HomeΚΡΗΤΗΜόνο εποχικός τουρισμός στην Κρήτη

Μόνο εποχικός τουρισμός στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις περιφέρειες με την υψηλότερη εποχικότητα σε ο,τι αφορά τον τουρισμό βρίσκεται η Κρήτη σύμφωνα με μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.

Σημειώνεται πως το φαινόμενο αυτό  που παρουσιάζει ο ελληνικός τουρισμός έχει επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια της κρίσης, σε σχέση με τους ανταγωνιστές της στη Μεσόγειο, με την Κύπρο μόνο να προσεγγίζει τα υψηλά ποσοστά της Ελλάδας. Μάλιστα, ακόμη και ο εσωτερικός τουρισμός, ο οποίος ήταν πάντα ένα στήριγμα για το συνολικό τουρισμό της χώρας μας και εμφάνιζε σχετικά μικρή εποχικότητα στην Ελλάδα προ δεκαπενταετίας, πλέον τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντική επιδείνωση, ενδεικτικό του ότι οι Έλληνες έχουν ”συμπυκνώσει” τις διακοπές τους κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Όπως επισημαίνεται στη μελέτη που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με επιστημονικό υπεύθυνο το Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου, Ομότιμο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Γεράσιμο Ζαχαράτο, για την εποχικότητα του τουρισμού στην Ελλάδα, παρόλο που η όξυνση του φαινομένου της εποχικότητας αφορά όλες τις χώρες- Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία και Κύπρο- στην Ελλάδα το πρόβλημα εμφανίζεται εντονότερο.

Ειδικά για τη χώρα μας, όπως επισημαίνει η μελέτη, οι τουρίστες με την υψηλότερη εποχικότητα προέρχονται από την Τσεχία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, την Αυστρία, την Ιταλία και τη Δανία, ενώ τη χαμηλότερη εποχικότητα εμφανίζουν οι τουρίστες που προέρχονται από την Κύπρο, την Ιαπωνία, την Τουρκία, την Κίνα, τη Βουλγαρία και τις ΗΠΑ. Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι οι χώρες προέλευσης τουριστών με χαμηλή εποχικότητα εμφανίζουν σχετικά χαμηλά μερίδια συμμετοχής στο σύνολο των τουριστών (με εξαίρεση τις ΗΠΑ). Επιπλέον, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Ιταλία, χώρες με τα υψηλότερα μερίδια αφίξεων σε καταλύματα στην Ελλάδα (οι οποίες μάλιστα σαν σύνολο αντιπροσωπεύουν το 39,4% των αφίξεων) εμφανίζουν εποχικότητα υψηλότερη από τη μέση εποχικότητα του εισερχόμενου τουρισμού.

Με βάση τις αφίξεις πάντως, τον Αύγουστο λαμβάνει χώρα το 21,68% των αφίξεων, το τετράμηνο Ιουνίου- Σεπτεμβρίου το 69,68% και το εξάμηνο Μαϊου- Οκτωβρίου το 86,5%.

Ποιες είναι οι περιοχές με το εντονότερο πρόβλημα στην Ελλάδα; Οι περιφέρειες με την εντονότερη εποχικότητα είναι τα Ιόνια Νησιά, το Νότιο Αιγαίο και η Κρήτη, ενώ αντίθετα οι περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Ηπείρου και Αττικής εμφανίζουν σημαντικά χαμηλότερη εποχικότητα σε σχέση με την επικράτεια. Μάλιστα, με βάση τις αφίξεις, στις περιφέρειες αυτές κατά το εξάμηνο Μαϊου- Οκτωβρίου ξεπερνά το 95% των συνολικών αφίξεων. Για την περιφέρεια Αττικής, η εποχικότητα που καταγράφεται είναι από τις χαμηλότερες στη χώρα.

Η Ελλάδα και οι… άλλοι

Κι ενώ το πρόβλημα της εποχικότητας φαίνεται να συναντάται σχεδόν σε όλους τους τουριστικούς προορισμούς ανά τον κόσμο, όσον αφορά τη χώρα μας και τις ανταγωνίστριές της χώρες, τα πιο θετικά αποτελέσματα έχουν επιτευχθεί από την Ισπανία και τα πιο αρνητικά από την Ελλάδα. Η μελέτη-της οποίας- συγκρίνει τα νούμερα στη χώρα μας με αυτά των άλλων μεσογειακών χωρών. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ το 2000 οι αφίξεις του συνόλου των τουριστών σε καταλύματα τους μήνες Ιούνιο- Σεπτέμβριο (μέγεθος που αντιστοιχεί σε δείκτη συγκέντρωσης) για την Ελλάδα έφθασαν το 54,5% του συνόλου, το 2012 έφθασαν το 63,7%.

Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την Ισπανία ήταν 45,68% και 48,38%, ενώ για την Κύπρο αντίστοιχα στο 48,8% και 54,23%. Το αντίστοιχο μέγεθος για τον εσωτερικό τουρισμό ήταν 44,38%  το 2000 και 49,5% το 2012 στην Ελλάδα, σχεδόν αμετάβλητο, στο 44,5% στην Ισπανία, 47,7% και 48,5% στην Ιταλία, 46,2% και 48,23% στην Πορτογαλία και 45,9 και 51% στην Κύπρο αντίστοιχα.

Η συνήθης στρατηγική που έχει ακολουθηθεί από τις ανταγωνίστριες χώρες είναι η προώθηση κάποιων εναλλακτικών μορφών τουρισμού όπως ο πολιτιστικός, ο οικοτουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός. Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται να επιτυγχάνει ο πολιτιστικός τουρισμός χωρίς όμως να έχει καταφέρει να αντιστρέψει τη συνολικά αρνητική τάση της εποχικότητας σε μία χώρα. Η ”δασκάλα”, κατά τον κ. Ζαχαράτο, Ισπανία θέτει σε εφαρμογή τέτοιου είδους προγράμματα για πάνω από 25 χρόνια, ενώ το πιο πρόσφατο από αυτά είναι το Calypso, το οποίο βασίζεται σε ένα σύστημα επιδοτούμενων ομαδικών ταξιδιών τα οποία προγραμματίζονται για τις περιόδους μέσης και χαμηλής τουριστικής ζήτησης και απευθύνονται σε Ευρωπαίους πολίτες ηλικίας 55 ετών και άνω.

Ο προϋπολογισμός για την τουριστική περίοδο 2011- 2012 στα 4,5 εκατ. ευρώ με μία επιδότηση εφάπαξ των 130 ή 90 ευρώ, αναλόγως της χώρας προέλευσης των ταξιδιωτών. Τελικά το κόστος για την κυβέρνηση έφθασε περιπου τα 2,1 εκατ. ευρώ και αφορούσε σε επιδότηση περίπου 21.000 ταξιδιωτών. Η μελέτη αποδοτικότητας που διενεργήθηκε μετά το τέλος του προγράμματος κατέληξε, μεταξύ άλλων, στα εξής:

-Απέφερε στους προορισμούς έσοδα 12,4 εκατ. ευρώ

-Δημιούργησε 269 νέες άμεσες θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο των προορισμών

-Το 46% των εσόδων στους προορισμούς κατανεμήθηκε στους κλάδους υπηρεσιών καταλύματος και εστίασης

-Για κάθε ευρώ που δαπάνησε η ισπανική κυβέρνηση έλαβε πίσω 1,58 ευρώ μέσω φόρων

newmoney.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση