HomeHL-WorldΟλοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7: Kαταδικάζουμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7: Kαταδικάζουμε ομόφωνα την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Απαιτούμε από την Τεχεράνη να σταματήσει τις επιθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των G7, με θέμα συζήτησης τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, γνωστοποίησε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο X.

«Με τους ηγέτες της #G7, καταδικάσαμε ομόφωνα την πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ.

Όλα τα μέλη πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Θα συνεχίσουμε όλες τις προσπάθειές μας για να εργαστούμε προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Ο τερματισμός της κρίσης στη Γάζα το συντομότερο δυνατό, κυρίως μέσω μιας άμεσης κατάπαυσης του πυρός, θα κάνει τη διαφορά.

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει στην ανάρτησή του.

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι ηγήθηκε της συνεδρίασης των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της G7.

Στο τέλος της συζήτησης, οι ηγέτες υιοθέτησαν κοινή δήλωση με την οποία καταδικάζουν έντονα την εκτόξευση μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων από το Ιράν και επαναλαμβάνουν την πλήρη υποστήριξή τους στοΙσραήλ.

Η G7 τόνισε την ανάγκη αποφυγής περαιτέρω κλιμάκωσης, καλώντας τα μέλη να απέχουν από ενέργειες που αποσκοπούν στην όξυνση της έντασης στην περιοχή.

Για το σκοπό αυτό, η G7 ζήτησε να τερματιστεί η κρίση στη Γάζα μέσω της παύσης των εχθροπραξιών και της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς. Τέλος, εγγυήθηκαν τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Η ανακοίνωση των G7

«Εμείς, οι ηγέτες της G7, καταδικάζουμε απερίφραστα και με τον πιο έντονο τρόπο την άμεση και πρωτοφανή επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ. Το Ιράν εκτόξευσε εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους προς το Ισραήλ. Το Ισραήλ, με τη βοήθεια των εταίρων του, απέκρουσε την επίθεση.

Εκφράζουμε την πλήρη αλληλεγγύη και υποστήριξή μας προς το Ισραήλ και το λαό του και επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την ασφάλειά του.

Με τις ενέργειές του, το Ιράν έκανε περαιτέρω βήματα προς την αποσταθεροποίηση της περιοχής και κινδυνεύει να προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη περιφερειακή κλιμάκωση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη σταθεροποίηση της κατάστασης και την αποφυγή περαιτέρω κλιμάκωσης. Σε αυτό το πνεύμα, απαιτούμε από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του να σταματήσουν τις επιθέσεις τους και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω μέτρα τώρα και ως απάντηση σε περαιτέρω αποσταθεροποιητικές πρωτοβουλίες.

Θα ενισχύσουμε επίσης τη συνεργασία μας για τον τερματισμό της κρίσης στη Γάζα, μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας να εργαζόμαστε για την επίτευξη άμεσης και βιώσιμης εκεχειρίας και την απελευθέρωση των ομήρων από τη Χαμάς, και παρέχοντας αυξημένη ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη».

ertnews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση