HomeHL-WorldΗΠΑ: Εκκενώθηκε ο καταυλισμός των διαδηλωτών στο UCLA – Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν

ΗΠΑ: Εκκενώθηκε ο καταυλισμός των διαδηλωτών στο UCLA – Πάνω από 100 άτομα συνελήφθησαν

Συλλήψεις και σφαίρες από καουτσούκ προς τους διαδηλωτές από την αστυνομία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τέλος φαίνεται να έλαβε η επιχείρηση της αστυνομίας στο UCLA, καθώς οι αστυνομικοί κατάφεραν να εκκενώσουν πλήρως τον καταυλισμό των φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, με κρότου λάμψης και σφαίρες από καουτσούκ, πάνω από 100 άτομα έχουν συλληφθεί, όπως αναφέρουν πολλαπλές πηγές, αν και επισήμως, η αστυνομία δεν έχει δώσει τον ακριβή αριθμό.

Φωτογραφίες της φοιτητικής εφημερίδας του UCLA, Daily Bruin, δείχνουν πινακίδες διαμαρτυρίες και προμήθειες που άφησαν οι διαδηλωτές, ζητώντας από το UCLA να εκχωρήσει τις μετοχές του από εταιρείες που συνδέονται με το Ισραήλ. Παράλληλα, στα πλακάτ βλέπει κανείς τη στήριξη στη Γάζα, ενώ γίνεται λόγος και για γενοκτονία, με τους φοιτητές να ζητούν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη».

Οι αστυνομικοί διέλυσαν το μεγαλύτερο μέρος του άτυπου καταυλισμού, ενώ προχώρησαν σε δεκάδες συλλήψεις. Οι φωτογραφίες δείχνουν δεκάδες διαδηλωτές, με δεμένα τα χέρια, να παρατάσσονται στο πάτωμα, δίπλα σε δύο λεωφορεία της αστυνομίας, ωστόσο άγνωστο παραμένει πόσοι είναι οι συλληφθέντες.

Η αστυνομία εισήλθε στο Diskson Court, όπου βρισκόταν ο κύριος καταυλισμός. Πολλοί διαδηλωτές είχαν ήδη εγκαταλείψει τον χώρο, ωστόσο άλλοι παραμένουν περικυκλωμένοι. Οι αστυνομικοί ξηλώνουν σκηνές και φαίνεται να έχουν θέσει την πλατεία σε μεγάλο βαθμό υπό τον έλεγχό τους. Δεν είναι ακόμη σαφές αν οι διαδηλωτές έχουν εγκατασταθεί σε άλλα σημεία της πανεπιστημιούπολης.

Διαμαρτυρίες κοντά στον καταυλισμό

Κοντά στον καταυλισμό, που πλέον έχει καταστραφεί, γίνονται άλλες διαμαρτυρίες. Η φοιτητική εφημερίδα του UCLA Daily Bruin, μετέδωσε ότι ομάδα διαδηλωτών συγκεντρώθηκε κοντά στο ανεστραμμένο σιντριβάνι του πανεπιστημίου σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους φοιτητές του καταυλισμού.

Περίπου 40 αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν κοντά στο Inverted Fountain για να απαντήσουν στους διαδηλωτές.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν από την περιοχή «χωρίς να έρθουν σε επαφή με την αστυνομία».

«Θέλετε ειρήνη, θέλουμε δικαιοσύνη»

Σύμφωνα με το Associated Press, έντονος στην περιοχή ήταν ο ήχος από τις χειροβομβίδες κρότου – λάμψης. Οι αστυνομικοί φορούσαν ασπίδες προσώπου και προστατευτικά γιλέκα και στάθηκαν με τα γκλομπ τους να προεξέχουν για να τους χωρίσουν από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φορούσαν κράνη και μάσκες αερίων και φώναζαν «θέλετε ειρήνη, θέλουμε δικαιοσύνη».

Η αστυνομία διέλυσε μεθοδικά το οδόφραγμα από κόντρα πλακέ, παλέτες και μεταλλικούς φράχτες, όπως και κάδους απορριμάτων και σχημάτισε άνοιγμα προς δεκάδες σκηνές διαδηλωτών. Η αστυνομία γκρέμισε στέγαστρα και σκηνές. Οι διαδηλωτές κρατούσαν ομπρέλες σαν ασπίδες καθώς αντιμετώπιζαν δεκάδες αστυνομικούς.

Διαδηλωτές απομακρύνθηκαν με χειροπέδες

Πλάνα του KABC-TV έδειξαν ότι τουλάχιστον δύο άτομα απομακρύνονται με χειροπέδες από τους αστυνομικούς, ενώ νωρίτερα, δείχνουν τουλάχιστον δύο άτομα να απομακρύνονται με χειροπέδες από τους αστυνομικούς.

Νωρίτερα, ο ίδιος σταθμός είχε μεταδώσει ότι εντοπίστηκαν επίσης δύο λεωφορεία γεμάτα με συλληφθέντες. Το ABC μετέδωσε ότι την ώρα που οι διαδηλωτές απομακρύνονταν, άλλοι διαδηλωτές φώναζαν στην αστυνομία «Ντροπή σας».

Παράλληλα, οι αστυνομικοί απώθησαν σωματικά τους διαδηλωτές που ένωναν τα χέρια τους, φωνάζοντας «κάντε πίσω» και φωτίζοντας τα πρόσωπά τους. Στο βάθος ακούγονται κραυγές, ενώ τουλάχιστον ένας διαδηλωτής έπεσε στο έδαφος.

Οι εικόνες στην πανεπιστημιούπολη είναι χαοτικές. Αστυνομικοί εισέβαλαν στον καταυλισμό γκρεμίζοντας σκηνές. Σε ένα βίντεο, ένας αστυνομικός σημαδεύει εξ επαφής μια γυναίκα με «μη θανατηφόρα όπλα». Η γυναίκα ήταν σκυμμένη στο έδαφος και προσπαθούσε να προστατεύσει το πρόσωπό της.

Ωστόσο, ακόμη και οι σφαίρες από καουτσούκ και τα άλλα πυρομαχικά κρούσης που χρησιμοποιούν, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς ή ακόμη και θάνατο.

Διαλύεται ο καταυλισμός

Ήδη, μετά τις 4:30 (τοπική ώρα), η αστυνομία είχε περικυκλώσει από όλες τις πλευρές. Λίγο μετά την αστυνμομική επιχείρηση, άρχισαν να τον διαλύυν σταδιακά. Οι αστυνομικοί εισήλθαν στον χώρο. Κάποιοι διαδηλωτές ένωναν τα χέρια τους και προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να προχωρήσουν μπροστά.

Στους κόλπους των διαδηλωτών επικράτησε αναστάτωση, καθώς συνειδητοποίησαν ότι η αστυνομία είχε καταφέρει να σπάσει τα οδοφράγματά τους. Στόχος τους είναι να παραμείνουν όσο αντέξουν.

Παράλληλα, διαδηλωτές με μεγάφωνα έδιναν οδηγίες, καλώντας τους μετέχοντες να χρησιμοποιούν γυαλιά και καλύμματα κεφαλής.

«Σπρώξτε τους έξω»

Σύμφωνα με το Reuters, έξι διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ το υλικό τους έδειχνεγονατισμένους στο έδαφος με τα χέρια τους δεμένα πίσω από την πλάτη.

Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, ακούστηκαν δεκάδες εκρήξεις από εκρηκτικά κρότου λάμψης ή χειροβομβίδες αναισθητοποίησης που έριξε η αστυνομία.

Σύμφωνα με το Reuters, οι διαδηλωτές, ορισμένοι εκ των οποίων κρατούσαν αυτοσχέδιες ασπίδες και ομπρέλες, προσπάθησαν να εμποδίσουν την προέλαση των αστυνομικών, φωνάζοντας «σπρώξτε τους πίσω» και αναβόσβηναν φωτεινά φώτα στα μάτια των αστυνομικών.

Σε άλλη πλευρά του καταυλισμοί οι διαδηλωτές εγκατέλειψαν γρήγορα και τους είδαν να απομακρύνονται με τα χέρια πάνω από το κεφάλι τους υπό αστυνομική συνοδεία.

Το τελεσίγραφο

Είχε προηγηθεί το τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να εκκενώσουν το κτίριο με τους φοιτητές να έχουν στυλώσει τα πόδια ζητώντας το τέλος του αιματοκυλίσματος στη Γάζα. Σύμφωνα με τον Guardian στο εκπαιδευτικό ίδρυμα βρίσκονται πάνω από χίλιοι διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθούν για να υπερασπιστούν το αίτημά τους.

«Εκκενώστε, αλλιώς θα συλληφθείτε» ήταν το τελεσίγραφο των αστυνομικών προς τους φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές- φοιτητές και απόφοιτους του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Είχε προηγηθεί πριν από ένα 24ωρο η επέμβαση της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και οι τουλάχιστον 300 συλλήψεις φοιτητών και καθηγητών στη Νέα Υόρκη.

Νωρίτερα, ομάδα μασκοφόρων περικύκλωσε το σημείο της πανεπιστημιούπολης που έχουν στηθεί σκηνές από τους καταληψίες, πετώντας πυροτεχνήματα και επιτέθηκε στους φιλοπαλαιστίνιους φοιτητές.
protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση