HomeHL-WorldΜίσιγκαν: Αντιμέτωποι με κάθειρξη έως και 15 ετών γονείς για τον γιο τους που σκότωσε τέσσερις συμμαθητές τους

Μίσιγκαν: Αντιμέτωποι με κάθειρξη έως και 15 ετών γονείς για τον γιο τους που σκότωσε τέσσερις συμμαθητές τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι γονείς αγοριού στο Μίσιγκαν, που πυροβόλησε και σκότωσε 4 συμμαθητές του το 2021, αναμένουν σήμερα την ανακοίνωση της ποινής που θα τους επιβληθεί, αφού κρίθηκαν ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας από τους ενόρκους, σε μια από τις σπάνιες φορές που γονείς κρίνονται ποινικά υπεύθυνοι για μακελειό σε σχολείο των ΗΠΑ.

Στην 46χρονη Τζένιφερ και τον 47χρονο Τζέιμς Κράμπλεϊ, οι οποίοι δικάστηκαν ξεχωριστά φέτος, μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών σε σχέση με τις ανθρωποκτονίες που διέπραξε ο γιος τους Ίθαν το 2021 στο σχολείο Όξφορντ του Μίσιγκαν σε ηλικία 15 ετών.

Αυτός παραδέχθηκε την ενοχή του το 2022 για τέσσερις ανθρωποκτονίες από πρόθεση και άλλες κατηγορίες και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη άνευ αναστολής τον Δεκέμβριο.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν στις δίκες και των δύο γονέων του ότι ευθύνονται για εγκληματική αμέλεια επειδή έδωσαν στον γιο τους ένα όπλο ως δώρο Χριστουγέννων και αγνόησαν τις ενδείξεις ότι η ψυχική του υγεία είχε επιδεινωθεί και ότι ήταν δυνητικά βίαιος.

Οι δικηγόροι υπεράσπισης των γονέων επιχειρηματολόγησαν μεταξύ άλλων ότι ήταν αδύνατο για την μητέρα και τον πατέρα του να φανταστούν ότι ο γιος τους θα διέπραττε μακελειό.

Οι ΗΠΑ, χώρα που αντιμετωπίζει αυξημένη βία με τη χρήση όπλων, έχουν βιώσει σειρά από επιθέσεις με όπλα σε σχολεία κατά την πάροδο των ετών, οι οποίες διαπράττονται ως επί το πλείστον από πρώην ή νυν μαθητές τους. Οι Κράμπλεϊ είναι οι πρώτοι γονείς στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία σε υπόθεση ανηλίκου δράστη μακελειού σε σχολείο.

Ειδικοί και συνήγοροι της ασφάλειας σε σχέση με τα όπλα υπογράμμισαν ότι με τις δίκες τους έγινε ένα σημαντικό βήμα για να αυξηθεί η λογοδοσία των γονέων που έχουν στην κατοχή τους όπλα για τη σχολική βία που διαπράττουν τα παιδιά τους. Έρευνες του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας έχουν δείξει ότι περίπου το 75% όλων των δραστών επιθέσεων σε σχολεία βρήκαν το όπλο που χρησιμοποίησαν στο σπίτι τους.

Ο Τζέιμς Κράμπλεϊ αγόρασε το ημιαυτόματο πιστόλι 9 χιλιοστών ως δώρο Χριστουγέννων για τον Ίθαν μόλις τέσσερις ημέρες πριν από το μακελειό στις 30 Νοεμβρίου του 2021.

Το πρωί πριν από την τραγωδία και οι δύο γονείς του Ίθαν κλήθηκαν στο σχολείο του διότι οι καθηγητές ελιχαν ανακαλύψει απειλητικά μηνύματα και σχέδια στις σχολικές του εργασίες, δήλωσαν οι εισαγγελείς στη διάρκεια των δικών.

Εκεί τους είπαν ότι ο Ίθαν χρειαζόταν άμεσα ψυχολογική υποστήριξη. Αλλά, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι Κράμπλεϊ αρνήθηκαν. Εκείνη την ημέρα πήραν το παιδί τους στο σπίτι, αλλά δεν έψαξαν την τσάντα του ούτε το ρώτησαν για το όπλο στο οποίο γνώριζαν ότι είχε πρόσβαση.

Τελικά ο Ίθαν επέστρεψε στο σχολείο. Βγήκε από την τουαλέτα κρατώντας το όπλο και άρχισε να πυροβολεί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση