HomeΚΡΗΤΗΧρηματοδοτούνται πέντε Έλληνες ερευνητές – Ανάμεσά τους μία γυναίκα στο ΙΤΕ

Χρηματοδοτούνται πέντε Έλληνες ερευνητές – Ανάμεσά τους μία γυναίκα στο ΙΤΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την ευκαιρία να συγκροτήσουν τις δικές τους ερευνητικές ομάδες, με στόχο να προωθήσουν καινοτόμες ιδέες τους στην αγορά, θα έχουν πέντε νέοι Έλληνες επιστήμονες.

Οι πέντε Έλληνες ερευνητές συμπεριλαμβάνονται στους 325, που θα λάβουν συνολική χρηματοδότηση €485 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ΕΣΕ).

Πρόκειται για τις λεγόμενες “επιχορηγήσεις εκκίνησης”, μέσω των οποίων η Ε.Ε. προσελκύει και διατηρεί νέους ερευνητές στην Ευρώπη. Με την υποστήριξη της Ε.Ε., οι εν λόγω υπότροφοι θα είναι σε θέση να προωθήσουν τις καλύτερες ιδέες τους, αλλά και να δημιουργήσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας για περισσότερο ερευνητικό προσωπικό, που επιθυμεί να εργαστεί σε τομείς αιχμής της επιστήμης.

Μεταξύ των νέων επιστημόνων, που θα λάβουν επιχορήγηση είναι οι:

Έλενα Γιαννούλη – θα φιλοξενηθεί στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου θα εργαστεί στον τομέα των συναισθηματικών ηλεκτρονικών υπολογιστών

Βασιλική Νικολετοπούλου – θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, όπου θα εργαστεί στον τομέα των νευροπαθειών

Χρήστος Μπεργελές – θα φιλοξενηθεί στο University College London, όπου θα εργαστεί στον τομέα των ρομπότ για οφθαλμολογικές επεμβάσεις

Κατερίνα Δούκα – θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου θα εργαστεί στον τομέα της παλαιοντολογίας

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – θα φιλοξενηθεί στο Πανεπιστήμιο του Birmingham, όπου θα εργαστεί στον τομέα των στοιχειωδών σωματιδίων.

Ευρεία γκάμα

Η χρηματοδοτούμενη έρευνα καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από τις φυσικές επιστήμες και την τεχνολογία μέχρι τις βιοεπιστήμες, καθώς και τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Τα έργα, που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνουν εργασίες σχετικά με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της χημειοθεραπείας στη θεραπεία του καρκίνου, τη δημιουργία νέων βιώσιμων τρόπων για την παραγωγή καυσίμου υδρογόνου και τη διερεύνηση του δικαίου της ιθαγένειας για την καλύτερη διαχείριση της μετανάστευσης και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχολιάζοντας τις νέες χρηματοδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας, ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για την Έρευνα, την Επιστήμη και την Καινοτομία, σχολίασε: “Απώτερος στόχος είναι να συμβάλουν στη δημιουργία του πλέον πολύτιμου πόρου της Ευρώπης: του ανθρώπινου κεφαλαίου”.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΣΕ, καθηγητής Jean-Pierre Bourguignon, σημείωσε ότι “με αυτόν το νέο γύρο χρηματοδότησης, το Συμβούλιο στηρίζει άλλα 325 φωτεινά νέα μυαλά, για να κάνουν τις φιλόδοξες ιδέες τους πράξη. Το ΕΣΕ πιστεύει στην υποστήριξη των νέων ταλέντων. Άλλωστε, τα δύο τρίτα της χρηματοδότησης του κατευθύνονται σε ερευνητές στην αρχή της σταδιοδρομίας τους”.

epixeiro.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση