HomePost ItΑυγενάκης σε Περιφερειάρχες: Η ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης έως το τέλος του έτους, μόνος τρόπος για να αποφευχθούν πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας και να γίνει δίκαιη η κατανομή ενισχύσεων

Αυγενάκης σε Περιφερειάρχες: Η ενεργοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης έως το τέλος του έτους, μόνος τρόπος για να αποφευχθούν πρόστιμα σε βάρος της χώρας μας και να γίνει δίκαιη η κατανομή ενισχύσεων

Επανεξετάζουν τη θέση τους πολλές Περιφέρειες για να αναλάβουν την εκπόνησή τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τηλεδιάσκεψη με τους Περιφερειάρχες της χώρας, με θέμα τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με στόχο την ενεργοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή του προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

Ο υπουργός κάλεσε τους Περιφερειάρχες να αναλάβουμε όλοι  τις ευθύνες που μας αναλογούν και υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί συνολικά 19,5 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Δ.Σ.Β. δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Πιο δίκαιες ενισχύσεις

Όπως εξήγησε ο υπουργός στους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη «η μη υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης θα καθιστούσε απαγορευτική τη διαμόρφωση εθνικού χάρτη επιλέξιμων βοσκοτόπων με αποτέλεσμα να μη μπορούν να εφαρμοσθούν πολιτικές και δράσεις όπως:

–          η ενίσχυση της νομαδικής κτηνοτροφίας,

–          η βόσκηση βάσει σχεδίου σε προστατευόμενες περιοχές,

–          η προστασία της βιοποικιλότητας σε μειονεκτικές περιοχές και γενικότερα

–                    δεν μπορεί να υπάρξει εθνικός, μακρόπνοος σχεδιασμός στην ζωική παραγωγή.

Με τα διαχειριστικά σχέδια ρυθμίζονται οι όροι χρήσης για βόσκηση, ενώ η έλλειψή τους καθιστά αδύνατο τον προσδιορισμό του αριθμού και του είδους των ζώων που μπορούν να βοσκήσουν σε κάθε βοσκότοπο, στοιχείο που έχει άμεση σχέση με την δίκαιη και διαφανή  κατανομή των ενισχύσεων», τόνισε ο ΥΠΑΑΤ.

Ο υπουργός και οι συνεργάτες του που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη (ΟΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη ΓΓ Γιώργος Στρατάκος, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ζωοτροφών και Βοσκήσιμων Γαιών Χρήστος Γούλας και η νομική σύμβουλός του ΥπΑΑΤ Αργυρώ Αργύρη),  διευκρίνισαν ότι πρέπει να ξεκινήσει εξ αρχής η διαδικασία με βάση το νέο νομοθετικό πλαίσιο, αφού έγιναν δεκτές οι προδικαστικές προσφυγές σε βάρος των Περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, τις οποίες είχαν καταθέσει υποψήφιοι ανάδοχοι. Οι προσφυγές είχαν γίνει δεκτές από την Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί το κανονιστικό πλαίσιο των διαγωνισμών κατά το σκεπτικό.

Καταλήγοντας, ο ΥπΑΑΤ τόνισε: «Από μέρους μας οι είναι καθαρές οι κουβέντες. Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να τρέξουμε συντονισμένα. Η ευθύνη είναι μπροστά μας για όλους! Οφείλουμε να βάλουμε τάξη και να νοικοκυρέψουμε τη ζωική παραγωγή στη χώρα μας. Πονάμε γι’ αυτό. Θέλουμε να ενισχύσουμε την προσπάθεια και να τρέξουν τα ΔΣΒ σε εύλογο χρόνο». Για το σκοπό αυτό ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να είναι σε επαφή τόσο με τον ΓΓ Γιώργο Στρατάκο όσο και με τους νομικούς του Συμβούλους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας  Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης  και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.

Καχριμάνης: Κάποιοι δεν θέλουν τα Σχέδια Βόσκησης

Όλοι οι Περιφερειάρχες και εκπρόσωποι Περιφερειαρχών, υιοθέτησαν την αγωνία του υπουργού για την εφαρμογή των ΔΣΒ, ιδιαίτερα δε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λαμβάνοντας το λόγο ως εκπρόσωπος της ΕΝ.Π.Ε. για ζητήματα πρωτογενή τομέα,  επισήμανε ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν θέλουν την ανάρτηση των χαρτών για τα Δ.Σ.Β. και προτιμούν την τεχνική λύση.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου η εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης δεν είναι απλώς πολιτική βούληση της κυβέρνησης, αλλά κανονιστική υποχρέωση της χώρας προς την ΕΕ, προκειμένου να δίδει τις επιδοτήσεις με τρόπο σωστό και δίκαιο και με στόχο την τήρηση των ευρωπαϊκών κανονισμών

Αναμένοντας την απάντηση

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε όλους τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους, να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση