HomeΚΡΗΤΗΛ. Αυγενάκης: Διορθώνονται χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής αποσταγματοποιίας

Λ. Αυγενάκης: Διορθώνονται χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής αποσταγματοποιίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τις διατάξεις του σ/ν «Κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Επείγουσα ρύθμιση για την αναπλήρωση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λόγω πρόωρης λήξης της θητείας του» (Α΄ 136) και άλλες διατάξεις», αντιμετωπίζονται μετά από σειρά παρεμβάσεων, χρονίζοντα προβλήματα της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας, για τα οποία τα οποία έχουν διατυπώσει οι ενδιαφερόμενοι επιτηδευματίες και φορείς τους, ενώ παράλληλα γίνονται οι αναγκαίες, επείγοντος χαρακτήρα, προσαρμογές προς το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.).

Οι προτεινόμενες αλλαγές, κινούμενες στην κατεύθυνση της βελτίωσης και απλοποίησης της νομοθεσίας, αποσκοπούν στην υποβοήθηση της επιχειρηματικότητας ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζουν την ευελιξία και την υψηλή αποτελεσματικότητα στον έλεγχο για την πάταξη της φοροδιαφυγής και την ενίσχυση έτσι των δημοσίων εσόδων.

Ειδικότερα όσον αφορά στους αποσταγματοποιούς, μεταξύ άλλων καταργούνται οι υφιστάμενοι σήμερα περιορισμοί αναφορικά µε παράλληλες δραστηριότητες των αποσταγµατοποιείων στην περίπτωση που αυτά συλλειτουργούν µε οινοποιεία.  Η διάταξη προτείνεται για λόγους ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας. Επιπλέον, προτείνεται η επέκταση του ασκούμενου, από τις αρμόδιες ελέγχου και στο οινοποιείο, του (συλλειτουργούντος) αποσταγµατοποιείου, ιδίως όσον αφορά τις χρησιμοποιούμενες πρώτες ύλες.

Περαιτέρω, για την παραγωγή τσίπουρου/τσικουδιάς από τα αποσταγµατοποιεία, παρέχεται η δυνατότητα αναγνώρισης, κατά τους διενεργουµένους σχετικούς ελέγχους, ανοχής έως 15% επί πλέον του προβλεπόμενου ανωτάτου ορίου στην απόδοση σε άνυδρη αλκοόλη των χρησιμοποιουμένων ως πρώτη ύλη στεµφύλων.

Η ανωτέρω διάταξη προτείνεται, για λόγους διασφάλισης της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των σχετικών ελέγχων, ως και αποφυγής προβλημάτων στις επιχειρήσεις, καθ’ όσον η συγκεκριμένη πρώτη ύλη παραγωγής του εν λόγω προϊόντος, ως εκ της φύσεώς της, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ετερογένεια και είναι επιρρεπής σε µμεταβολές και αλλοιώσεις.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση