HomeHL1-Economy30 Aπριλίου 2024: Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές

30 Aπριλίου 2024: Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές

Τα πρόστιμα και το πλάνο ελέγχων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουν συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, καθώς είτε έχουν διασυνδεθεί είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης.

Μέχρι σήμερα, 30 Απριλίου έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις προχωρήσουν στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές τους μηχανές. Συγκεκριμένα λίγες ώρες ακόμη έχουν περιθώριο διασύνδεσης:

– Οι επιχειρήσεις που δεν προχώρησαν στη διασύνδεση των συστημάτων τους εντός Μαρτίου, αλλά έχουν προγραμματισμένο ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης έως σήμερα.

– Οι επιχειρήσεις που έχουν δηλώσει στο Μητρώο POS ότι πρόκειται να αντικαταστήσουν το ταμειακό τους σύστημα με κάποια από τις νέες διαθέσιμες λύσεις «all in one», που δεν απαιτεί επιπλέον ενέργειες διασύνδεσης, παρά την πραγματοποίηση συναλλαγών. ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι έχουν προμηθευτεί κάποια λύση all in one αλλά δεν έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγή θεωρούνται ως «μη συνδεδεμένοι»! Σημειώνεται ότι έχουν εγκριθεί επτά πάροχοι ηλεκτρονικής τιμολόγησης με τέτοιες λύσεις.

– Ειδικά οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ταμειακό σύστημα με λογισμικό ERP και πρέπει να ακολουθήσουν τον βασικό κανόνα διασύνδεσης της Α.1155/2023 για τα POS τους, υπενθυμίζεται ότι έχουν προθεσμία ως την 31η Μαΐου και σε περίπτωση προγραμματισμένου ραντεβού με σκοπό τη διασύνδεση εντός Ιουνίου 2024 έως το τέλος του συγκεκριμένου μήνα.

– Τέλος, οι ταμειακές μηχανές των 30.000 περίπου επιχειρήσεων που είναι κλειστές για οποιοδήποτε λόγο (π.χ. εποχικότητα) και θα ανοίξουν μετά το τέλος του παραπάνω χρονοδιαγράμματος, θα πρέπει να διασυνδεθούν με τα τερματικά POS που διαθέτουν από την πρώτη ημέρα της επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Ήδη, βέβαια η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων έχουν συμμορφωθεί με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου, καθώς είτε έχουν διασυνδεθεί είτε έχουν προγραμματίσει ραντεβού με τεχνικό εγκατάστασης.

Οι έλεγχοι

Πάντως, πριν λίγες μέρες, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, έστελνε το μήνυμα και σημείωνε χαρακτηριστικά: “Ξεκινάμε αμέσως και θα δημοσιοποιήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι έλεγχοι. Οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από τα «μεγάλα ψάρια» Δεν θα ξεκινήσουμε από τους μικρούς για να καταλήξουμε στους μεγάλους, διότι οι μεγάλοι προφανώς έχουν αυξημένους οικονομικούς πόρους και δυνατότητες. Πάντως, το 94% των υπόχρεων έχει ήδη ολοκληρώσει τη διαδικασία διασύνδεσης ή έχει κλείσει το ραντεβού, ώστε το ζήτημα να έχει τελειώσει μέχρι το τέλος Απριλίου. Από τη δική μας πλευρά, ως Υπουργείο Οικονομικών, από σεβασμό στην προσπάθεια αυτών των συνεπών ανθρώπων, δεν μπορούμε να κάνουμε εκπτώσεις στο υπόλοιπο 6%”.

Βέβαια, τις τελευταίες μέρες “τροχάδην” γίνεται η διαδικασία της διασύνδεσης, με τις τεχνικές υπηρεσίες των αρμόδιων επιχειρήσεων να δουλεύουν νυχθημερόν. Με βάση διαθέσιμα στοιχεία κάθε μέρα, το τελευταίο διάστημα, γινόταν 5.500 – 6.000 διασυνδέσεις ημερησίως. Έτσι, πέρα από, ουσιαστικά, αδρανείς επιχειρήσεις, μένουν ελάχιστες, από μια αρχική εκτίμηση περίπου 25.000, που είχαν τη σχετική εκκρεμότητα και δεν έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία.

Εκκρεμότητα, υπάρχει και με επιχειρήσεις που δεν μπορούν να πάρουν POS λόγω του ότι βρίσκονται στην λίστα του Τειρεσία, αν και το ΥΠΕΘΟ με ειδική νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να λύσει το πρόβλημα.

Κάθως πάντως το όλο σχήμα με τη διασύνδεση ταμειακών και POS είναι κομβικό για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ήδη, η ΑΑΔΕ έχει ξεκινήσει μαζικούς ελέγχους και έχει προχωρήσει στην επιβολή των πρώτων προστίμων σε επιχειρήσεις με τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ, που δεν έπραξαν όσα προβλέπει η διαδικασία μέχρι στιγμής και οι εξηγήσεις τους κρίθηκαν «μη ικανοποιητικές». Οι έλεγχοι συνεχίζονται και στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ασχέτως τζίρου, και θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, οι έλεγχοι αφορούν, πέραν της υποχρέωσης διασύνδεσης POS-ταμειακών, και τη λειτουργία POS στις επιχειρήσεις των 35 κλάδων λιανικής που υποχρεούνται να τα έχουν εγκαταστήσει από 1η Απριλίου.

Τα πρόστιμα

Να σημειωθεί ότι οι υπόχρεες επιχειρήσεις, που δεν έχουν διασυνδέσει τα συστήματά τους είναι αντιμέτωπες με την επιβολή προστίμων εφόσον δεν μπορούν να αιτιολογήσουν ότι δεν το έπραξαν για λόγους ανωτέρας βίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πρόστιμο:

10.000 ευρώ, εφόσον τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα,

20.000 ευρώ, εφόσον τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα.

Τα πρόστιμα αυτά μειώνονται στο μισό για επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες σε οικισμούς με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους (πλην των τουριστικών). Σε περίπτωση υποτροπής εντός πενταετίας, τα πρόστιμα διπλασιάζονται και για κάθε επόμενη ίδια παράβαση τριπλασιάζονται.

Τέλος, υπενθυμίζεται πως από την 1η Απριλίου, 35 κλάδοι λιανικής υποχρεώνονται να έχουν εγκατεστημένα POS και να δέχονται συναλλαγές με κάρτες. Σε άλλη περίπτωση προβλέπεται πρόστιμο ύψους 1.500 ευρώ ανά παράβαση.

news247.gr

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση