HomeHL-GreeceΜητσοτάκης – Ερντογάν: Για τις 15 Μαΐου «κλειδώνει» το ραντεβού στην Άγκυρα

Μητσοτάκης – Ερντογάν: Για τις 15 Μαΐου «κλειδώνει» το ραντεβού στην Άγκυρα

Νεότερες εξελίξεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 15 Μαΐου θα γίνει, κατά πάσα πιθανότητα, η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews, η ημερομηνία αυτή συζητήθηκε ανάμεσα στον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Τώρα μένει να οριστικοποιηθεί στις διαβουλεύσεις που θα γίνουν ανάμεσα στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού και την τουρκική προεδρία. Σε κάθε περίπτωση, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα θα γίνει κανονικά – το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία και η μεγάλη ήττα του Ερντογάν δεν επηρεάζουν προς το παρόν την πορεία εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Το πολιτικό κλίμα, ωστόσο, αναμένεται να επηρεάζουν την ατζέντα. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τη συνάντηση ανάμεσα σε Γεραπετρίτη και Φιντάν, το μείζον θέμα του καθορισμού της υφαλοκρηπίδας, η μία και μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα, δεν συζητήθηκε ανάμεσα στους δύο υπουργούς και δεν θα βρίσκεται ούτε στην ατζέντα της συνάντησης της Αγκυρας, παρά το γεγονός ότι κυρίως από τουρκικές πηγές υπήρχαν πληροφορίες που «έδειχναν» στην αντίθετη κατεύθυνση. Μετά την ήττα του, ο Ερντογάν, που αναζητεί τρόπους να ανακάμψει, δεν έχει πρόθεση να μπει σε μια συζήτηση που μπορεί να δυσαρεστήσει το εθνικιστικό του ακροατήριο. Ούτως ή άλλως, και η Αθήνα δεν θέλει να μπει στη συζήτηση αν η Τουρκία δεν κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις της, να συζητηθούν δηλαδή θέματα κυριαρχίας των νησιών. Έτσι, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα συνεχίσουν στον δρόμο της εξομάλυνσης, με τις διαφορές όμως να παραμένουν στο τραπέζι, στη βάση της φόρμουλας στην οποία έχει αναφερθεί πολλές φορές ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι δηλαδή, ακόμα και αν δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με την Τουρκία, αυτό δεν μας υποχρεώνει να έχουμε ένταση.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Γεραπετρίτη και τον Χ. Φιντάν το απόγευμα της Τετάρτης είχε διάρκεια περίπου μίας ώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα ήταν πολύ καλό ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών, που έχουν αναπτύξει μια καλή χημεία. Η ελληνική πλευρά εισέπραξε τη διαβεβαίωση από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής δεν θα έχει επιπτώσεις ούτε στην πορεία της ελληνοτουρκικής προσέγγισης ούτε στο χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων. Οι δύο υπουργοί συζήτησαν για τη διαδικασία και επιβεβαίωσαν τον οδικό χάρτη για τις επόμενες συναντήσεις, ενώ έγινε εκτενής αναφορά και στα σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες σε σχέση με όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση της Αθήνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τουρκική πλευρά εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ξεκίνησε η χορήγηση βίζας μίας εβδομάδας σε Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται ελληνικά νησιά. Η ομαλή εφαρμογή του σχεδίου αυτού έχει ήδη ξεκινήσει σε πέντε νησιά του Αιγαίου και εντός των επόμενων εβδομάδων θα προστεθούν στο πρόγραμμα και τα υπόλοιπα πέντε ελληνικά νησιά. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι πρέπει να συνεχιστεί η συνεργασία με στόχο τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών στον Έβρο και στο Αιγαίο.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων, στις 22 Απριλίου έρχεται στην Αθήνα τουρκική αποστολή για τον επόμενο γύρο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ). Της ελληνικής αποστολής στη συνάντηση αυτή, στην οποία αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος και να συμφωνηθούν νέα μέτρα, θα ηγείται ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος. Θα ακολουθήσει στις 26 Απριλίου η συνάντηση για τη θετική ατζέντα, που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη. Αρχικά είχε συμφωνηθεί ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης να μεταβεί στην Άγκυρα στις 15 Απριλίου για τη συνάντηση με τον μόνιμο Τούρκο υφυπουργό Μπουράκ Ακτσαπάρ. Ωστόσο, επειδή η συνάντηση θα γινόταν μετά από εορταστικό τριήμερο στην Τουρκία, η τουρκική πλευρά πρότεινε να αλλάξει η ημερομηνία, ώστε να είναι στις θέσεις τους όλοι οι κρατικοί λειτουργοί. Τέλος, είναι πιθανό να υπάρξει έως τις 15 Μαΐου ακόμα μια συνάντηση ανάμεσα στον Γ. Γεραπετρίτη και τον Χ. Φιντάν, ώστε να οριστικοποιηθούν η ατζέντα και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα. Αυτό το συμφώνησαν προφορικά οι δύο υπουργοί, χωρίς ωστόσο να ορίσουν ημερομηνία.

Οι Γ. Γεραπετρίτης και Χ. Φιντάν συζήτησαν ακροθιγώς και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπου συνεχίζεται η προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, μάλιστα, είχε επισκεφθεί την Κύπρο μία ημέρα προτού μεταβεί στις Βρυξέλλες και είχε συζητήσει εκτενώς για τη διπλωματική προσπάθεια με τον ομόλογό του Κωνσταντίνο Κόμπο και τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη. Στον Τούρκο ομόλογό του Χ. Φαντάν επεσήμανε την ανάγκη να καθίσουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι του διαλόγου και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής πλευράς να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα για εποικοδομητικές συνομιλίες, δεδομένης της ευκαιρίας που υπάρχει μετά τον διορισμό της απεσταλμένης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, Μαρία Ανχελα Ολγκίν.

Enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση