HomeHL-9Καιρός: Έρχεται ξανά αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Καιρός: Έρχεται ξανά αφρικανική σκόνη – Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο

Κίνδυνος πυρκαγιών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τους βοριάδες στο Αιγαίο να ενισχύονται ξανά θα κυλήσει η σημερινή ημέρα με ένα νέο έντονο επεισόδιο αφρικανικής σκόνης να μας απασχολεί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η γενική ατμοσφαιρική κυκλοφορία θα ευνοήσει τη μεταφορά ατμοσφαιρικής σκόνης από τα βορειοανατολικά προς τη χώρα μας με αποτέλεσμα τη σχετική αύξηση των συγκεντρώσεών της από το μεσημέρι της Πέμπτης 11/04. Οι αυξημένες συγκεντρώσεις σκόνης θα διατηρηθούν μέχρι το Σαββατοκύριακο 13-14/04.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται ενδεικτικά οι εκτιμώμενες συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικής σκόνης, κατά τη διάρκεια των βραδινών ωρών της Πέμπτης 11/04.

meteo-kairos-skoni
Κίνδυνος πυρκαγιών

Σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Δ. Ζιακόπουλου, «ένα βαρομετρικό χαμηλό στη Σαρδηνία, συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας, κινείται προς τη βόρεια Αφρική. Η χώρα μας, το νέο εικοσιτετράωρο, δηλάδή σήμερα (Πέμπτη), θα επηρεάζεται και πάλι από το συνδυασμό των υψηλών πιέσεων στα βορειοανατολικά Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα τη διατήρηση των βόρειων βορειοανατολικών ανέμων με ένταση ως 6 μποφόρ στις ανατολικές και νότιες περιοχές της.

Κατά τα άλλα, η θερμοκρασία θα φθάσει τους 28 βαθμούς. Σημειώνεται ότι με τις υψηλές θερμοκρασίες και τους βοριάδες αυξάνεται ο ρυθμός απώλειας της εδαφικής υγρασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόκληση και την εξάπλωση των πυρκαγιών καθώς και για τις γεωργικές καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά την προοπτική του καιρού, η ανομβρία θα συνεχιστεί τουλάχιστον ως την ερχόμενη Δευτέρα (15/4). Στο διάστημα αυτό οι άνεμοι θα εξακολουθήσουν να πνέουν Β-ΒΑ περίπου με την ίδια ένταση και η θερμοκρασία θα ανέβει κατά 1 με 2 βαθμούς.

Ο καιρός σήμερα

Σήμερα αναμένεται ηλιοφάνεια με αραιές νεφώσεις κατά τόπους στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα παρουσιάσουν αύξηση από το μεσημέρι.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση