HomeHL-TOP27 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα στην Κρήτη το 2023

27 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα στην Κρήτη το 2023

 «Μαύρος» μήνας ο Ιούλιος – «Μαύρη» η μέρα η 9η Ιουλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Δεκάδες άνθρωποι έχασαν και πέρυσι την ζωή τους σε θάλασσες της Κρήτης οι οποίες μετατράπηκαν για μία ακόμα φορά σε… υγρό τάφο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρώτος πνιγμός για το 2024 σημειώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα όταν ένας 60χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στα Χανιά.

27 άνθρωποι ανασύρθηκαν νεκροί από τη θάλασσα στην Κρήτη το 2023

Το καλοκαίρι του 2023 στο νησί είχε πολύ άστατο καιρό με τους ισχυρούς ανέμους να παραμένουν για πάνω από δύο μήνες.

Σε αυτήν την περίοδο χάθηκαν 27 συνολικά άνθρωποι στις θάλασσες της Κρήτης, με τους περισσότερους να είναι τουρίστες οι οποίοι ήρθαν να απολαύσουν τις διακοπές τους και δεν επέστρεψαν ποτέ στο σπίτι τους.

Παράλληλα, ένα άτομο πέθανε σε πισίνα ενώ ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ένας ανήλικος!

Ο πνιγμός που συγκλόνισε την Κρήτη

9 Ιουλίου: Στιγμές αγωνίας έζησαν όσοι βρέθηκαν σε παραλία του Ρεθύμνου όταν ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ένα 12χρονο παιδί. Το παιδί έβγαλε στην ακτή ο ναυαγοσώστης με τη βοήθεια λουόμενων ενώ στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ με τους διασώστες να καταφέρνουν να το επαναφέρουν στη ζωή. Διεκομίσθη στο νοσοκομείο Ρεθύμνου όμως λόγω της σοβαρότητα της κατάστασης του οι γιατροί έκριναν αναγκαία τη μεταφορά του στη Μονάδα εντατικής Θεραπείας Παίδων του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ηρακλείου.

Τελικά, τέσσερις ημέρες μετά, στις 13 Ιουλίου, ο 12χρονος αφήνει την τελευταία του πνοή στην ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ. Δύο μέρες νωρίτερα οι εξετάσεις που διενεργήθηκαν είχαν δείξει εγκεφαλικό θάνατο.

Οι πνιγμοί σε… αριθμούς

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το cretapost, από τους 27 ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στις θάλασσες και τις πισίνες της Κρήτης οι 27 είναι άνδρες και οι 7 γυναίκες.

Ο πιο «μαύρος» μήνας του έτους είναι ο Ιούλιος κατά τον οποίον καταγράφηκαν 7 πνιγμοί και ακολουθούν ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος με 6 πνιγμούς ο κάθε μήνας. Τέλος τον Οκτώβριο καταγράφηκαν 3 πνιγμοί, τον Νοέμβριο 2 και τον Δεκέμβριο 1.

Η «μαύρη» μέρα του έτους είναι η 9η Ιουλίου οπότε και έχασαν την ζωή τους τρία συνολικά άτομα μέσα σε λίγες ώρες.

Τοποθεσία: Οι περισσότεροι ξεψύχησαν στις θάλασσες του Ηρακλείου (10 πνιγμοί) και ακολουθούν τα Χανιά και το Λασίθι (με 6 πνιγμούς ο κάθε μήνας) και το Ρέθυμνο με 5.

Ηλικίες: 12 από τους 27 ανθρώπους που πνίγηκαν ήταν από 50 έως 69 ετών ενώ 11 ήταν ηλικιωμένοι. Παράλληλα, είχαμε 3 πνιγμούς ανθρώπων που είχαν ηλικία έως 49 ετών ενώ χάθηκε και ένα παιδί μόλις 12 ετών.

Διαφήμιση
Διαφήμιση