HomeHL-9Μετά τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

Μετά τον ΕΝΦΙΑ, έρχονται και οι φορολογικές δηλώσεις

Η πλατφόρμα για την υποβολή θα ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μήνας έναρξης των φορολογικών υποχρεώσεων ο Απρίλιος με την υποβολή των δηλώσεων να πλησιάζει καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα πιθανότατα θα ανοίξει η πλατφόρμα.

Τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ έχουν ήδη αρχίσει να αναρτώνται και οι φορολογικές δηλώσεις ακολουθούν.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ανοίξει μέσα στο δεύτερο μισό του Απριλίου – ίσως και μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Να σημειωθεί ότι επειδή το Ε9 δεν έχει ανοίξει ακόμα για τροποποίηση στον ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ανοίξει το σύστημα μέσα στην εβδομάδα για να μπορέσουν όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων βρήκαν λάθη να κάνουν χωρίς πρόστιμο τις τροποποιήσεις για να έρθει η επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και να προλάβουν την 1η δόση που θα είναι στα τέλη του μήνα.

Για πρώτη φορά φέτος, η έκπτωση θα ισχύει ακόμη και αν δοθεί παράταση, ενώ χιλιάδες επαγγελματίες θα πληρώσουν το μισό τέλος επιτηδεύματος ή θα απαλλαγούν.

Οι αυτόματες δηλώσεις

Επίσης, έτοιμες (προσυμπληρωμένες) δηλώσεις ισχύουν για ένα εκατομμύριο μισθωτούς και συνταξιούχους.

Μεγάλη προσοχή συνιστάται σε αυτές τις κατηγορίες φορολογουμένων σε σχέση: 1) με τις αποδείξεις στον κωδικό 049 (δηλ. να είναι αρκετές ώστε να καλύπτουν τα εισοδήματά μας καθώς η συλλογή των ηλεκτρονικών αποδείξεων χτίζει το αφορολόγητό μας) και 2) τα τεκμαρτά εισοδήματα που τυχόν υπερβαίνουν τα πραγματικά.

Τι ισχύει για την πληρωμή φόρου και τις δόσεις

– Πληρωμή φόρου σε: 8 δόσεις
– 1η δόση έως 31 Ιουλίου 2024
– 8η δόση έως 28 Φεβρουαρίου 2025
– Εφάπαξ εξόφληση: έκπτωση 3%

Διαφήμιση
Διαφήμιση