HomeHL-WorldΓαλλία: Δεν θέλει πλέον διάλογο με τη Ρωσία – Τα «ψέματα» και οι ρωσικές απειλές για την τρομοκρατική επίθεση

Γαλλία: Δεν θέλει πλέον διάλογο με τη Ρωσία – Τα «ψέματα» και οι ρωσικές απειλές για την τρομοκρατική επίθεση

Εξηγήσεις ζητά το Κρεμλίνο - Το τηλεφώνημα που προκάλεσε τη ρήξη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ρωσία Πιέρ Λεβί εκλήθη σήμερα στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Στεφάν Σεζουρνέ, στις οποίες ανέφερε ότι το Παρίσι δεν έχει «ενδιαφέρον» να κάνει διάλογο με την ρωσική ηγεσία.

Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά, ο Σεζουρνέ είπε ότι το Παρίσι δεν ενδιαφέρεται για διάλογο με την Μόσχα καθώς οι δηλώσεις που κάνουν Ρώσοι αξιωματούχοι περιέχουν ψευδείς πληροφορίες.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο Γάλλος πρεσβευτής ενημερώθηκε για τον απαράδεκτο χαρακτήρα αυτών των δηλώσεων, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα», καταγγέλλοντας παράλληλα «μια συνειδητή και σκόπιμη ενέργεια» του Παρισιού «που αποσκοπεί στην υπονόμευση της ίδιας της δυνατότητας οποιουδήποτε διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών».

Οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ που προκάλεσαν την οργή της Μόσχας

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είχε δηλώσει τη Δευτέρα, 8 Απριλίου, ότι δεν ήταν πλέον προς το «συμφέρον» του Παρισιού να συνομιλήσει με τη Ρωσία μετά από διαφορετικές αναφορές που προέκυψαν από ένα σπάνιο τηλεφώνημα σχετικά με τη θανατηφόρα επίθεση τον περασμένο μήνα σε αίθουσα συναυλιών της Μόσχας.

«Δεν είναι προς το συμφέρον μας προς το παρόν να κάνουμε συζητήσεις με Ρώσους αξιωματούχους γιατί οι δηλώσεις και οι περιλήψεις που εκδόθηκαν γι’ αυτούς είναι ψέματα», είπε ο Στεφάν Σεζουρνέ στους τηλεοπτικούς σταθμούς France24 και RFI.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επέκρινε την περασμένη εβδομάδα τον «παράξενο και απειλητικό» τόνο της Ρωσίας μετά από συνομιλία μεταξύ του Γάλλου υπουργού Άμυνας Σεμπαστιάν Λεκορνού και του Ρώσου ομολόγου του Σεργκέι Σοϊγκού. Η Γαλλία είπε ότι ο Λεκορνού είχε στόχο να διαβιβάσει στη Μόσχα «χρήσιμες πληροφορίες» σχετικά με την επίθεση της 22ας Μαρτίου που σκότωσε περισσότερους από 140 ανθρώπους κοντά στη ρωσική πρωτεύουσα, σύμφωνα με τη εφημερίδα Le Monde.

Το υπουργείο του Λεκορνού είχε αναφέρει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να εντείνει τις ανταλλαγές για την καταπολέμηση της «τρομοκρατίας». Ωστόσο, η Ρωσία απάντησε προειδοποιώντας τη Γαλλία πως ήλπιζε ότι οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες δεν είχαν εμπλακεί στην επίθεση, σύμφωνα με μια ανάγνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Στεφάν Σεζουρνέ: Να οικοδομηθεί ξανά η εμπιστοσύνη πριν ξαναμιλήσουμε

Προτού η Γαλλία μπορέσει να μιλήσει ξανά με τους Ρώσους, «ίσως πρέπει πρώτα να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης, ίσως πάνω από όλα να αναπτυχθεί η στρατιωτική κατάσταση στο έδαφος της Ουκρανίας για να καταστεί δυνατή η αναθεώρηση των σχέσεων. Αυτό δεν συμβαίνει επί του παρόντος», δήλωσε ο Σεζουρνέ.

Ο Μακρόν τον περασμένο Φεβρουάριο προκάλεσε την οργή της Μόσχας λέγοντας ότι θα μπορούσαν να αναπτυχθούν δυτικά στρατεύματα στην Ουκρανία, στην οποία η Ρωσία εισέβαλε πριν από δύο χρόνια. Ο Σεζουρνέ είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η «μακρά παράδοση συνεργασίας με τη Ρωσία για την τρομοκρατία» είχε πλέον σταματήσει.

Με πληροφορίες από Le Monde και ΑΠΕ-ΜΠΕ

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση