HomeΚΡΗΤΗΝέα Δημοκρατία: Ποιοί υποστηρίζουν ποιούς στην κούρσα εκλογής αρχηγού

Νέα Δημοκρατία: Ποιοί υποστηρίζουν ποιούς στην κούρσα εκλογής αρχηγού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Κώστας Καραγκούνης, πρώην εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. και εκ των βασικών συνεργατών του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά έως την ημέρα της παραίτησής του από την αρχηγία του κόμματος, επέλεξε προχθές να παρέμβει δημόσια, μόλις 10 μέρες πριν από τη λήξη του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, διευκρίνισε ότι ο ίδιος δεν έχει πάρει δημόσια θέση για κανέναν υποψήφιο γιατί πιστεύω ότι τώρα είναι η ώρα να μιλήσουν οι πολίτες και όχι οι βουλευτές. Η συγκεκριμένη παρέμβαση έγινε, διότι έχει αρχίσει ένας κύκλος διαρροών για το ποιοι βουλευτές και στελέχη στηρίζουν τους υποψηφίους αρχηγούς.

Η αλήθεια είναι ότι μεγάλος αριθμός βουλευτών της Ν.Δ. αποφεύγει συνειδητά να πάρει θέση και απλά παρίσταται σε όλες τις ομιλίες των υποψηφίων εάν περιοδεύσουν στους νομούς τους. Άλλοι όμως, είτε βουλευτές, είτε στελέχη, παίρνουν θέσεις μάχης και δίνουν πολιτικό αγώνα, στηρίζοντας τους υποψηφίους αρχηγούς στην προεκλογική κούρσα.

Η προεκλογική κούρσα, όπως όλα έδειχναν, με βάση και τη χθεσινή συζήτηση στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή των εκλογών στη Ν.Δ., θα έκλεινε με την Εθνική Συνδιάσκεψη, η οποία είχε προταθεί να γίνει την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου. Τελικά όμως ναυάγησε καθώς δεν τα βρήκαν στην ημερομηνία.

Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, όπως και το 2009, υπάρχει υποψήφιος που έχει το σαφές προβάδισμα στην υποστήριξη των κομματικών στελεχών και των βουλευτών. Όπως ήταν το 2009, η Ντόρα Μπακογιάννη που είχε την πλειοψηφία των βουλευτών και των στελεχών μαζί της, στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση, τη μερίδα του λέοντος έχει ο νυν πρόεδρος και ταυτόχρονα υποψήφιος αρχηγός, Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

Το στρατόπεδο των «καραμανλικών» έχει ταχθεί σχεδόν στο σύνολό του, με τον κ. Μεϊμαράκη που έχει και τις «πολιτικές ευλογίες» του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος μπορεί να μην εμπλέκεται στην προεκλογική διαδικασία, αλλά θεωρεί ότι ο νυν πρόεδρος μπορεί να διατηρήσει ενωμένη τη Ν.Δ. την επόμενη των εκλογών.

Αποστασιοποιημένος εμφανίζεται, όπως τονίζουν στενοί του συνεργάτες, και ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, πολιτικοί φίλοι του οποίου στηρίζουν πιο πολύ τον Άδωνι Γεωργιάδη και λιγότεροι τον Απόστολο Τζιτζικώστα. Αντίθετα, χωρίς την υποστήριξη κάποιου κεντρικού στελέχους με μεγάλη ιστορική διαδρομή στη Ν.Δ., πλην του πατέρα του, του πρώην Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που τον στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, κινείται ο έτερος υποψήφιος,Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης, εκτός από τους στενούς του συνεργάτες, όπως π.χ. τον Σωτήρη Κορομάντζο, τον Νίκο Καραχάλιο, τον Θόδωρο Αμπατζόγλου και τον Γιάννη Χατζή, στηρίζεται πάρα πολύ στον βουλευτή Ιωαννίνων και πρώην υπουργό, Κώστα Τασούλα, στον πρώην υπουργό και ακραιφνή «καραμανλικό», Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον επίσης «καραμανλικό» βουλευτή Αττικής, Γιώργο Βλάχο,  αλλά και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Σάκη Ιωαννίδη, με τους τρεις τελευταίους να είναι εκ περιτροπής σε πολλές περιοδείες μαζί του στην περιφέρεια.

Ο κ. Μεϊμαράκης έχει τη στήριξη πολλών βουλευτών στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπως π.χ. της Ντόρας Μπακογιάννη, του Νικήτα Κακλαμάνη, του Γεράσιμου Γιακουμάτου, του Γιώργου Κουμουτσάκου, της Σοφίας Βούλτεψη, του Κώστα Κατσαφάδου, του Βασίλη Οικονόμου, του Θανάση Μπούρα, του Γιάννη Τραγάκη, της Κατερίνας Παπακώστα, της Άννας Καραμανλή, του πολιτευτή Φαήλου Κρανιδιώτη, κ.α. ενώ φαίνεται πως τον στηρίζει διακριτικά ο Μάκης Βορίδης και ο βουλευτής Επικρατείας Θόδωρος Φορτσάκης και λέγεται πως υπέρ της υποψηφιότητάς του κλίνει και ο πρώην υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει τη στήριξη δημάρχων του Λεκανοπεδίου, όπως π.χ. ο Διονύσης Χατζηδάκης (Παλαιού Φαλήρου), ο Δημήτρης Κάρναβος (Καλλιθέας), ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης (Δάφνης), Γιώργος Σοφρώνης (Σαρωνικού), κ.α., αλλά και οι ευρωβουλευτές, Γιώργος Κύρτσος και Μαρία Σπυράκη. Στο πλευρό του είναι ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, ο πολιτευτής και γ.γ. της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, Νίκος Κωστόπουλος, ενώ διακριτικά τον στηρίζει και η βουλευτής Επικρατείας, Νίκη Κεραμέως.

Στο πλευρό του κ. Τζιτζικώστα έχουν ταχθεί από νωρίς, η Άννα Ασημακοπούλου, ο πρώην υπουργός Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο πιο παλαιός κοινοβουλευτικός, Τάσος Νεράντζης αλλά και στελέχη της Ν.Δ. όπως π.χ. ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Δυτικής Αττικής, Θανάσης Δρένης και της Βόρειας Αττικής, Φρόσω Σακελλαρίου. Προς την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα κλίνει και ο ευρωβουλευτής Θοδωρής Ζαγοράκης.

Την υποψηφιότητα του κ. Γεωργιάδη στηρίζουν οι πρώην βουλευτές, Θάνος Πλεύρης και Αλέξανδρος Μωραϊτάκης, αλλά και στελέχη με εμπειρία και δεξιό προφίλ, όπως ο δικηγόρος και πρόεδρος του Δικτύου 21, ο Διονύσης Καραχάλιος που ήταν στα πρώτα χρόνια της προεδρίας του κ. Σαμαρά και πριν γίνει πρωθυπουργός, εκ των βασικών συνεργατών του.

Τι ψηφίζει η Κρήτη

Ηράκλειο: Ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης στηρίζει τον κ. Μεϊμαράκη, αποστάσεις τηρεί από όλους ο βουλευτής Λευτέρης Αυγενάκης που δεν έχει ακόμα εκφραστεί, ενώ ο πρώην βουλευτής Μάξιμος Σενετάκης ψηφίζει τον κ. Μητσοτάκη.

Χανιά: Προνομιακό πεδίο για τον κ. Μητσοτάκη, τον οποίο στηρίζει πάρα πολλοί και μεταξύ αυτών, ο Χρήστος Μαρκογιαννάκης, Κυριάκος Βιρβιδάκης, κ.α. ενώ τον κ. Τζιτζικώστα ψηφίζει ο πρώην βουλευτής, Μανούσος Βολουδάκης.

Λασίθι: Υπέρ του κ. Μεϊμαράκη τάχθηκε εξ αρχής ο γρ. Κ.Ο. Γιάννης Πλακιωτάκης, ενώ υπέρ του κ. Μητσοτάκη είναι ο Γιάννης Πευκιανάκης.

Ρέθυμνο: Ακόμα δεν έχει εκφραστεί ο βουλευτής Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Δείτε εδώ την πανελλαδική χαρτογράφηση των στελεχών

Tovima.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση