HomeHL-9ΕΝΦΙΑ με -εκ των υστέρων- διορθώσεις στα εκκαθαριστικά και πληρωμή έως 24 δόσεις

ΕΝΦΙΑ με -εκ των υστέρων- διορθώσεις στα εκκαθαριστικά και πληρωμή έως 24 δόσεις

Οδηγίες για όσους θέλουν να ελέγξουν πριν πληρώσουν

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ έχουν αναρτηθεί από χθες στο TAXIS όμως ακόμη και τωρα μπορούν να γίνουν αλλαγές στην περιουσιακή εικόνα των φορολογούμενων οι οποίες ενδεχομένως να «ξεφουσκώσουν» τον φορο. Επίσης, η νομοθεσία προβλέπει φετος την δυνατότητα πληρωμής με έως 11 δόσεις όμως ο αριθμός του μπορεί να φτάσει ακόμα τις 24 εάν η οφειλή ενταχθεί στην πάγια ρύθμιση της εφορίας.

Η πλατφόρμα του Ε9 αναμένεται να ανοίξει ξανά στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας υποβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους φορολογούμενους που θα διαπιστώσουν λάθη εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90% ενώ τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%. Κατά τον έλεγχο του Ε9, μεγαλύτερη προσοχή απαιτείται στα εξής σημεία:

  1. Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
  2. Ημιτελή κτίσματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
  3. Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρης ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, οπότε καταλογίζει στον ίδιο φορολογούμενο ολόκληρο το ποσό του φόρου που αναλογεί στο συγκεκριμένο ακίνητο.
  4. Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
  5. Οροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώμα, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.
  6. Ηλικία: Στο συγκεκριμένο κωδικό πρέπει να αναγράφεται το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος αποπεράτωσής του. Η παλαιότητα του ακινήτου απομειώνει τη τιμή ζώνης και περιορίζει το ύψος του φόρου.

Ρύθμιση με έως 24 δόσεις

Ο ΕΝΦΙΑ μπορεί να πληρωθεί σε έως και 24 δόσεις και με μηνιαίες καταβολές από 30 ευρώ με την «πάγια ρύθμιση» του ν. 4646/2019. Σε κάθε περίπτωση οι μηνιαίες δόσεις της «πάγιας ρύθμισης» δεν θα είναι άτοκες, αλλά θα επιβαρύνονται με τόκους υπολογιζόμενους με ετήσιο επιτόκιο 4,37% εάν επιλεγούν μέχρι 12 μηνιαίες δόσεις και 5,37% εάν επιλεγούν 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις.

Η ένταξη στη ρύθμιση αυτή μπορεί να γίνει για το μη ληξιπρόθεσμο ανεξόφλητο υπόλοιπο των οφειλών ή, εάν υπάρχουν απλήρωτες ληξιπρόθεσμες δόσεις, για ολόκληρο το ποσό των οφειλών, ληξιπρόθεσμο και μη. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση. Η ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης και της απαιτούμενης υπεύθυνης δήλωσης γίνεται μέσω ειδικής εφαρμογής του συστήματος ΤΑΧΙSnet, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.aade.gr

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση