HomeΚΡΗΤΗΕκδηλώσεις της αντιπεριφέρειας Χανίων για τη Μάχη της Κρήτης

Εκδηλώσεις της αντιπεριφέρειας Χανίων για τη Μάχη της Κρήτης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία σειρά από ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις διοργανώνει η αντιπεριφέρεια Χανίων για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Κρήτης.

Η κεντρική τιμητική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο 21 Μαίου στις 8.30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής :

1) Συναυλία της Μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στα πλαίσια της 75ης Επετείου της Μάχης της Κρήτης, αύριο Παρασκευή στις 8.30 το βράδυ στο Φρούριο Φιρκά

2) Η 6η Αθλητική Συνάντηση Στίβου «Χανιά 2016» , το Σάββατο 21 Μαΐου στο Εθνικό Στάδιο Χανίων (έναρξη 16:45)

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ Η Πολυφωνική Χορωδία Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε τον Νοέμβριο του 2012 με σκοπό τη σύσφιξη καλών σχέσεων και δεσμών μεταξύ ανθρώπων και φορέων αλλά και την προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Στο διάστημα από της ιδρύσεως της μέχρι σήμερα ανέπτυξε έντονη δραστηριότητα με συμμετοχή σε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις και χορωδιακά festival όπως Καρπενησίου, Πατρών, Αλεξανδρούπολης, στο Διεθνές Χορωδιακό festival Λ.Π.ΟΤΕ Θεσσαλονίκης, Μεγάρων, Καρδίτσας, Λευκωσίας-Λεμεσού Κύπρου, Gabrovo Βουλγαρίας.

Η Χορωδία Χανίων, από τα παλαιότερα πολιτιστικά σωματεία της πόλης, ιδρύθηκε το 1928. Είναι μέλος της Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος του Συνδέσμου για την Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη και εταίρος του Εθνικού Ιδρύματος Ελευθέριος Βενιζέλος. Με το έργο της έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και η δράσης της τιμά τον τόπο. Έχει ερμηνεύσει έργα σε πρώτη εκτέλεση, συνθέσεις του μαέστρου της, Γιάννη Μεντζελόπουλου που αφορούν την ιστορία του νησιού.

Στην ιστορία της ευτύχησε να έχει εξαιρετικούς μαέστρους. Συνεργάστηκε με χορωδίες ελληνικές και ξένες και έχει ταξιδέψει σχεδόν σ’ όλη τη χώρα.

Αθανάσιος (Θάνος) Βερέμης: Ομότιμος καθηγητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών, με ειδίκευση στην Πολιτική Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Πολιτική Επιστήμη στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και Ιστορία στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (Trinity College). Το 1977 έγινε επιμελητής στην έδρα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στην Πάντειο Σχολή Πολιτικών Επιστημών. Στη δεκαετία του 1980, διετέλεσε επισκέπτης ερευνητής και επισκέπτης καθηγητής στα πανεπιστήμια Χάρβαρντ, Πρίνστον και Οξφόρδης. Το 1987 έγινε καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπήρξε διευθυντής (1988-1994) και πρόεδρος (1994-2000) του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Διετέλεσε καθηγητής στην έδρα «Κωνσταντίνος Καραμανλής» στο Fletcher School of Law and Diplomacy (2001-2003). Το 2006, ως πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (Ε.ΣΥ.Π.), κατέθεσε σχέδιο νόμου με μεγάλο αριθμό διοικητικών, επιστημονικών και πολιτικών μεταρρυθμίσεων.

Επανεκλέχτηκε Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας το 2008. Το 2008 ήταν ο ιστορικός συνεργάτης των ντοκιμαντέρ «Εμείς οι Έλληνες» και «Μεγάλοι Έλληνες» του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ. Επανέρχεται το 2011 ως ιστορικός σύμβουλος, σε συνεργασία με τον Ιάκωβο Μιχαηλίδη, στο τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ «1821», τη συζήτηση «1821…σήμερα» στον ίδιο σταθμό, ενώ έκανε επιστημονική επίβλεψη του ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ «1821» σε συνεργασία με την Αθανασία Χατζή.

Την ίδια περίπου περίοδο ήταν και ο ιστορικός σύμβουλος του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ «Μάχες των Ελλήνων» και της συνακόλουθης συζήτησης. Ο John Irwin είναι σκηνοθέτης με 30ετή εμπειρία στην παραγωγή, τη σκηνοθεσία, στο «γύρισμα» και το μοντάζ ντοκιμαντέρ και θεατρικών έργων.

Μετά από Θεατρικές Σπουδές στο Λονδίνο, και έπειτα από δύο χρόνια σε Σχολή Κινηματογράφου, επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία, στην Εταιρεία Pacific Films, στο Wellington. Η εταιρεία παραγωγής του, η Wild Sweet Productions Ltd, ιδρύθηκε το 1990 με σκοπό την συν-παραγωγή Ελλάδας και Νέας Ζηλανδίας του ντοκιμαντέρ με τίτλο In Rich Regard (1991), το οποίο διερευνά τη σχέση που προκύπτει μεταξύ της Κρήτης και της Νέας Ζηλανδίας, κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η Wild Sweet Productions τεκμηριώνει τις τέχνες, την ιστορία της Νέας Ζηλανδίας και του Ειρηνικού, θέματα που σχετίζονται με την υγεία και το περιβάλλον και παράγει εκπαιδευτικές και διαφημιστικές ταινίες. Το 1991, ο Irwin δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Otago, παραγωγή εκπαιδευτικών και ψηφιακών βίντεο, ενώ σήμερα εργάζεται ως καθηγητής Ήχου και Κινούμενης Εικόνας, στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Nelson Marlborough.

Στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου Χανίων επαναλειτουργεί η έκθεση «Πλαισιώνοντας την Κρήτη» την οποία επιμελήθηκε, με έργα ζωγραφικής του Νεοζηλανδού ζωγράφου Peter McIntyre, επίσημου πολεμικού καλλιτέχνη κατά τον Β’ Π.Π., όπως και φωτογραφίες που ελήφθησαν από Νεοζηλανδούς στρατιώτες, το 1941.

Διαφήμιση
Διαφήμιση