HomeHL-TOPΉχησε το 112 στην Κρήτη: Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση σεισμού «Μίνωας 2024»

Ήχησε το 112 στην Κρήτη: Ξεκίνησε η μεγάλη άσκηση σεισμού «Μίνωας 2024»

Εκκενώθηκαν δημόσιες υπηρεσίες – Εγκλωβισμένοι στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στο Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Λίγο μετά τις 10 το πρωί ήχησε το 112 στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Κρήτης, στο πλαίσιο της άσκησης σεισμού «Μινωας 2024».

Το μήνυμα έλεγε

«ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ 22/04/2024 – ΩΡΑ (…) – Ισχυρή σεισμική δόνηση αισθητή στις Περιφερειακές Ενότητες Χανίων και Ρεθύμνου – Έναρξη διεξαγωγής άσκησης σεισμού ΜΙΝΩΑΣ 2024. ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ – ΑΣΚΗΣΗ EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE – MINISTRY FOR CLIMATE CRISIS AND CIVIL PROTECTION  22/04/2024 – TIME (…) – A strong earthquake in the Regional Units of Chania and Rethymno – Start of earthquake exercise MINOAS 2024. EXERCISE – EXERCISE – EXERCISE»

ikona_viber_2024-04-22_10-20-25-603

 

Αμέσως ξεκίνησε η εκκένωση του δημαρχείου Χανίων, με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν το κτίριο και να μεταβαίνουν στην πλατεία Κοτσάμπαση.

111

Την ίδια ώρα, όπως προβλέπει το σενάριο της άσκησης εκκενώθηκαν και το μέγαρο της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με τους εργαζόμενους να εγκαταλείπουν τα κτίριο και να βγαίνουν στην Πλατεία Ελευθέριας.

Παράλληλα το σενάριο της άσκησης στα Χανιά προέβλεπε την κατάρρευση κτιρίου εντός του στρατοπέδου Μακρόπουλου με άτομα να εγκλωβίζεται μέσα στα συντρίμμια. Άμεσα δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στο σημείο και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό. Το σενάριο προέβλεπε 8 τραυματίες με τους τέσσερις να βγαίνουν περπατώντας και τους άλλους τέσσερις να είναι σοβαρά και να βγαίνουν από το κτίριο με φορείο.

Την ίδια ώρα σύμφωνα πάντα με το σενάριο θα σημειώνονταν κατολισθήσεις στο Φαράγγι της Σαμαριάς και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ξυλόσκαλου με 4 άτομα να εγκλωβίζονται, ένα εκ των οποίων χωρίς τις αισθήσεις του. Και σε αυτό το επεισόδιο δυνάμεις της πυροσβεστικής και το ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο.

Ακόμη μέτρα προστασίας ελήφθησαν σε σχολεία του νομού Χανίων με τους μαθητές να εγκαταλείπουν τις σχολικές αίθουσες και να βγαίνουν στους προαύλιους χώρους των σχολείων.

Σε εξέλιξη η άσκηση και στο Ρέθυμνο

Την ίδια ώρα η άσκηση σεισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και στο νομό Ρεθύμνου.

Πιο συγκεκριμένα στο Φαράγγι του Κοτσυφού το σενάριο της άσκησης προέβλεπε εκτροπή οχήματος και τραυματισμό ατόμων. Στο σημείο έσπευσε η πυροσβεστική υπηρεσία και το ΕΚΑΒ για τον απεγκλωβισμό των ατόμων.

Ένα άλλο σενάριο προέβλεπε τον εγκλωβισμό ατόμων σε κτίριο που κατέρρευσε στην οδό Σταμαθιουδάκη, με την πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ να σπεύδουν στο σημείο.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη Επιχειρησιακή Άσκηση πεδίου πλήρους ανάπτυξης που έχει σχεδιαστεί ποτέ στη χώρα για την αντιμετώπιση μεγάλου σεισμού την οποία διοργανώνουν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού & Προστασίας (ΟΑΣΠ) και η Περιφέρεια Κρήτης.

Μάλιστα, η άσκηση γίνεται παρουσία του υπουργού Βασίλη Κικίλια αλλά και του Ευθύμιου Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης φυσικών Καταστροφών.

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση