HomePost ItΕλένη Βατσινά: Αυτή είναι η εκτίμηση της Πολιτείας προς το Πυροσβεστικό Σώμα;

Ελένη Βατσινά: Αυτή είναι η εκτίμηση της Πολιτείας προς το Πυροσβεστικό Σώμα;

Συναντήσεις με την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Κρήτης και τους εποχικούς πυροσβέστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Θέματα υποστελέχωσης αλλά και τις σημαντικές ανάγκες που υπάρχουν σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό έθιξαν τόσο οι μόνιμοι όσο και οι εποχικοί πυροσβέστες κατά τις συναντήσεις που είχαν με την βουλευτή Ηρακλείου ΠΑΣΟΚ, Ελένη Βατσινά, στην οποία υπογράμμισαν επίσης θεσμικά και μισθολογικά ζητήματα.

Οι εποχικοί πυροσβέστες μέσω του προέδρου τους Βασίλη Ανδρεαδάκη σημείωσαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό αντικατάστασης, με αποτέλεσμα πυροσβέστες να εργάζονται χωρίς εναλλαγή για συνεχόμενες ημέρες, σε περίπτωση μεγάλης πυρκαγιάς. Παράλληλα τα πυροσβεστικά οχήματα είναι λίγα σε αριθμό και κάποιας παλαιότητας, με τις αδυναμίες τους να είναι περισσότερο ορατές σε ορεινές περιοχές όπου συχνά καλούνται να επιχειρήσουν. Στο ίδιο θέμα επέμεινε και ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, Μ.Αντωνακάκης λέγοντας πως δεν είναι λίγες οι φορές που πυροσβεστικά οχήματα ακινητοποιούνται εν ώρα επιχείρησης κατάσβεσης λόγω βλάβης.

eleni-pyrosvestiki2

Ο κ.Ανδρεαδάκης σημείωσε ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά και να προκηρυχθούν περισσότερες θέσεις ειδικών κατηγοριών, με δεδομένο ότι το προσωπικό ολοένα και μειώνεται και υπάρχει δυσαναλογία ανάμεσα στους συνταξιοδοτούμενους και τα νεοεισερχόμενα μέλη στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από την πλευρά της η Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Κρήτης, μέσω του προέδρου του Μ.Αντωνακάκη, σημείωσε ότι η ανθρωποδύναμη της Πυροσβεστικής είναι μειωμένη φέτος, κατά 20 άτομα, σε σχέση με πέρυσι, λόγω συνταξιοδοτήσεων, όμως παραδόξως στις φετινές οργανικές θέσεις αναφέρονται 9 υπεράριθμοι σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αντικειμενικές δυσκολίες κατά την άσκηση του πυροσβεστικού έργου, εκφράζοντας την δυσαρέσκεια για την επικρατούσα αντίληψη ότι λόγω της ΕΜΟΔΕ στο Ηράκλειο υπάρχει επαρκής στελέχωση. Όπως τόνισε, κάτι τέτοιο δεν ισχύει και μάλιστα με την πρόσφατη προκήρυξη για την στελέχωση των νέων ΕΜΟΔΕ, εκτός Κρήτης, θεωρείται δεδομένο ότι κάποιοι εποχικοί πυροσβέστες θα απορροφηθούν στις νέες Μονάδες.

Παράλληλα τονίστηκε και το κτιριακό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες, αλλά και η υπερεργασία καθώς τα οφειλόμενα ρεπό δεν αποδίδονται και πυροσβέστες αναγκάζονται να εργάζονται ως και 50 ώρες αδιάλειπτα – θέμα για το οποίο έχουν γίνει και νομικές προσφυγές.

eleni-epoxikoi-pyrosvestes

Τέλος αναφορικά με τον εξοπλισμό, ο κ.Αντωνακάκης σημείωσε ότι στους 5ετούς υποχρέωσης δεν χορηγήθηκε ποτέ εξοπλισμός – κράνος, επενδυτής κ.ά. – εφόδια απαραίτητα στο πεδίο.

Η κ.Βατσινά σε δήλωσή της εξέφρασε την αγανάκτησή της για το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έχει μεριμνήσει για θεσμικά και μισθολογικά ζητήματα των ανθρώπων που ρίχνονται στις πύρινες μάχες διακινδυνεύοντας την ίδια τη ζωή τους, ενώ δεν φροντίζει ούτε καν για τα στοιχειώδη, όπως είναι ο αστικός εξοπλισμός. «Η κυβέρνηση δείχνει στην πράξη πόσο υπολογίζει και εκτιμά το έργο των ανθρώπων που ρίχνονται σε μάχες άνισες και επικίνδυνες, που πηγαίνουν στη δουλειά τους και δεν ξέρουν αν θα επιστρέψουν στις οικογένειές τους» – σχολίασε η κ.Βατσινά.

Διαφήμιση
Διαφήμιση