HomeΚΟΣΜΟΣΚίνα: Πορεία 4.000 διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ για «εξαφάνιση» βιβλιοπωλών

Κίνα: Πορεία 4.000 διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ για «εξαφάνιση» βιβλιοπωλών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν χθες πορεία στο Χονγκ Κονγκ για να διαδηλώσουν ενάντια στην κράτηση πέντε εργαζομένων σε εκδοτικό οίκο, γνωστό για την επικριτική του στάση απέναντι στην Κίνα.

Η μυστηριώδης αρχικά εξαφάνιση των βιβλιοπωλών, που εργάζονταν για τον οίκο Mighty Current, είχε προκαλέσει σάλο παγκοσμίως, με τις συλλήψεις τους, που ανακοίνωσαν αργότερα οι κινεζικές αρχές, να προκαλούν φόβους ότι το Πεκίνο θέλει να αυξήσει την επιβολή του στο Χονγκ Κονγκ – πρώην βρετανική αποικία, η κυριαρχία της οποίας πέρασε από την Βρετανία στην Κίνα το 1997 – φαλκιδεύοντας την αρχή «μια χώρα, δύο συστήματα», που ισχύει στην περιοχή.

Η Κίνα και η Βρετανία συμφώνησαν όταν μεταβιβάστηκε η κυριαρχία της περιοχής αυτής στο Πεκίνο να διατηρηθεί για 50 χρόνια ο τρόπος ζωής και οι ελευθερίες που ίσχυαν στο Χονγκ Κονγκ όταν ήταν βρετανική αποικία. Οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας δεν έχουν το δικαίωμα να επέμβουν στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή.

Η χθεσινή διαδήλωση πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά την πορεία 100 ακτιβιστών προς την κεντρική υπηρεσία διασύνδεσης της Κίνας για να διαδηλώσουν ενάντια σε αυτό που χαρακτηρίζουν «διασυνοριακές απαγωγές».

Από τις πέντε εξαφανίσεις, αυτή που προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις ήταν αυτή του 65χρονου βιβλιοπώλη Λι Μπο, κατόχου βρετανικού διαβατηρίου, που εξαφανίστηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες στα τέλη της περσινής χρονιάς ενώ βρισκόταν στο Χονγκ Κονγκ, σε περιοχή που δεν έχουν αρμοδιότητα να επεμβαίνουν οι κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Οι αξιωματούχοι των κινεζικών αρχών υποστηρίζουν, σύμφωνα με επίσημες ανακοινώσεις, ότι δεν έχουν κάνει τίποτε παράνομο. Οι άλλοι βιβλιοπώλες κρατούνται στην ηπειρωτική Κίνα.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα «προστατέψτε την ελευθερία του Τύπου, την ελευθερία δημοσίευσης και την ελευθερία του λόγου», καθώς η πορεία τους περνούσε από το μικρό βιβλιοπωλείο στο Causeway Bay, με κατεύθυνση το γραφείο διασύνδεσης του Πεκίνου, ζητώντας την απελευθέρωση του Σουηδού Γκούι Μίνχαϊ, βιβλιοπώλη στο Χονγκ Κονγκ που εξαφανίστηκε τον Οκτώβριο στην Ταϊλάνδη και ακόμη κρατείται στην Κίνα.

Ο Λαμ Γουινκ Κι, ένας από τους συλληφθέντες που αφέθηκε ελεύθερος δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη πως συνελήφθη στην Κίνα και έμεινε υπό κράτηση για περισσότερους από οχτώ μήνες, αλλά ο συνάδερφος του Λι Μπο, απήχθη από το Χονγκ Κονγκ από αξιωματούχους των κινεζικών αρχών της ηπειρωτικής χώρας.

«Οι διαδηλωτές θαυμάζουν πως ο Λαμ Γουινκ Κι, ως ένας απλός πολίτης, αντιστάθηκε στις αρχές και εξέθεσε τα ψέματα τους.

Πολλοί άνθρωποι μου είπανε ότι ανησυχούν για την ασφάλεια του Λαμ», δήλωσε ο Άλμπερτ Χο, βουλευτής του δημοκρατικού κόμματος που οργάνωσε την πορεία.

Ο Άλβιν Γενγκ, υπέρμαχος της δημοκρατίας και βουλευτής του κόμματος πολιτών δήλωσε πως οι συλλήψεις θέτουν σε αμφιβολία την αρχή «µία χώρα, δύο συστήµατα», που εγγυάται ξεχωριστούς νόμους και ελευθερίες στην πρώην βρετανική αποικία, που δεν είναι δεδομένες οπουδήποτε αλλού στην Κίνα για 50 χρόνια.

«Δεν έχουμε δει απολύτως τίποτε από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ που θα εγγυάται την ασφάλεια αυτών των βιβλιοπωλών», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση