήρθε κάποιος να μας δώσει γεφυρωτικές προτάσεις. Αυτή η διαδικασία δεν έφτασε καν σε ένα τέτοιο σημείο».

Στην ερώτηση εάν μπορεί να υπάρξει ένα δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2017 ο Τουρκοκύπριος ηγέτης απάντησε: «Γιατί να μην υπάρξει; Εάν δεν είναι Μάρτης, μπορεί να είναι ο Απρίλιος, ο Μάιος. Εάν συμβεί αυτό οι Ελληνοκύπριοι δεν θα σκέφτονται τις εκλογές του 2018 αλλά θα προέχει η λύση και το δημοψήφισμα».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση