HomeHL-Culture«Η Νεφέλη Αγνοείται»:  Μια Ταινία Μικρού Μήκους για τις Φυγές Ανήλικων από την PSDM Athens

«Η Νεφέλη Αγνοείται»:  Μια Ταινία Μικρού Μήκους για τις Φυγές Ανήλικων από την PSDM Athens

Σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών & Ενηλίκων του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Πρώτη Προβολή στα Village Cinemas με την υποστήριξη του ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ

Κάθε 2 ημέρες ένα παιδί εξαφανίζεται στην Ελλάδα

Η PSDM Athens, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών & Ενηλίκων που λειτουργεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού», ένωσαν τις δυνάμεις τους για ακόμη μια φορά με τον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και πραγματοποίησαν την πρώτη προβολή της δεύτερης ταινίας μικρού μήκους του Οργανισμού με τίτλο «Η Νεφέλη Αγνοείται», την Πέμπτη 23 Μαΐου στα Village Cinemas, στο Ρέντη.

«Η Νεφέλη Αγνοείται», αποτελεί το δεύτερο μέρος της πολύ πετυχημένης ταινίας μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» -που έδινε υπόσταση και φωνή στα συναισθήματα ενός παιδιού που δέχεται Bullying- και θίγει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα που πλήττει την κοινωνία, τις Φυγές Ανήλικων.

Στόχος της ταινίας, να ευαισθητοποιήσει παιδιά και γονείς στο φαινόμενο των εξαφανίσεων ανηλίκων και να δώσει το μήνυμα ότι «Η φυγή από τα προβλήματα μας δεν είναι ποτέ η λύση». Ακόμα και εάν ένα παιδί αποφασίσει να φύγει με δική του θέληση, αυτό δε θα πρέπει να μας αποτρέπει από την αναζήτησή του, καθώς αποτελεί ένα ευάλωτο παιδί που εκτίθεται σε διάφορους κινδύνους που ενδεχομένως να μην μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του.

Την εκδήλωση συντόνισε η Τζωρτζίνα Τσάγκα, η οποία καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέφερε«Σήμερα, ένα χρόνο μετά την πρώτη ταινία μικρού μήκους «Οι σκέψεις της Νεφέλης» και 2.000.000 views μετά να δούμε που μπορεί να οδηγηθεί ένα παιδί που ζει κάτι τραυματικό»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κος. Κώστας Γιαννόπουλος, ιδιαίτερα χαρούμενος δήλωσε «Είμαι πολύ περήφανος, και θα έπρεπε και εσείς να είστε περήφανοι, που στηρίζετε μια προσπάθεια που έχει αποτέλεσμα, όχι μόνο παρουσίας, αλλά ουσίας. Γιατί μετά την πρώτη ταινία μικρού μήκους για το bullying, πολλά σώθηκαν, πολλά παιδιά κάλεσαν στην Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056.

Η ταινία αυτή είναι βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες μέσα από τις Γραμμές μας όπου τα παιδιά μας καλούν, ζητάνε βοήθεια, ζητάνε διέξοδο, προσπαθούμε να βρισκόμαστε κοντά τους, να μιλάμε για τα προβλήματά τους, να επισκεπτόμαστε τα σχολεία τους. Σκοπός είναι να ευαισθητοποιήσουμε και να κινητοποιήσουμε παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Ένα “ευχαριστώ” στoν Βαγγέλη Νάκη, και την ομάδα του PSDMAthens αλλά και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στον όμιλο ΑΝΤΕΝΝΑ και στα VillageCinemas. 28 χρόνια πριν, σε ένα studioτου ΑΝΤΕΝΝΑ, ένα 10χρονο παιδί, ο Ανδρέας πέρασε ένα μήνυμα, αφήστε τα λόγια και κάνετε ό, τι μπορείτε γιατί παιδιά είναι και αξίζουν ένα χαμόγελο».

Η κα Τέσσα Κορλέτη, CorporateCommunications & PRDirector, ΑΝΤ1 ΤV, «Αποτελεί μεγάλη χαρά για όλους εμάς στον ΑΝΤ1, να υποστηρίζουμε αυτή την τόσο σπουδαία πρωτοβουλία του Χαμόγελου του Παιδιού & εύχομαι το μήνυμα της ταινίας που ετοίμασε η ομάδα του οργανισμού, να φτάσει σε παιδιά και γονείς σε όλη την Ελλάδα.»

Ο κος Ανδρέας Αλυσανδράτος, Marketing& CommunicationsDirector των VILLAGECINEMAS δήλωσε «Τα VillageCinemasανέκαθεν ήταν και είναι η φωνή των εφήβων. Συνεπώς είναι μεγάλη χαρά και τιμή να στηρίζουμε το Χαμόγελο του Παιδιού σε αυτή την προσπάθεια. Ελπίζω η ταινία να μας προβληματίσει όλους ώστε να φροντίσουμε να μην ξαναυπάρξουν τέτοιες συμπεριφορές ποτέ στο μέλλον.»

H κα Ειρήνη Ριζοπούλου, κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια Εθνικού Κέντρου για τις Εξαφανίσεις Παιδιών και Ενηλίκων του Οργανισμού επισήμανε για την ταινία μικρού μήκους «Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικές ιστορίες εξαφάνισης ανηλίκων της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις Εξαφανίσεις 116000 και κάποιες φορές, η καθημερινότητα είναι κάπως πιο “σκληρή” γιατί κάθε 2 ημέρες έχουμε και 1 εξαφάνιση στη Γραμμή» και συμπλήρωσε «Όλα τα προβλήματα έχουν μια λύση και εμείς είμαστε εκεί Κοινωνικοί λειτουργοί και Ψυχολόγοι για να μπορέσουμε να βρούμε μαζί τη λύση».

Ο Βαγγέλης Νάκης, CEO & Founder PSDM Athens, μίλησε για τη σημασία της συλλογικότητας υπογραμμίζοντας «Πολλοί λειτουργούν ατομικά, ξεχνούν τη συλλογικότητα, κάτι που βλέπουμε να συμβαίνει και στα σχολεία. Είναι καλό να θυμάστε ότι σαν ομάδα πας μπροστά. Να μένετε μαζί και στα καλά αλλά και στα δύσκολα. Να μιλάτε πάντα ανοιχτά!».

Ο κος Δάννης Ντάρλας, σκηνοθέτης των ταινιών συγκινημένος με  τον αντίκτυπο τους απευθύνθηκε στους γονείς «Είναι πάρα πολύ σημαντικό οι γονείς να ακούνε και να “βλέπουν” τα παιδιά τους. Τα παιδιά θα μιλήσουν όταν νιώσουν ότι υπάρχει μια “πόρτα”. Και πραγματικά ευχαριστώ όλη την ομάδα».

Το Εθνικό Κέντρο για τις Εξαφανίσεις Παιδιών & Ενηλίκων παρέχει ένα ολοκληρωμένο και ευρύ φάσμα υπηρεσιών στο πεδίο των Εξαφανίσεων με Amber Alert Hellas και Missing Alert Hellas, με Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής», με Κυνοφιλικές Ομάδες, με Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης -η Εθνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111 και η Εθνική Γραμμή για τους Αγνοούμενους Ενήλικες 1017-, με δράσεις Πρόληψης και Ευαισθητοποίησης Παιδιών, Εκπαιδευτικών, Γονέων και Κηδεμόνων, με διεθνείς συνεργασίες, εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό και οχήματα -Ασθενοφόρα, διασωστικά οχήματα, Κινητή Επιχειρησιακή Μονάδα Επικοινωνιών και Εκτάκτων Αναγκών, drones κ.ά.

Στατιστικά 2023:

8.354 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Εξαφάνιση και αναζήτηση 186 παιδιών

Πρόληψη σε 1.300 μαθητές και μαθήτριες, 98 γονείς και κηδεμόνες, 704 εκπαιδευτικούς

Στατιστικά 1ο 4μήνο 2024:

3.814 τηλεφωνικές κλήσεις στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

Εξαφάνιση και αναζήτηση 81 παιδιών

Πρόληψη σε 511 μαθητές και μαθήτριες, 432 γονείς και κηδεμόνες, 51 εκπαιδευτικούς

Το σενάριο είναι βασισμένο σε πραγματικές ιστορίες εξαφάνισης ανηλίκων που έχει χειριστεί στο παρελθόν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κι έχει την επιμέλεια του επιστημονικού προσωπικού του Οργανισμού. Η ταινία δημιουργήθηκε σε συνεργασία με το PSDM Athens που αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ομάδες νεαρών influencer στην Ελλάδα.

Τι συνέβη όμως στη Νεφέλη?

Η 16χρονη Νεφέλη πραγματοποιεί φυγή από το σπίτι της καθώς οι δυσκολίες και η απομόνωση που αντιμετώπιζε στο σχολείο λόγω bullying την οδήγησαν στην απόφαση να αφήσει πίσω της τα προβλήματα και να φύγει μαζί με τον 30χρονο Σάββα, που διατηρούν σχέση τον τελευταίο καιρό. Η μητέρα της φοβισμένη και σε σύγχυση, καθώς η Νεφέλη έχει ένα σοβαρό ιατρικό πρόβλημα και είναι η πρώτη φορά που φεύγει από το σπίτι, αποφασίζει, παρά τις ενοχές που νιώθει, να επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο» για να τη βοηθήσουν. Η Όλγα -ψυχολόγος στο στις Γραμμές Βοήθειας και Υποστήριξης- αναλαμβάνει την υπόθεση και κινητοποιεί όλες τις διαδικασίες του Amber Alert για να βρεθεί η Νεφέλη. Ο Σάββας και η Νεφέλη μετά από τις στιγμές ευτυχίας που πέρασαν καταλήγουν σε ένα φιλικό σπίτι για να διασκεδάσουν. Εκεί η Νεφέλη θα βρεθεί στην πιο δύσκολή στιγμή της ζωής της καθώς θα πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από το Σάββα και τους φίλους του. Την επόμενη μέρα η Νεφέλη βρίσκει τρόπο να επικοινωνήσει με το «Χαμόγελο» και ξεκινάει ένας αγώνας ενάντια στο χρόνο από τους ανθρώπους του και τα διασωστικά σκυλιά του για να σωθεί η Νεφέλη από τον κακοποιητή της.

Η προβολή της ταινίας μικρού μήκους, «Η Νεφέλη Αγνοείται», για το κοινό θα πραγματοποιηθεί την Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 στο Youtube κανάλι του Οργανισμού https://www.youtube.com/@smileofthechild

Για οποιαδήποτε περίπτωση φυγής ή εξαφάνισης παιδιού κάλεσε στην «Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις Παιδιών 116000» του Οργανισμού, είναι πάντα διαθέσιμη, στελεχωμένη με Κοινωνικούς Λειτουργούς, Ψυχολόγους και Διερμηνείς, 24 ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο με σκοπό την ολιστική στήριξη κάθε παιδιού.

Η παραγωγή της ταινίας συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα & για τα υπό εκμετάλλευση παιδιά (Missing Children Europe) στην οποία «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ιδρυτικό μέλος.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσοι συνέβαλλαν για τη δημιουργία της ταινίας, τον κο Δημήτρη Καραμπέτσο, για τη φωτογραφική κάλυψη της πρώτης προβολής αλλά και τους χορηγούς, που χάρη σε αυτούς πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας:

ANTENNA TV

VILLAGE CINEMAS

Σκηνοθεσία/ Μοντάζ & sound design: Δάννης Ντάρλας

Παραγωγή: PSDM Athens σε συνεργασία με «Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Πρωταγωνιστές Ταινίας: Αρετή Γκαρίπη, Θάνος Κρομμύδας

Το τραγούδι της ταινίας «Απεριόριστοι» ερμήνευσε η Καλλιόπη Μητροπούλου

Στίχοι-Μουσική: Σέργιος Βούδρης

Μίξη: Σταύρος Γεωργιόπουλος

Η φυγή από τα προβλήματα μας δεν είναι ποτέ η λύση!

«Το Χαμόγελο του Παιδιού»

Γραφείο Τύπου

Τηλ. 11040

[email protected]

Διαφήμιση
Διαφήμιση