HomeΚΡΗΤΗΗ μεταμόρφωση στο κονάκι του Σαμή Μπέη – Πού βρίσκονται οι εργασίες

Η μεταμόρφωση στο κονάκι του Σαμή Μπέη – Πού βρίσκονται οι εργασίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εδώ και πολλές δεκαετίες το κονάκι του Σαμή Μπέη, το γνωστό Τρανταλίδειο κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Ιδομενέως, έστεκε «μετέωρο» δημιουργώντας πονοκέφαλο στην εκάστοτε δημοτική αρχή αλλά και της υπηρεσίας νεωτέρων μνημείων.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που αρχαιολόγοι είχαν ασχοληθεί με αυτό το ιστορικό κτίριο ενώ υπήρξαν και πολλές αντιπαραθέσεις μεταξύ φορέων για το αν θα πρέπει να κατεδαφιστεί ή όχι.

Το κονάκι του Σαμή Μπέη το 1980.
Το κονάκι του Σαμή Μπέη το 1980.

 

Η αείμνηστη Χρυσούλα Τζομπανάκη έγραφε για το κονάκι του Σαμή Μπέη:

Μεγάλου μεγέθους και ιδιαίτερα σημαντικό κτίσμα της βαλκανικής αρχιτεκτονικής. Το κονάκι χαρακτηρίζεται από ενδιαφέρουσα κάτοψη και αξιόλογα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία. Το οικοδόμημα είχε κατασκευασθεί σε διαμπερές μεγάλο οικόπεδο, με βάση το σύστημα των πτερύγων. Η δυτική όψη του κτίσματος, η οποία είναι η κύρια όψη, βλέπει προς την οδό Ιδομενέως. Εκεί ανοίγεται το θύρωμα της κυρίας εισόδου ενώ στην ανατολική πλευρά, προς την οδό Αριάδνης, ανοίγεται η δευτερεύουσα είσοδος. Οι πτέρυγες έβλεπαν σε εσωτερικές μεγάλες κατάφυτες αυλές, όπου υπήρχε πηγάδι, χαμάμ, καθώς και διάφορα άλλα βοηθητικά κτίσματα. Το ισόγειο έχει μεγάλους άνετους χώρους και είναι λιθόκτιστο. Ο όροφος όπου υπήρχε η κυρίως κατοικία, είναι ξυλόπηχτος. Το κτίσμα στεγάζεται με ξύλινη κεραμοσκεπή στέγη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διαμόρφωση της πρόσοψης, με τους δύο διατεταγμένους εν σειρά κλειστούς εξώστες. Τα δύο αυτά σαχνισιά στηρίζονται σε κοιλόκυρτα, ειδικής κατασκευής, ξύλινα φουρούσια, τα οποία καταλήγουν σε ενδιαφέροντα ανάγλυφα κοσμήματα. Τα θυρώματα έχουν παραστάδες και ανώφλια από λαξευμένο πωρόλιθο. Υψηλός πετρόκτιστος αυλότοιχος οριοθετούσε το ακίνητο.

Εργασίες αναστήλωσης

Στις αρχές Απριλίου αποφασίστηκαν να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στον κτίριο τόσο από την δημοτική αρχή όσο και από την υπηρεσία νεότερων μνημείων.

Οι εργασίες προχωρούν με αμείωτη ένταση και αφορούν στην καθαίρεση της κεραμοσκεπής του πρώτο ορόφου, προκειμένου στη συνέχεια να γίνουν παρεμβάσεις για τη στατική ενίσχυση του διατηρητέου κτίσματος που αποτελεί ένα σημαντικό μνημείο της αρχιτεκτονικής του Μεγάλου Κάστρου.

Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων, προχώρησε σε εργασίες για την στατική αποκατάσταση του κτιρίου, με στόχο το μνημείο «να σωθεί» αλλά να πάψει παράλληλα να αποτελεί κίνδυνο για τους διερχόμενους.

Δείτε τις φωτογραφίες του πριν και του μετά

Το κονάκι του Σαμή Μπέη πριν τις εργασίες.
Το κονάκι του Σαμή Μπέη πριν τις εργασίες.
Το κονάκι του Σαμή Μπέη κατά την διάρκεια των εργασιών.
Το κονάκι του Σαμή Μπέη κατά την διάρκεια των εργασιών.
Το κονάκι του Σαμή Μπέη κατά την διάρκεια των εργασιών.
Το κονάκι του Σαμή Μπέη κατά την διάρκεια των εργασιών.
Διαφήμιση
Διαφήμιση