HomeΚΡΗΤΗΣτην… πυρά ο Ιούδας – Τηρήθηκε το έθιμο σε όλη τη Κρήτη

Στην… πυρά ο Ιούδας – Τηρήθηκε το έθιμο σε όλη τη Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηρήθηκε το έθιμο του κάψιμου του Ιούδα σε πολλά μέρη της Κρήτης. Από χθες νωρίς το μεσημέρι οι κάτοικοι των χωριών είχαν ετοιμάσει τη μεγάλη φουνάρα και είχαν φτιάξει το ομοίωμα του Ιούδα και περίμεναν ν’ αναστηθεί ο Χριστός για να ξεκινήσουν οι μεγάλες φωτιά.

IOYDAS1

Στις 12 τα μεσάνυχτα και μόλις ο ιερέας έψαλε το «Χριστός Ανέστη εκ νεκρών» άναψαν οι φωτιές του Ιούδα και τα δυναμιτάκια έδιναν… κι έπαιρναν.

IOYDAS2

Το έθιμο

Το “κάψιμο του Ιούδα” αποτελεί ένα ξεχωριστό έθιμο το οποίο αναβιώνει σε περιοχές της Ελλάδας κάθε Κυριακή του Πάσχα, προσελκύοντας πλήθος κόσμου που θέλει να θαυμάσει την τιμωρία του φιλάργυρου προδότη. Η διατήρηση του εθίμου μέχρι σήμερα, μπορεί να εκφράζει την έντονη ανάγκη για αποτίναξη κάθε είδους προδοσίας.

IOYDAS3

Συχνά, παρομοιάζεται με έναν άσχημο και τρελαμένο άντρα, τον “Κουτεντέ” που γυρνάει “γδυμνός” στα βουνά γιατί δεν τον δέχεται ούτε ο Χάρος. Ο “Ιούδας ο Ισκαριώτης”, που πρόδωσε τον Ιησού για “τριάντα αργύρια”, έχει γίνει το αρχέτυπο του προδότη στην δυτική τέχνη και λογοτεχνία, και μέχρι σήμερα το έθιμο του καψίματος, αναβιώνει σε πολλά μέρη ανά την Ελλάδα. Τα παλιά χρόνια, η μεταφορά του ομοιώματος γινόταν με γαϊδουράκι, υιοθετώντας έναν άκρως παραδοσιακό χαρακτήρα.

IOYDAS5

Οι παραδόσεις του λαού μας πιστεύουν ότι ακόμα και τα στοιχεία της φύσης μισούν και θέλουν να εκδικηθούν τον άνθρωπο που πρόδωσε τον Χριστό.

Μέχρι σήμερα, το κάψιμο του Ιούδα συναντάται με πολλές παραλλαγές σε όλη την Ελλάδα και λειτουργεί ως ένα είδος παραδειγματικής τιμωρίας της προδοσίας σε ένα γενικότερο πλαίσιο. Το μυστικό της επιτυχίας του εθίμου κρύβεται στην προετοιμασία του ομοιώματος, καθώς περίπου τρεις ημέρες νωρίτερα, οι κάτοικοι φτιάχνουν τον Ιούδα από υφάσματα, άχυρα, και ξύλα, βάζοντας στα μάτια του κροτίδες, που θα τον “αποχαιρετήσουν” με τον πιο “κατάλληλο” τρόπο. Η αναπαράσταση γίνεται σε υψηλό σημείο της περιοχής,  προσφέροντας στον κόσμο που παρακολουθεί, ένα εντυπωσιακό θέαμα.

KAPNOGONA ANASTASH

Διαφήμιση
Διαφήμιση