HomeHL-EconomyΤράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 2,3% το 2024, οι προκλήσεις για Ελλάδα

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 2,3% το 2024, οι προκλήσεις για Ελλάδα

Οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού και οι προκλήσεις για την οικονομία θα κυριαρχήσουν στην σημερινή ομιλία του Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023, οι προβλέψεις για την πορεία του ΑΕΠ και του πληθωρισμού, αλλά και οι προκλήσεις για την ελληνική οικονομία εν μέσω της τεταμένης γεωπολιτικής κατάστασης είναι τα βασικά θέματα που θα κυριαρχήσουν στη σημερινή ομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στο πλαίσιο της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων.

Η γενική συνέλευση πραγματοποιείται λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (την Πέμπτη 11 Απριλίου) με θέμα τη νομισματική πολιτική. Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης τάσσεται υπέρ της έναρξης της μείωσης των επιτοκίων.

Για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας η Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει αύξηση 2,3% το 2024 και 2,5% για το 2025. Για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, πάγια θέση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης των τραπεζών, με αιχμή την μείωση του αναβαλλόμενου φόρου και την ενδυνάμωση του ανταγωνισμού.

Το Μέρισμα
Η Τράπεζα της Ελλάδος κατάφερε να καταγράψει κέρδη του 2023, ενώ οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης σημείωσαν ζημίες, εξ ου και η διοίκησή της θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση των Μετόχων τη διανομή μερίσματος προς τους μετόχους 0,6720 ευρώ ανά μετοχή (αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη χρήση), ήτοι σύνολο 13,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, προτείνει την ενίσχυση του έκτακτου αποθεματικού κατά το ποσό των 85,4 εκατ. ευρώ, λαμβάνοντας υπόψη τούς αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά την κερδοφορία του 2023, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε ότι τα συνολικά έσοδα ήταν μειωμένα κατά 38,6% και διαμορφώθηκαν στα 543,6 εκατ. ευρώ, έναντι 885,1 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Τα συνολικά έξοδα προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν σε 367,5 εκατ. ευρώ, έναντι 349,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,0%.

Πέρυσι το Δημόσιο έχει λάβει από την Τράπεζα της Ελλάδος έσοδο ύψους 635,8 εκατ. ευρώ από τόκους, μέσω των καταθέσεών του που εκτοκίζονται με το υψηλότερο επιτρεπτό από την ΕΚΤ επιτόκιο.

Tο έσοδο αυτό είναι κατά 179,5 εκατ. ευρώ υψηλότερο σε σύγκριση με το συνολικό ποσό που εισέπραξε για τη χρήση του 2022 μέσω τόκων (55,6 εκατ. ευρώ) και διανομής κερδών της Τράπεζας (400,7 εκατ. ευρώ).

Προκλήσεις
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτήρισε σε πρόσφατη ομιλία του την περίπτωση της χώρας ως success story, καθώς έχουν γίνει αλματώδη βήματα, ωστόσο πάντα υπογραμμίζει και τις μελλοντικές προκλήσεις όπως:

Οι καθυστερήσεις στην απονομή δικαιοσύνης, γραφειοκρατία, υστέρηση σε βασικές υποδομές, στην ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και του χωροταξικού πλαισίου, χαμηλή συμμετοχή των γυναικών και των νέων στην αγορά εργασίας και, παράλληλα, αναντιστοιχίες μεταξύ προσφερόμενων/ζητούμενων δεξιοτήτων, αυξημένη στενότητα στην αγορά εργασίας, δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις, φοροδιαφυγή, αδυναμίες στο «τρίγωνο της γνώσης» (εκπαίδευση-έρευνα-καινοτομία), ολιγοπώλια (π.χ. τρόφιμα, καύσιμα, τράπεζες, ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη).

Δυσκαμψίες, που σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, λειτουργούν ανασχετικά στην παραγωγική ικανότητα, τη δυνητική ανάπτυξη και την αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας των συντελεστών παραγωγής.
Όσο για τους εξωγενείς παράγοντες με αρνητικές επιδράσεις, αυτοί είναι η αβεβαιότητα σε παγκόσμιο επίπεδο, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι τάσεις στασιμοπληθωρισμού, τα επεισόδια χρηματοπιστωτικής αστάθειας και τα προβλήματα δημόσιου χρέους.

Η διαφορά επιτοκίου-ρυθμού ανάπτυξης (snowball effect) πιθανότατα θα διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο παγκοσμίως την προσεχή περίοδο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση