HomeΚΡΗΤΗΣτο συμβούλιο της 2ης Κοινότητας το θέμα της απομάκρυνσης κεραίας

Στο συμβούλιο της 2ης Κοινότητας το θέμα της απομάκρυνσης κεραίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρόταση για συζήτηση στο συμβούλιο της 2ης δημοτικής κοινότητας για την απομάκρυνσης κεραίας κινητής τηλεφωνίας στον Πόρο κάνει η Λαϊκή Συσπείρωση.

Αναλυτικά η πρόταση:

Με την παράκληση να έρθει για συζήτηση στην ερχόμενη συνεδρίαση στο συμβούλιο της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή

Προς:

  1. Τον Αντιδήμαρχο Πολεοδομίας
  2. Την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
  3. Την πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου της 2ης Δημοτικής Κοινότητας
  4. Την πρόεδρο και τα μέλη της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής

Θέμα: «Άμεση απομάκρυνση κεραίας (κεραιών;) κινητής τηλεφωνίας που λειτουργεί σε ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού Κομνηνών στον Πόρο σε κοντινή απόσταση από το 12ο και 39ο Δημοτικό Σχολείο.»

Έντονη είναι η ανησυχία των συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του 12ου και 39ου Δημοτικού Σχολείου, αλλά και των κατοίκων των γύρω οδών της Κομνηνών στον Πόρο , για την υγεία των παιδιών τους, αλλά και των ίδιων, λόγω της ύπαρξης κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Πρόκειται για κεραία που βρίσκεται στην ταράτσα πολυκατοικίας επί της οδού Κομνηνών σε απόσταση περίπου 50 μέτρων σε ευθεία γραμμή από δύο Δημοτικά Σχολεία της περιοχής (12ο και 39ο) . Μάλιστα η κεραία (κεραίες) βρίσκεται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της συνοικίας του Πόρου.

Η ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας είναι επιβαρυντική στην υγεία των κατοίκων που ζουν κοντά στις εγκαταστάσεις αυτές. Έρευνες έχουν δείξει ότι επηρεάζεται η υγεία των ανθρώπων που ζουν ή εργάζονται κοντά τους, βάζοντας όμως και το χρονικό παράγοντα ότι ασφαλέστερα συμπεράσματα θα εξαχθούν μετά από 40 ή 50 χρόνια. Οι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται  στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας τα τελευταία 21 χρόνια αρνούνται πεισματικά τις βλαβερές επιπτώσεις του προϊόντος τους και παρουσιάζουν κατά καιρούς διάφορες μελέτες από επιστήμονες που επιχορηγούνται από τις ίδιες τις εταιρείες. Αυτό που αποκρύπτουν είναι ότι όπου και να οδηγήσουν αυτές οι έρευνες, οι επιστήμονες δεσμεύονται ότι δεν θα τις παρουσιάσουν ακόμη και σε επιστημονικά συνέδρια, πόσο μάλλον στο ευρύ κοινό.

Μεγαλύτερος κίνδυνος υπάρχει από την έκθεση στην ακτινοβολία στις μικρές ηλικίες, όπου σε συνδυασμό με την χρήση συσκευών κινητής τηλεφωνίας (τηλέφωνα), μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην ανάπτυξη των παιδιών.

Ενθαρρυμένες από το νομικό πλαίσιο που τις ευνοεί, αλλά και από την ολιγωρία ή  αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής και των αρμόδιων υπηρεσιών , οι πολυεθνικές κινητής τηλεφωνίας δρουν ανενόχλητα, εγκαθιστούν κεραίες όσες και όπου τις βολεύει. Στηριζόμενες μάλιστα και στην καπιταλιστική οικονομική κρίση βρίσκουν ακόμη πιο πρόθυμους ιδιοκτήτες να τους ενοικιάσουν κάποιο χώρο στη ιδιοκτησία τους.

Έτσι, ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια, κυρίως δίπλα σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, στάδια, νοσοκομεία κτλ, όπου δηλαδή η μεγάλη συγκέντρωση ανθρώπων μπορεί να τους αποφέρει μέγιστη κερδοφορία. Ισχυρίζονται πολλές φορές ότι έχουν άδεια λειτουργίας ή έστω προσωρινής, αλλά παρόλα αυτά οι εγκαταστάσεις τους πάντα καμουφλάρονται μέσα σε ψεύτικες καμινάδες ή ντεπόζιτα, φοβούμενοι μόνο τις λαϊκές αντιδράσεις, που κατά καιρούς υπάρχουν στην αποκάλυψη μιας τέτοιας κεραίας.

Η ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και η απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, που στήριξαν και αποφάσισαν οι εκάστοτε κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και συνεχίζει η σημερινή τους συγκυβέρνηση, στόχο είχαν και θα έχουν την ανάπτυξη των κερδών των εταιρειών και όχι την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Η τοποθέτηση κεραιών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, χωρίς ενδιαφέρον για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων, επιβεβαιώνει ότι μοναδικό κριτήριο των εταιρειών για την εγκατάσταση των κεραιών είναι η επέκταση των δικτύων τους με στόχο περισσότερα κέρδη.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες Υπηρεσίες :

  1. Εάν η εταιρία κινητής τηλεφωνίας που τοποθετεί την κεραία (κεραίες;) έχει τη σχετική άδεια από την Πολεοδομία Ηρακλείου. Εάν έχει, γιατί δόθηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που αναλύονται παραπάνω, και κυρίως αφού σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται οι σχολικές μονάδες των 12ου και 39ου Δημοτικών Σχολείων.
  2. Σε ποια άμεσα μέτρα θα προβεί για την απομάκρυνση της συγκεκριμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας.
Διαφήμιση
Διαφήμιση