HomeΚΡΗΤΗΑιμοδοσία από το Σύλλογο Φίλων Μοτοσικλέτας Κρήτης

Αιμοδοσία από το Σύλλογο Φίλων Μοτοσικλέτας Κρήτης

Τo Σάββατο 11/5/2024 και ώρες 9:30-14:00 στο αίθριο της Λότζια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στo πλαίσιo της ευαισθησίας και του ανθρωπισμού που διακρίνει το πνεύμα του συλλόγου ΦΙΛΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – RIDERS OF CRETE, σκεφτήκαμε και επ’ αφορμή των Πασχαλινών εορτών, να προσφέρουμε αίμα στους πάσχοντες και εν γένει στους έχοντες ανάλογη ανάγκη.

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην εθελοντική αιμοδοσία που πραγματοποιείται τo Σάββατο 11/5/2024 και ώρες 9:30-14:00 στο αίθριο Λότζια, στο Δημαρχείο Ηρακλείου στην οποία συνδιοργανώνουμε σε συνεργασία με τον Παγκρήτιο Σύνδεσμο Εθελοντών Αιμοδοτών & Δωρητών Οργάνων Σώματος «Αιματοκρήτης» και την υποστήριξη του Δήμου Ηρακλείου. Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν στην κινητή μονάδα αιμοληψιών του Βενιζελείου Νοσοκομείου Ηρακλείου.

αιμοδοσία πάσχα αιματοκρήτης Ηράκλειο

Λίγα λόγια για τον σύλλογο εθελοντών αιμοδοτών «Αιματοκρήτης»

• Ο «Αιματοκρήτης» www.aimatocritis.gr είναι ένας εθελοντικός φορέας με έδρα το Ηράκλειο που αναπτύσσει πρότυπο πρόγραμμα τακτικών αιμοδοσιών και ενημερωτική καμπάνια σε σχολεία, πανεπιστήμια και ευρύ κοινό.

Έχει βραβευτεί από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αποτελεί τον μεγαλύτερο σύλλογο αιμοδοτών στη χώρα, χωρίς διαχείριση αίματος («τράπεζα αίματος»). Ασχολείται επίσης με την ευαισθητοποίηση γύρω από το ζήτημα της δωρεάς μυελού οστών και δωρεάς οργάνων.

Παρεμβαίνει και διεκδικεί μέσω θεσμικού ρόλου για τα δικαιώματα των αιμοδοτών και των δωρητών στην πολιτεία και τις υπηρεσίες.

Ποιος μπορεί να δώσει αίμα και τι προετοιμασία χρειάζεται;

• Αίμα μπορούν να δώσουν όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες από 17-65 ετών που ζυγίζουν πάνω από 50 κιλά και αισθάνονται καλά την ημέρα της αιμοδοσίας.

• Πρέπει να έχετε κοιμηθεί καλά το προηγούμενο βράδυ και να μην έχετε καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

• Να έχουν περάσει 2-3 ώρες από το μεσημεριανό σας σε απογευματινές αιμοδοσίες ή να έχετε λάβει ελαφρύ πρωινό αν αιμοδοτήσετε πρωινή ώρα. Καλό είναι να μην είστε νηστικοί πριν την αιμοδοσία.

• Δεν χρειάζεται να παραλείψετε τη χρόνια φαρμακευτική σας αγωγή πριν την αιμοδοσία.

Τι έγγραφα χρειάζονται:

• Χρειάζεται να έχετε μαζί σας το ΑΜΚΑ σας και την αστυνομική σας ταυτότητα (εάν δεν έχετε ήδη κάρτα αιμοδότη).

• Για τους μαθητές που έχουν συμπληρώσει το 17ο έτος της ηλικίας τους χρειάζεται υπογεγραμμένη υπεύθυνη δήλωση από γονέα (μέσω gov).

• Δεν χρειάζεται να προσκομίσετε προηγούμενες αιματολογικές εξετάσεις

Ποια είναι η διαδικασία και πόσο χρόνος θα απαιτηθεί;

Οι αιμοληψίες θα πραγματοποιηθούν μέσα στην κινητή μονάδα αιμοδοσίας του Κέντρου Αίματος Βενιζέλειου Νοσοκομείου που είναι στελεχωμένη με έμπειρο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εθελοντές ιατροί και εξειδικευμένα μέλη του «Αιματοκρήτη» θα είναι εκεί για να σας καθοδηγήσουν και να σας ενημερώσουν για ό, τι χρειαστείτε κατά τη διαδικασία εγγραφής.

Ως αιμοδότης θα συμπληρώσετε μια κάρτα ιστορικού και ο γιατρός της αιμοδοσίας μετά από μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και του αιματοκρίτη (αιμοσφαιρίνη) σας, θα σας ενημερώσει εκείνη τη στιγμή αν επιτρέπετε να δώσετε αίμα.

Η αιμοληψία είναι απλή, ανώδυνη και ασφαλής αφού όλα τα υλικά είναι αποστειρωμένα και ανοίγονται μπροστά στον αιμοδότη. Στις αιμοδοσίες τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.

Η αιμοληψία αυτή καθαυτή διαρκεί περίπου 5-6 λεπτά και η όλη διαδικασία περίπου μισή ώρα. Λαμβάνεται 450ml αίμα από τα 6-7 λίτρα που διαθέτει ο οργανισμός.

Τι δικαιώματα έχω ως αιμοδότης;

• Η μονάδα που θα προσφέρετε θα διατεθεί σε ασθενείς στο νοσοκομείο. Θα καταχωρηθεί αυτόματα στον ατομικό σας λογαριασμό του Εθνικού Μητρώου Αιμοδοτών. Σε περίπτωση που στο μέλλον χρειαστείτε αίμα εσείς ή οικείο σας πρόσωπο μπορείτε να μεταφέρετε τηλεφωνικά την μονάδα για να καλυφθεί η ανάγκη σε επικοινωνία με το νοσοκομείο. (Τηλ. 2810 214 302).

• Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε την αιμοδοσία μια φορά το χρόνο για προληπτικό αιματολογικό έλεγχο.

Πως μπορώ να ενημερωθώ περισσότερο;

Κάθε Πέμπτη στις 20:00 θα γίνει διαδικτυακή ενημέρωση για όσους επιθυμούν να συμμετέχουν στην αιμοδοσία. Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στo [email protected]

Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την σελίδα www.aimatocritis.gr

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία σχετικά με την αιμοδοσία μπορείτε να επικοινωνείτε με τον «Αιματοκρήτη» στα τηλ. 6978-247010, 2810 239 773

ή στον

ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ ΚΡΗΤΗΣ – RIDERS OF CRETE ( Καλιτσουνάκης Βασίλης, 6945754005)