HomeHL-HealthΠάρκινσον: Το σημάδι που εμφανίζεται αρκετά χρόνια πριν από τη νόσο

Πάρκινσον: Το σημάδι που εμφανίζεται αρκετά χρόνια πριν από τη νόσο

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η νόσος Πάρκινσον αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη νευροεκφυλιστική νόσο, μετά το Alzheimer. Οι ασθενείς εμφανίζουν διάφορα συμπτώματα μετά τον εκφυλισμό των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο, ωστόσο, ένα σημάδι της νόσου μπορεί να εμφανιστεί πολλά χρόνια πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα.

Η νόσος Πάρκινσον είναι μια πάθηση κατά την οποία τμήματα του εγκεφάλου καταστρέφονται προοδευτικά με την πάροδο πολλών ετών. Οι αιτίες που οδηγούν στην καταστροφή των νευρικών αυτών κυττάρων παραμένουν άγνωστες, όμως στο 10% των ασθενών διαπιστώνεται κληρονομικότητα.

Στην συντριπτική πλειονότητα, η νόσος είναι πολυπαραγοντική, οφείλεται δηλαδή σε κάποια κληρονομική προδιάθεση σε συνδυασμό με τη γήρανση και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον που πρέπει να γνωρίζετε

Τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, σύμφωνα με τους ειδικούς του NHS, συνήθως αναπτύσσονται σταδιακά και είναι ήπια στην αρχή. Ποιο είναι το σημάδι που πρέπει να σας ανησυχήσει.

Τα κύρια συμπτώματα είναι το ακούσιο τρέμουλο συγκεκριμένων τμημάτων του σώματος, η αργή κίνηση, οι δύσκαμπτοι και άκαμπτοι μύες. Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ακόμη ένα ευρύ φάσμα άλλων σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον. Αλλά η σειρά με την οποία αυτά αναπτύσσονται και η σοβαρότητά τους είναι διαφορετική για κάθε άτομο. Είναι απίθανο ένα άτομο με νόσο Πάρκινσον να εμφανίζει όλα ή τα περισσότερα από αυτά.

Το NHS έχει έναν κατάλογο συμπτωμάτων που πρέπει να γνωρίζετε. Λέει επίσης ότι η απώλεια της αίσθησης της όσφρησης (ανοσμία) μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί αρκετά χρόνια πριν από την ανάπτυξη άλλων συμπτωμάτων.

Τα κινητικά συμπτώματα της νόσου Πάρκινσον

Σύμφωνα με το NHS, τα κύρια συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον επηρεάζουν τη σωματική κίνηση:

Τρέμουλο, το οποίο συνήθως αρχίζει στο χέρι ή τον βραχίονα και είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί όταν το άκρο είναι χαλαρό και ξεκουράζεται.

Βραδύτητα της κίνησης – οι σωματικές κινήσεις είναι πολύ πιο αργές από το φυσιολογικό, γεγονός που μπορεί να δυσχεράνει τις καθημερινές εργασίες και να έχει ως αποτέλεσμα ένα χαρακτηριστικό αργό, συρτό περπάτημα με πολύ μικρά βήματα.

Μυϊκή δυσκαμψία, η οποία μπορεί να δυσχεραίνει τις κινήσεις και τις εκφράσεις του προσώπου και μπορεί να οδηγήσει σε επώδυνες μυϊκές κράμπες (δυστονία)

Οι ασθενείς με τη νόσο εμφανίζουν κι άλλα συμπτώματα, σωματικά και γνωστικά.

Σωματικά συμπτώματα

Προβλήματα ισορροπίας – αυτά μπορεί να κάνουν κάποιον με την πάθηση πιο πιθανό να πέσει και να τραυματιστεί

Πόνος στα νεύρα – μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες αισθήσεις, όπως κάψιμο, ψύχος ή μούδιασμα

Προβλήματα με την ούρηση

Ζάλη, θολή όραση ή λιποθυμία κατά τη μετακίνηση από καθιστή ή ξαπλωμένη θέση σε όρθια

Υπερβολική εφίδρωση (υπερίδρωση)

Δυσκολίες κατάποσης (δυσφαγία) – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό και αφυδάτωση

Υπερβολική παραγωγή σάλιου (σάλια)

Προβλήματα ύπνου (αϋπνία) – αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Γνωστικά και ψυχιατρικά συμπτώματα

Κατάθλιψη και άγχος

Ελαφρά προβλήματα μνήμης και προβλήματα με δραστηριότητες που απαιτούν σχεδιασμό και οργάνωση

Οπτικές ψευδαισθήσεις – όραση πραγμάτων που δεν υπάρχουν

Ψευδαισθήσεις – πίστη σε πράγματα που δεν είναι αληθινά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν ανησυχείτε ότι μπορεί να έχετε τα συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, είναι καλό να απευθυνθείτε σε έναν γιατρό.

Η φαρμακευτική θεραπεία της Νόσου Πάρκινσον είναι προς το παρόν συμπτωματική. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει προς το παρόν μία θεραπεία που να επηρεάζει ή να σταματά την εξέλιξη της νόσου. Παρόλα αυτά είναι διαθέσιμα μία σειρά από φάρμακα τα οποία βοηθούν αποτελεσματικά στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, την εξέλιξη της νόσου καθυστερεί και η συστηματική άσκηση. Παράλληλα η σωστή διατροφή, η διαχείριση του άγχους, η διατήρηση μιας καλής υγείας γενικότερα (αποφυγή τσιγάρου, αλκοόλ και άλλων βλαβερών ουσιών που επιταχύνουν την εκφύλιση), η φροντίδα για διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους και η φροντίδα των οστών έχουν τεράστια σημασία για την επίτευξη μιας καλής ποιότητας ζωής και τη διαχείριση της νόσου.

Oloygeia.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση