HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔεν τα βρήκαν Σταθάκης – κουαρτέτο για τα «κόκκινα» δάνεια

Δεν τα βρήκαν Σταθάκης – κουαρτέτο για τα «κόκκινα» δάνεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με ανοιχτά θέματα ολοκληρώθηκε η σημερινή συνάντηση των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη για την πώληση των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες.

Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Τρίτη, καθώς οι διαφωνίες παραμένουν σε τρία «μέτωπα».

Η κυβέρνηση επιμένει στην τριετή εξαίρεση πώλησης των δανείων με υποθήκη την α’ κατοικία.

Επίσης ζητά την εξαίρεση από την πώληση των επιχειρηματικών δανείων ως και 500.000 ευρώ, των επαγγελματικών έως 250.000 ευρώ και των καταναλωτικών έως 20.000 ευρώ.

Στη σημερινή συνάντηση τέθηκε επίσης και το ζήτημα των αλλαγών στον νόμο «Δένδια» με τον υπουργό Οικονομίας να δηλώνει αργότερα στους δημοσιογράφους πως είναι δύσκολη υπόθεση τα μεγάλα χρέη επιχειρήσεων σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία τα οποία δεν καλύπτονται από τον νόμο «Δένδια».

Κι ενώ οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται, δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ η πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες για την παροχή άδειας λειτουργίας των εταιρειών που θα διαχειριστούν και θα αγοράσουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Ο υπουργός Οικονομίας, πάντως, έσπευσε να γνωστοποιήσει πως γίνεται συζήτηση για βελτιωτικές παρεμβάσεις ως προς τη λειτουργία τους, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποσαφηνίζεται το φορολογικό καθεστώς των επιχειρήσεων αυτών, δηλαδή το αν θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε σύσκεψη που υπήρξε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων μεταξύ κυβέρνησης, θεσμών και Τραπέζης της Ελλάδος, η ελληνική πλευρά επιχείρησε να υψώσει «τοίχος» στην πώληση των κόκκινων δανείων, καταθέτοντας την άποψη να μην εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ οι πωλήσεις των «κόκκινων δανείων» από τις τράπεζες σε funds. Στη φάση αυτή, ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο προβλέπει ότι επιτρέπεται η πώληση προβληματικών δανείων από τράπεζες σε funds, πλην των εξαιρέσεων που έχουν προσωρινά τεθεί στις περιπτώσεις όπου έχει μπει υποθήκη η μοναδική κατοικία του δανειολήπτη. Μετά από δύο παρατάσεις, η εξαίρεση εκπνέει στις 15 Απριλίου και οι δανειστές (ΔΝΤ και ΕΚΤ) επιμένουν ότι δεν πρέπει ο νόμος να προβλέπει καμία εξαίρεση.

Η πρόταση που κατέθεσε η κυβέρνηση για την επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις αυτές σημαίνει πως, και αν ακόμα χάσει τη μάχη για τις εξαιρέσεις, τα δάνεια θα πωλούνται με «καπέλο» τον ΦΠΑ και έτσι γίνονται λιγότερο δελεαστικά για τα funds. Οι εκπρόσωποι των θεσμών αντέδρασαν, θεωρώντας πως τέτοια εμπόδια ακυρώνουν το μέτρο που αυτοί προωθούν. Από πλευράς της η κυβέρνηση αντέτεινε ότι δεν είναι δυνατόν να αυξάνει τον ΦΠΑ πχ στα νησιά του Αιγαίου, αλλά να απαλλάσσει τα funds που αγοράζουν «κοψοχρονιά» τα κόκκινα δάνεια. Επικαλείται μάλιστα και αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων, με βάση την εμπειρία της Ιρλανδίας. Οι ξένοι τεχνοκράτες που μετείχαν στη σύσκεψη δήλωσαν πως ήταν αρμόδια για τραπεζικά θέματα μόνο, οπότε το θέμα παραπέμφθηκε για να το εξετάσουν και τα τεχνικά κλιμάκια που είναι αρμόδια για τα θέματα φορολογίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης θα δώσει και δεύτερη μάχη σήμερα με το «κουαρτέτο», για τα θέματα των αγορών, της ανταγωνιστικότητας και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Ερωτηθείς για το ζήτημα νωρίτερα ο κ. Σταθάκης απάντησε ότι θα έχει κλείσει ως την Τρίτη.

Τα ραντεβού του κουαρτέτου θα ολοκληρωθούν σήμερα με τη συνάντηση στις 6:30 το απόγευμα με τον Γιώργο Πιτσιλή, γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων αναφορικά με το νέο ρόλο και την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ.

Newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση