HomeHL-EconomyΟι single γυναίκες αγοράζουν πιο εύκολα σπίτι από τους single άνδρες- Γιατί συμβαίνει αυτό

Οι single γυναίκες αγοράζουν πιο εύκολα σπίτι από τους single άνδρες- Γιατί συμβαίνει αυτό

Δημοσίευμα του The Hill ερευνά το γεγονός ότι οι single γυναίκες στις ΗΠΑ αποκτούν κατοικία με περισσότερη ευκολία από τους single άνδρες, παρά το μισθολογικό χάσμα ανάμεσα στα δύο φύλα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Οι single γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες ξεπερνούν τους single άνδρες όσον αφορά την ιδιοκτησία κατοικίας στις ΗΠΑ.

Μια έρευνα του Pew Research Center του 2023, η οποία χρησιμοποίησε στοιχεία της απογραφής του 2022, διαπίστωσε ότι οι ανύπαντρες γυναίκες κατείχαν το 58% των σχεδόν 35,2 εκατομμυρίων σπιτιών που ανήκαν σε ανύπαντρους Αμερικανούς, ενώ οι ανύπαντροι άνδρες κατείχαν το 42%.

Μια πρόσφατη μελέτη της LendingTree έδειξε ένα παρόμοιο -αν και μικρότερο- χάσμα, διαπιστώνοντας ότι περίπου το 13% των single  γυναικών είναι ιδιοκτήτριες σπιτιού, σε σύγκριση με περίπου το 10% των single ανδρών.

Ο λόγος πίσω από αυτή την ανισότητα στην ιδιοκτησία κατοικίας δεν είναι σαφής. Οι ερευνητές στον τομέα της στέγασης πιστεύουν ότι θα μπορούσε να συνδέεται με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των γυναικών, τις δυσανάλογες ευθύνες φροντίδας και -στην περίπτωση των νεότερων γυναικών ειδικότερα- με τη μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ των δύο φύλων.

Η έκθεση της Pew αποδίδει τη διαφορά στον αριθμό των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν περισσότερο από τους συντρόφους τους. Σύμφωνα με την έκθεση, τα ποσοστά ιδιοκατοίκησης μεταξύ των άγαμων ενηλίκων αυξάνονται με την ηλικία. Περίπου το 70 τοις εκατό των ανύπαντρων ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω είναι ιδιοκτήτες του σπιτιού τους, σε σύγκριση με το 44 τοις εκατό των ατόμων ηλικίας 35 έως 44 ετών.

Και οι γυναίκες τείνουν να ζουν περισσότερο. Το μέσο προσδόκιμο ζωής για τους άνδρες στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι περίπου 73 έτη, σε σύγκριση με περίπου 79 έτη για τις γυναίκες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

«Πολλές γυναίκες τείνουν να μένουν με το σπίτι όταν πεθάνει ο σύζυγός τους, γεγονός που συνήθως οδηγεί στην ιδιοκτησία σπιτιού», δήλωσε ο Juan Gonzalez, επίκουρος καθηγητής οικονομικών και προσωπικών οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων Marshall του USC.

Τέλος, η ετήσια έκθεση 2024 της Εθνικής Ένωσης Μεσιτών (NAR) για τις τάσεις των γενεών των αγοραστών και των πωλητών κατοικιών δείχνει ότι οι ανύπαντρες γυναίκες αγόρασαν σπίτια σε υψηλότερα ποσοστά από τους ανύπαντρους άνδρες πέρυσι, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι γυναίκες στις ΗΠΑ πέρυσι έβγαζαν περίπου το 83% των αποδοχών των ανδρών, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Στατιστικής Εργασίας.  Ωστόσο, σε 22 πόλεις, οι γυναίκες κάτω των 30 ετών κερδίζουν κατά μέσο όρο στην πραγματικότητα περισσότερα χρήματα από τους άνδρες της ηλικίας τους, σύμφωνα με ανάλυση της Pew το 2022.

«Οι ανύπαντρες γυναίκες πάντα έδιναν προτεραιότητα στην ιδιοκτησία σπιτιού και έλεγαν “ακόμη και αν βγάζω λιγότερα χρήματα, αυτός είναι ο στεγαστικός μου στόχος και αυτό που θέλω για το μέλλον μου”», δήλωσε η αναπληρώτρια επικεφαλής οικονομολόγος του NAR Jessica Lautz.

lifo.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση