HomeHL-9Akis Food Tour στην Κρήτη για το Σαββατοκύριακο – Φωτογραφίες

Akis Food Tour στην Κρήτη για το Σαββατοκύριακο – Φωτογραφίες

Αυτή την Κυριακή ο Άκης θα μας δείξει την Κρήτη όπως δεν την έχουμε ξαναδεί!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επισκέπτεται το νησί ο Άκης Πετρετζίκης εκτός σεζόν όταν οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί και οι ντόπιοι ετοιμάζονται πυρετωδώς για το Πάσχα.

Στο καφενείο του Καγιαμπή καταλαβαίνουμε γιατί η κρητική κουζίνα είναι η πιο υγιεινή της Μεσογείου! Ο Άκης κάνει διατριβή στους μεζέδες της τσικουδιάς, δοκιμάζει σπάνια λούπινα,  φρέσκα κουκιά, ομελέτα με τσιμούλια, σταμναγκάθι και ωμές αγγινάρες.

aft_krhth-2

Πριν φύγει από το Ηράκλειο, ανακαλύπτει σε ένα παντοπωλείο το σπάνιο τυρί τρύπας, που ωριμάζει σε βαθιές σπηλιές και πίνει ζεστή μαλοτήρα από τα χεράκια της γιαγιάς Βασιλικής, η οποία μελετά εδώ και 40 χρόνια τα βότανα της Κρήτης.

aft_krhth-7

Το γευστικό οδοιπορικό συνεχίζεται στην ενδοχώρα του νησιού. Ο Άκης μας παίρνει μαζί του στα άδυτα ενός αρχαίου ελαιοτριβείου, στο χωριό Καψαλιανά, εκεί όπου η olive oil expert, Ελευθερία Γερμανάκη, μας εξηγεί πώς να επιλέγουμε το καλό ελαιόλαδο. Στα φιλόξενα Ζωνιανά, τρώει πιτάκια μέχρι τελικής πτώσεως και μαθαίνει την πασχαλινή συνταγή για τα ανεβατά καλτσούνια. Σε ένα μητάτο απέναντι από τον Ψηλορείτη, βρίσκει έναν βοσκό να τυροκομεί φρέσκο τυρί και μαθαίνει όλα τα μυστικά για το αντικρυστό: μια λιχουδιά που θα τρώγεται σωστά μόνο στα ορεινά του νησιού! Ανηφορίζοντας ακόμα πιο πάνω, φτάνει στα Ανώγεια. Εκεί, η 90χρονη γιαγιά Ζαφειρένια τον περιμένει με δυο πολύ παλιές συνταγές της Κρήτης: χοχλιούς με χόνδρο και κοιλιά με κολοκυθάκια.

aft_krhth-4

Η μέρα κλείνει με ρακή και μια συγκινητική συνάντηση! Ο Άκης δοκιμάζει παλαιωμένη τσικουδιά σε μια αποσταγματοποιία έξω από το Ρέθυμνο και συναντά τον παλιό του σεφ, Τάσο Παπαδάκη. Μαγειρεύουν μαζί μια θρυλική πασχαλινή συνταγή: αρνάκι με ασκολίμπρους δεμένο με γιαούρτι.

Κι επειδή Πάσχα χωρίς τσουρέκι δεν γίνεται, το Akis Food Tour φτάνει ως το Ρέθυμνο, για να ανακαλύψει σε ένα μικρό ξυλόφουρνο 200 ετών, το τσουρέκι με στάκα και ανθόγαλα, ένα ιδιαίτερο πασχαλινό τσουρέκι, χωρίς μαστίχα και μαχλέπι, όπως συνηθίζεται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Λίγο πιο πέρα, σε ένα βενετσιάνικο κτίσμα στο κέντρο της πόλης, ο Άκης ανακαλύπτει ένα μικρό εργαστήριο που φτιάχνει χειροποίητο κανταΐφι! Και ξεχνιέται εκεί με τις ώρες! Αυτό το επεισόδιο θα κάνει και εσάς να μην ξεκολλάτε από τις οθόνες σας.

Συντονιστείτε, αυτή την Κυριακή, στις 20.00 το βράδυ!

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση