HomeΚΡΗΤΗΑπόδοση τιμής στο Μίκη Θεοδωράκη από τον Πρέσβη της Κούβας

Απόδοση τιμής στο Μίκη Θεοδωράκη από τον Πρέσβη της Κούβας

Επίσκεψη στο πατρικό σπίτι και στον τάφο του Μίκη στον Γαλατά Χανίων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας, κ. Άραμις Φουέντε Ερνάντες (Aramis Fuente Hernández), συνοδευόμενος από τον συνεργάτη της Πρεσβείας στην Κρήτη κ. Μανώλη Βριθιά, επισκέφθηκαν  σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι 20 Δεκεμβρίου 2022 το πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη στο Γαλατά. Τους υποδέχθηκαν και τους ξενάγησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη κ. Γιώργος Αγοραστάκης και από το Δ.Σ. η Μαίρη Πιταριδάκη και η Βαγγελιό Χιωτάκη.

2023-12-20_o-presvis-tis-kouvas-aramis-fouente-ernantes-ston-tafo-tou-miki-theodoraki_1

Προηγούμενα ο κ. Πρέσβης μετέβη στο Κοιμητήριο του Γαλατά και απέδωσε φόρο τιμής εκ μέρους του Κουβανικού λαού στον τάφο του Μίκη Θεοδωράκη με την εναπόθεση λουλουδιών.

2023-12-20_o-presvis-tis-kouvas-aramis-fouente-ernantes-sto-patriko-tou-miki-theodoraki-me-ton-giorgo-agorastaki_2

Στην οικία Θεοδωράκη ο Πρέσβης της Κούβας έγραψε στο βιβλίο συλλυπητηρίων: «Πολύ συγκινημένος αποτίνω φόρο τιμής στον μεγάλο φίλο του Κουβανικού λαού και της επανάστασής του. Ο Φιντέλ και ο Μίκης διατήρησαν μέχρι τέλους μια στενή φιλία. Ο Κουβανικός λαός θαυμάζει βαθιά το έργο που δημιούργησε αυτό ο εξαιρετικός συνθέτης και τις ιδέες του, οι οποίες αποτελούν ανεξίτηλη παρακαταθήκη για τις νέες γενιές.

2023-12-20_o-presvis-tis-kouvas-aramis-fouente-ernantes-sto-patriko-tou-miki-theodoraki-me-ton-giorgo-agorastaki_1

Στην συνομιλία που ακολούθησε ο κ. Άραμις Φουέντε Ερνάντες τόνισε ότι: «Για μας ο Μίκης δεν αποτελεί μόνο ένα σύμβολο, αλλά μια πραγματικότητα, για το τι σημαίνει φιλία και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Θεωρώ ότι η σύνδεση του Μίκη με τον Κουβανικό λαό και ο τρόπος που υπερασπίστηκε μεγάλες αξίες, είναι ένα δυνατό παράδειγμα για την δύναμη των ιδεών. Ένα παράδειγμα όχι μόνο για τις νέες γενιές των Ελλήνων αλλά και των Κουβανών αλλά και των άλλων λαών». Η συνέχεια της συζήτησης επικεντρώθηκε στην επαναστατική Κούβα.

Ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης μεταξύ των άλλων είπε: «Καλωσορίζομε στα Χανιά και στο πατρικό του Μίκη Θεοδωράκη, τον κ. Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας και την ακολουθία του και ευχαριστούμε την Κυβέρνηση και το λαό της Κούβας για την αγάπη που δείχνουν στο Μίκη Θεοδωράκη.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε δεθεί με δυνατή  φιλία με τον Τσε Γκεβάρα και τον Φιντέλ Κάστρο από το 1962. Υπήρξε φίλος και συμπαραστάτης του Κουβανικού λαού. Υπερασπιστής της επανάστασης, της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κούβας.  Δεν έπαψε να δηλώνει για την Κούβα ότι: «Νιώθω ότι είμαι κομμάτι της ίδιας επανάστασης».

Ο χώρος που βρισκόμαστε εδώ στο πατρικό του υπογραμμίζει το επαναστατικό του πνεύμα. Όλοι οι πρόγονοί του Μίκη Θεοδωράκη που έζησαν εδώ, και πιο πριν, υπήρξαν επαναστάτες και μαχητές της ελευθερίας, αρχής γενομένης από την επανάσταση του 1821. Απ’ αυτούς πήρε, διδάχτηκε το αγωνιστικό χρέος για την ελευθερία και γι’ αυτήν ανάλωσε την ζωή του και δημιούργησε το έργο του. Γνώριζε πολύ καλά τι σημαίνει και τι είναι ο αγώνας της Κούβας και κάθε λαού για την απόκτηση της ελευθερίας του και της ανεξαρτησίας του.

Με χαρά διαπιστώνουμε επίσης ότι οι δεσμοί της Ελλάδας με την Κούβα έχουν μεγάλο βάθος. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, οι πνευματικοί ηγέτες της χώρας σας, οι ήρωές σας εμπνέονται και παραδειγματίζονται από τους Έλληνες επαναστάτες και τον απελευθερωτικό αγώνα τους. Από τον πρωτοπόρο ποιητή σας Χοσέ Μαρία Ερέδια που υμνεί την Ελληνική επανάσταση το 1823, μέχρι τον Απόστολο και Εθνικό σας ήρωα Χοσέ Μαρτί στο τέλος του 19ου αιώνα. Στα έργα τους δοξάζουν την Ελλάδα, εμπνέονται και παραδειγματίζεται από τον αγώνα των Ελλήνων. Ξέρουμε ότι και στον 20ο αιώνα οι μεταγενέστεροι Κουβανοί επαναστάτες αυτούς είχαν ως υποδείγματα. Το παράδειγμά τους εγκολπώθηκαν.

Ο Μίκης Θεοδωράκης λοιπόν είναι μια πνευματική γέφυρα μεταξύ μας, συμβολίζει την φιλία μεταξύ των δύο λαών και τον επαναστατικό δεσμό τους.

Αγαπητέ μας κύριε Πρέσβη,

θέλουμε να σας διαβεβαιώσομε ό,τι εμείς εδώ -που βρισκόμαστε πολύ κοντά στο Μίκη Θεοδωράκη- κρατάμε τα ίδια αισθήματα απέναντι στην χώρα σας και θα προσπαθήσουμε στο μέλλον να κάνομε πιο ισχυρό το δεσμό μας».

Διαφήμιση
Διαφήμιση