HomeHL-WorldΗ Ιρλανδία είπε «ναι στη γυναίκα νοικοκυρά» και απέρριψε τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος

Η Ιρλανδία είπε «ναι στη γυναίκα νοικοκυρά» και απέρριψε τον εκσυγχρονισμό του συντάγματος

Το 73,9% των Ιρλανδών πιστεύει ότι οι γυναίκες έχουν καθήκον να φροντίζουν τα μέλη της οικογένειας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άκρως συντηρητικοί αποδείχθηκαν οι Ιρλανδοί καθώς τάχθηκαν κατά των αλλαγών στο Σύνταγμα της χώρας που θα εκσυγχρόνιζαν αναφορές στην οικογένεια και τον ρόλο της γυναίκας, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με αντικείμενο τις συνταγματικές αναθεωρήσεις.

Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, οι Ιρλανδοί κλήθηκαν στις κάλπες ενός αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος για τον ρόλο της γυναίκας και τον ορισμό της οικογένειας στον 21ο αιώνα.

Τα αποτελέσματα πάντως έδειξαν ότι η Ιρλανδία ενστερνίζεται σεξιστικά πρότυπα λέγοντας «ναι στη γυναίκα νοικοκυρά».

Σε ποσοστό, 67,7% οι Ιρλανδοί είπαν «όχι» στο ερώτημα που αφορούσε την διεύρυνση του ορισμού της οικογένειας ώστε να συμπεριλάβει τις σχέσεις με διάρκεια, όπως τα ζευγάρια που συζούν εκτός γάμου και τα παιδιά τους.

Στο δεύτερο ερώτημα, που αφορούσε στον ρόλο των γυναικών μέσα στο σπίτι, επτά στους δέκα δήλωσαν ότι έχουν καθήκον να φροντίζουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Το 73,9% των συμμετεχόντων τάχθηκαν κατά της αλλαγής καταρρίπτοντας το ρεκόρ αρνητικών απαντήσεων σε δημοψήφισμα της χώρας.

Η αλλαγή αυτή, αφορά στο άρθρο 41 του Συντάγματος της Ιρλανδίας και χρονολογείται από το 1937, όταν η Καθολική εκκλησία κυριαρχούσε στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή της χώρας.

Κανείς δεν ξέρει τι είναι μία σχέση που διαρκεί, ενώ όλοι ξέρουν ακριβώς τι είναι ένας γάμος, ανέφερε χαρακτηριστικά πριν το δημοψήφισμα ο Ντέιβιντ Κουίν, ιδρυτής του Ινστιτούτου Iona, που υπερασπίζονται τα συμφέροντας της καθολικής κοινότητας.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων το βράδυ του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος ηγείται του κεντροδεξιού κυβερνητικού συνασπισμού που πρότεινε το δημοψήφισμα, υποστήριξε ότι και οι δύο τροποποιήσεις απορρίφθηκαν και με επαρκή συμμετοχή από τους συμπολίτες του.

Υπογράμμισε επίσης ότι η ιρλανδική κυβέρνηση αποδέχεται το αποτέλεσμα και θα το σεβαστεί πλήρως.

Για τον Βαράντκαρ, ήταν αναγκαίο το δημοψήφισμα, καθώς όπως είχε επισημάνει, στη χώρα του διαμένουν περίπου 1 εκατομμύριο άτομα σε οικογένειες που δεν βασίζονται στο θεσμό του γάμου, όπως εκείνες με γονείς που μένουν μαζί και δεν έχουν παντρευτεί, εκείνες με έναν γονιό αλλά και με παππούδες που έχουν αναλάβει την κηδεμονία παιδιών.

Από την πλευρά της, η Καθολική Εκκλησία, όπως και αρκετοί συντηρητικοί φορείς της χώρας, θεωρούν ότι δεν υπάρχει λόγος να συμβεί μία τέτοια συνταγματική αλλαγή.

Το επιχείρημα τους είναι ότι πλέον όλοι σέβονται τις γυναίκες και πως έχουν ίσα δικαιώματα με τους άνδρες σε πρακτικό επίπεδο, άρα δεν υπάρχει λόγος για να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο Σύνταγμα της χώρας.

Ασαφής ο όρος «διαρκής σχέση»

Πέραν της Καθολικής Εκκλησίας όμως, υπάρχουν και επικρίσεις από τον νομικό κόσμο της Ιρλανδίας, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο όρος «διαρκής σχέση» (durable relationship) που εισάγεται στη νέα τροπολογία για την οικογένεια είναι πολύ ασαφής και θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρερμηνείες.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες έχουν προειδοποιήσει ότι η αποτυχία σαφέστερης διατύπωσης αυτού του νέου όρου στο Σύνταγμα μπορεί να έχει επιπτώσεις σε μελλοντικές υποθέσεις οικογενειακών δικαστηρίων, κληρονομικές διαφορές, φορολογικό δίκαιο και υποθέσεις μετανάστευσης.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση