HomeHL-HealthΝοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Νοσοκομεία: Νέες επιβαρύνσεις για ασθενείς από ιδιώτες γιατρούς – Οι παγίδες στις δημόσιες δομές

Τι πρέπει να προσέχουν οι ασθενείς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Νέες επιβαρύνσεις περιμένουν τους Έλληνες ασθενείς μέσα στα δημόσια νοσοκομεία μετά τη ρύθμιση του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη να μπορούν να εργάζονται και ιδιώτες γιατροί μέσα στο ΕΣΥ.

Αλλάζουν όλα στο ΕΣΥ τους επόμενους μήνες: Γίνεται αυτόνομος Οργανισμός με ξεχωριστή χρηματοδότηση και αξιολόγηση

Πρόκειται για τη ρύθμιση που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μέσα και έξω από τη βουλή και η οποία προβλέπει ότι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να πραγματοποιούν μέσα στα δημόσια νοσοκομεία χειρουργικές επεμβάσεις αλλά και άλλες ιατρικές πράξεις, αξιοποιώντας μάλιστα το προσωπικό αλλά και τις υποδομές του δημόσιου συστήματος υγείας.

Να σημειωθεί ότι το επόμενο διάστημα αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών που θα ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της νέας ρύθμισης, ενώ θα καθορίζει και τον ελεγκτικό μηχανισμό για να διαπιστώνεται εάν τηρείται ο νόμος.

Πρόκειται πάντως για μια ρύθμιση του υπουργού Υγείας που για πρώτη φορά επιτρέπει ιδιώτες γιατρούς να εργάζονται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία εισπράττοντας χρήματα από τους ασθενείς.

Σύμφωνα με την τροπολογία οι ιδιώτες γιατροί θα μπορούν να αξιοποιούν όλες τις υποδομές αλλά και να συνεργάζονται με το προσωπικό του ΕΣΥ, το οποίο όμως θα πρέπει να αμείβουν. Αντίστοιχες αμοιβές θα πρέπει να δίνουν και στο νοσοκομείο ώστε να καλύπτονται τα έξοδα των επεμβάσεων και των άλλων ιατρικών πράξεων.

Να σημειωθεί ότι όλο το κόστος των επεμβάσεων θα το καταβάλουν οι πάσχοντες.

Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

Τα επιχειρήματα του υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη για να εισέλθουν οι ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία είναι ότι σήμερα υπάρχει έλλειψη προσωπικού, ένα φαινόμενο που ισχύει σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως τονίζει. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος επιχειρεί να κάνει το δημόσιο και το ιδιωτικό σύστημα να συνεργαστούν, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε υγειονομικό προσωπικό.

Ταυτόχρονα ισχυρίζεται ότι μπορεί με τον τρόπο αυτό το νοσηλευτικό και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό να εισπράττει περισσότερα χρήματα συνεργαζόμενο με τον ιδιώτη γιατρό που μπορεί να πραγματοποιεί ένα χειρουργείο μέσα στο ΕΣΥ.

Παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι με την είσοδο των ιδιωτών στα δημόσια νοσοκομεία θα εξυπηρετηθούν οι Έλληνες ασθενείς, αφού θα μπορούν να βρουν πλέον γιατρούς για να τους χειρουργήσουν.

Οι παγίδες για τους ασθενείς

Όμως αυτό που παραλείπει να τονίσει ο υπουργός Υγείας είναι ότι οι ιδιώτες γιατροί που θα πραγματοποιούν χειρουργικές πράξεις μέσα στο ΕΣΥ, θα επιβαρύνουν τις τσέπες των ασθενών. Με το επιχείρημα ότι υπάρχει μεγάλη αναμονή στα πρωινά δωρεάν χειρουργεία, θα μπορούν να κάνουν επεμβάσεις το απόγευμα εκτός τακτικού ωραρίου, από ιδιώτες γιατρούς τους οποίους όμως θα αμείβουν με χρήματα από την τσέπη τους.

Κάτι που άλλωστε ισχύει και στα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή τα οποία επίσης πληρώνουν οι πάσχοντες, απλά η διαφορά είναι ότι στα απογευματινά χειρουργεία που έχουν θεσμοθετηθεί τις επεμβάσεις τις πραγματοποιούν γιατροί του δημοσίου.

Αντίστοιχες παγίδες θα υπάρχουν ειδικά για τους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών και των νησιών όπου το ιατρικό προσωπικό είναι λιγοστό και δεν καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες. Στις περιπτώσεις αυτές ιδιώτες γιατροί θα μπαίνουν στα δημόσια νοσοκομεία και λόγω της έλλειψης διαθεσιμότητας άλλων γιατρών, οι πολίτες θα είναι αναγκασμένοι και πάλι να καταβάλουν τη δαπάνη με δικά τους χρήματα για μία επέμβαση.

ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση