HomeΚΡΗΤΗΟ σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης… επίτιμος δημότης Χανίων

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης… επίτιμος δημότης Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία πλήθους κόσμου και έντονη τη συγκινησιακή φόρτιση του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε η ειδική εκδήλωση για την ανακήρυξη του παγκοσμίου φήμης μουσικοσυνθέτη σε επίτιμο δημότη Χανίων.

Η εκδήλωση έγινε στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου στο Μεγάλο Αρσενάλι, όπου ο Δήμαρχος Χανίων έκανε την ανακήρυξη παρουσία τοπικών φορέων, της κόρης του μουσικοσυνθέτη που τον συνοδεύει, αλλά και πλήθους κόσμου.

Επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η ονοματοδότηση του Παλιού Τελωνείου Χανίων σε Σύγχρονο Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων “Μίκης Θεοδωράκης”, ενώ του αποδόθηκε και το χρυσό κλειδί από το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Μάλιστα ο Μίκης Θεοδωράκης μιλώντας στους παρευρισκόμενους αναφέρθηκε και στη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας λέγοντας χαρατηριστικά ότι «εκεί που φτάσαμε, χρειάζεται επανάσταση».

Στο πατρικό του σπίτι

Νωρίτερα ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης είχε επισκεφθεί τον τόπο όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, τον Γαλατά Χανίων, όπου το πατρικό του σπίτι πρόκειται να μετατραπεί σε μουσείο.

mikis5

mikis2

Εμφανώς συγκινημένος ο κ. Θεοδωράκης, που επέστρεψε στο πατρικό του, συνομίλησε με παλιούς γνώριμους του, εξιστορώντας ιστορίες από την εποχή που ζούσε με την οικογένεια του εκεί.

 

mikis4

mikis3

Ο Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκης απηύθυνε χαιρετισμό αναφερόμενος στην πολυσχιδή προσωπικότητα, στο έργο και την προσφορά του Μίκη Θεοδωράκη λέγοντας:

«Mε ιδιαίτερη χαρά και τιμή η Κρήτη υποδέχεται τον κορυφαίο δημιουργό της σύγχρονης Ελλάδας Μίκη Θεοδωράκη, μια προσωπικότητα με διεθνή ακτινοβολία και αναγνώριση. Υποδεχόμαστε τον συμπατριώτη μας, το μεγάλο κλασσικό δημιουργό της Ευρώπης που διέδωσε σ’ όλο τον κόσμο τη νεοελληνική μουσική τέχνη.

1 1

Τον καλλιτέχνη που τραγουδήθηκε και θα τραγουδιέται από το σύνολο του ελληνικού λαού και ως τα πέρατα του κόσμου. Ο Μίκης Θεοδωράκης δεν είναι απλά ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Έλληνες μουσικοσυνθέτες, αλλά και ένας από τους κορυφαίους συνθέτες του εικοστού αιώνα παγκοσμίως.

2 1

Η αναγνωρισιμότητα του απλώθηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη, όμως πάντα ο Μίκης Θεοδωράκης υπερηφανεύεται για την Κρητική καταγωγή του, για το νησί μας, την ιστορία, τον πολιτισμό του και τους αγώνες του Κρητικού λαού για την ελευθερία. Τα Χανιά, η Κρήτη είναι ο τόπος του και οι Κρητικές του ρίζες ισχυρές. Από αυτήν την Κρητική καταγωγή του καθορίζεται το περήφανο και ασυμβίβαστο στοιχείο της προσωπικότητάς του αλλά και οι παραδοσιακές ρίζες της μουσικής του, αφού η Κρητική μουσική κυλά στο αίμα του.

Είναι γνωστή η απάντησή του όταν στη Μακρόνησο του ζήτησαν να υπογράψει για να γλυτώσει. «Δεν υπογράφω απάντησε ο Μίκης· όχι γιατί είμαι κομμουνιστής αλλά γιατί είμαι Κρητικός.»

3 1

Η Περιφέρεια Κρήτης, όλοι οι Κρητικοί τιμούμε απόψε το μεγάλο δημιουργό, την εξέχουσα προσωπικότητα της μουσικής, της ιστορίας, των αγώνων, της πολιτικής που το έργο του αποτελεί παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές. Εκπλήρωση του χρέους στο πρόσωπό του αποτελεί η ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη Χανίων από το Δήμο Χανίων αλλά και η απονομή του χρυσού μεταλλείου από το Πολυτεχνείο της Κρήτης. Εξάλλου ο ίδιος έχει πει! «Εγώ στο βιογραφικό μου έγραψα πως είμαι «Έλληνας και Κρητικός».

Και κάποτε, όταν θύμωνα με την Αθήνα, έλεγα «Κρητικός και Έλληνας». Αγαπημένε μας Μίκη, η χαρά και συγκίνηση όλων μας είναι μεγάλη . Συγχαρητήρια στο Δήμο Χανίων και στο Πολυτεχνείο για την αποψινή τιμητική εκδήλωση. Καλώς ήρθες στον τόπο και σπίτι σου. Άλλωστε εσύ έχεις δημόσια ομολογήσει πως «εδώ στα Χανιά νοιώθω πως βρίσκομαι σε λιμάνι, γαλήνιος και ασφαλής.

Λες και ξαναβρέθηκα στην αγκαλιά της οικογένειάς μου. Μη έχοντας ζήσει σε δική μου πατρίδα, έμαθα να θεωρώ την πατρίδα του πατέρα μου σαν δική μου πατρίδα.» Καλώς ήρθες λοιπόν Μίκη στην πατρίδα σου »

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας ανέφερε μεταξύ άλλων:

“Αγαπητέ Μίκη,

Με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζω απόψε όλους εσάς, που παρευρίσκεστε κοντά μας, εδώ στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, για να αποδώσουμε τις οφειλόμενες τιμές σε έναν δικό μας άνθρωπο, που το έργο και η φήμη του έχουν διαχυθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη, σε μία προσωπικότητα παγκοσμίου εμβέλειας, που μας κάνει τη μοναδική τιμή να είναι σήμερα κοντά μας, στον παγκόσμιο Έλληνα, Κρητικό και Χανιώτη μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη, αλλά και στον Μίκη των αγώνων για τη δημοκρατία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Αγαπητέ μας Μίκη,

Έχει περάσει ήδη ένας χρόνος από τότε, που προγραμματίσαμε ως Δήμος, από κοινού με τον Σύλλογο Φίλων «Μίκη Θεοδωράκη», αυτή σου την επίσκεψη στην πατρίδα που τόσο αγαπάς και που ο ίδιος επέλεξες να στεγάσει δραστηριότητες, που θα διατηρούν, θα αναδεικνύουν και θα προβάλλουν το σπουδαίο έργο σου στις παρούσες αλλά και στις μελλοντικές γενιές.

Δίπλα στο δικό σου έργο και την προσωπικότητά σου θα έχουμε τη χαρά να αναδεικνύουμε το έργο ενός ανθρώπου, που συμπληρώνει το δικό σου και αυτός είναι ο αδελφός σου Γιάννης, ένας διαπρεπής δημοσιογράφος και σπουδαίος ποιητής.

Ένας προικισμένος δημιουργός, που μας άφησε παρακαταθήκη ένα πλήθος εξαίρετων ποιημάτων, πολλά από τα οποία έχουμε το προνόμιο να τα απολαμβάνουμε μέσα από τη δική σου μελοποίηση.

Αγαπητέ Μίκη,

Από μέσα μας πηγάζει ένα βαθύ ευχαριστώ, καθώς με τη μουσική σου ιδιοφυΐα συνεισέφερες σημαντικά στον παγκόσμιο πολιτισμό και δεν υπάρχει κανείς, που να μην την αναγνωρίζει αυτή σήμερα.

Το σπάνιο μουσικό ταλέντο σου, το συνδύαζες πάντα με τις χαρές και τις λύπες της ζωής, αλλά και με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις, που στη μεγάλη διαδρομή της πολυτάραχης ζωής σου υπήρξαν πυκνές και έντονες.

Το σπουδαίο έργο σου αποτελεί αναμφίβολα συστατικό στοιχείο της συλλογικής μνήμης, η τέχνη σου είναι διαχρονική και τέτοια θα μείνει.

Και αυτό στο εγγυόμαστε όλοι εμείς απόψε εδώ, γνωστοποιώντας σου ότι η πατρική σου οικία στον Γαλατά, χάρη στις ενέργειες τόσο της παρούσας δημοτικής αρχής όσο και των προηγούμενων, θα αποτελέσει μουσειακό – εκθεσιακό χώρο, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ερευνητές του μέλλοντος να έχουν πρόσβαση στο πολύτιμο έργο σου, η ψηφιοποίηση του οποίου με τη χρήση νέων τεχνολογιών προωθείται από εμάς, σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας και θα είναι αφιερωμένο στο έργο των Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη.

Δεν θα μπορούσε να γίνει βέβαια κάτι διαφορετικό για το ιδιαίτερης ιστορικής αξίας αυτό ακίνητο, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του τόπου μας, στον όμορφο ηρωικό Γαλατά.

Έχουμε καθιερώσει μάλιστα ως θεσμό για την πόλη μας το Φεστιβάλ “Μίκης Θεοδωράκης”, σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύλλογο Φίλων “Μίκη Θεοδωράκη”, μία δέσμη καλοκαιρινών εκδηλώσεων, που επικεντρώνεται στο έργο σου.

Αυτή είναι στην πράξη η μεγάλη και δεσμευτική υπόσχεση μας για το παρόν και το μέλλον, που θα ενώνει τα Χανιά για πάντα με σένα.

Και αυτή δεν είναι μία υπόσχεση μόνο του σημερινού δημάρχου, αλλά αυτός είναι, που ανέλαβε την υποχρέωση εκ μέρους όλων των Χανιωτών, όλων των Κρητικών, να σου εκφράσει την πάνδημη επιθυμία και υπόσχεση, ότι εδώ από τον τόπο καταγωγής σου, πάντα θα αναδεικνύεται και θα προβάλλεται το έργο σου.

 

Μίκη Θεοδωράκη, σε ευχαριστούμε θερμά για όσα μας έχεις προσφέρει, θα αποτελείς πάντα φωτεινό φάρο και πηγή έμπνευσης για όλους μας και να είσαι βέβαιος ότι το αγαπημένο σου νησί θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και θα τιμήσει τη μεγάλη τιμή, που του έκανες”.

(φωτο zarpanews.gr/cretapost.gr)

Διαφήμιση
Διαφήμιση