HomeΚΟΣΜΟΣO γηραιότερος άνδρας στoν κόσμο γεννήθηκε 20 χρόνια μετά την ίδρυση της Λίβερπουλ και τρώει fish & chips

O γηραιότερος άνδρας στoν κόσμο γεννήθηκε 20 χρόνια μετά την ίδρυση της Λίβερπουλ και τρώει fish & chips

Αναλογιζόμενος τη μακροζωία του, ο Τίνισγουντ είπε στο Ρεκόρ Γκίνες: «Ή ζεις πολύ ή ζεις λίγο και δεν μπορείς να κάνεις πολλά για αυτό»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

 

Ένας άνδρας, που έχει ηλικία 111 ετών, από την Αγγλία, είναι πλέον ο γηραιότερος εν ζωή άνδρας στον κόσμο και λέει ότι η μόνη δίαιτα που ακολουθεί είναι να τρώει το γνωστό αγγλικό πιάτο fish and chips κάθε Παρασκευή.

Ο Τζον Άλφρεντ Τίνισγουντ, ο οποίος γεννήθηκε το 1912 – την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός – επιμένει ότι το μυστικό της μακρόχρονης ζωής του είναι η «καθαρή τύχη». Κέρδισε τον τίτλο του γηραιότερου άνδρα στον κόσμο αφότου ο 112 ετών Γκισαμπούρο Σονόμπε, από την Ιαπωνία, επιβεβαιώθηκε ότι πέθανε στις 31 Μαρτίου και την περασμένη Τρίτη πέθανε στην ίδια ηλικία και ο Χουάν Βισέντε Πέρες Μόρα από τη Βενεζουέλα.

Αναλογιζόμενος τη μακροζωία του, ο Τίνισγουντ είπε στο Ρεκόρ Γκίνες: «Ή ζεις πολύ ή ζεις λίγο και δεν μπορείς να κάνεις πολλά για αυτό».

Ο Τίνισγουντ, ο οποίος είναι προπάππους, γεννήθηκε στο Λίβερπουλ και τώρα ζει σε γηροκομείο στο Southport. Έχοντας γίνει ο γηραιότερος άνδρας του Ηνωμένου Βασιλείου το 2020, δεν ενοχλείται από την ιδιότητά του ως ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο.

«Δεν έχει καμία διαφορά για μένα», είπε. «Καθόλου. Το αποδέχομαι όπως είναι».

Από τότε που έκλεισε τα 100 το 2012, λάμβανε μια κάρτα γενεθλίων κάθε χρόνο από την αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν νεότερη κατά σχεδόν 14 χρόνια. Δίνοντας συμβουλές για τις νεότερες γενιές, είπε: «Να κάνετε πάντα ό,τι καλύτερο μπορείτε, είτε μαθαίνετε κάτι είτε διδάσκετε κάποιον. Δώσε ό,τι έχεις. Διαφορετικά, δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείς».

Είπε ότι τρώει κάθε Παρασκευή για δείπνο ψάρι με πατάτες, στο σπίτι, προσθέτοντας: «Τρώω ό,τι μου δίνουν, όπως και όλοι οι άλλοι. Δεν έχω ειδική διατροφή. Αν πίνεις πολύ ή τρως πάρα πολύ ή περπατάς πολύ, αν κάνεις πάρα πολύ οτιδήποτε, θα υποφέρεις τελικά».

Έζησε και τους δύο παγκόσμιους πολέμους και είναι ο γηραιότερος επιζών άνδρας βετεράνος στον κόσμο από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς εργάστηκε σε διοικητικό ρόλο για το Army Pay Corps. Εκτός από τους λογαριασμούς και τον έλεγχο, η δουλειά του περιελάμβανε υλικοτεχνικά καθήκοντα όπως ο εντοπισμός των εγκλωβισμένων στρατιωτών και η οργάνωση προμηθειών τροφίμων.

Όντας δια βίου οπαδός της Liverpool, γεννήθηκε μόλις 20 χρόνια μετά την ίδρυση του συλλόγου το 1892 και έχει ζήσει και τις οκτώ νίκες του Κυπέλλου Αγγλίας και τις 17 από τις 19 κατακτήσεις πρωταθλήματος.

Όταν ρωτήθηκε πώς έχει αλλάξει ο κόσμος γύρω του σε όλη του τη ζωή, ο Tinniswood είπε: «Ο κόσμος, με τον τρόπο του, αλλάζει πάντα. Είναι ένα είδος συνεχιζόμενης εμπειρίας… Γίνεται λίγο καλύτερος αλλά όχι και τόσο πολύ ακόμα. Πηγαίνει με τον σωστό τρόπο».

Γνώρισε τη σύζυγό του, Blodwen, σε έναν χορό στο Λίβερπουλ και το ζευγάρι απόλαυσε 44 χρόνια μαζί πριν εκείνη πεθάνει το 1986.

Ο γηραιότερος άνδρας ποτέ ήταν ο Jiroemon Kimura από την Ιαπωνία, ο οποίος έζησε μέχρι την ηλικία των 116 ετών 54 ημερών και πέθανε το 2013. Η γηραιότερη εν ζωή γυναίκα στον κόσμο και ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος είναι η Ισπανίδα Μαρία Μπράνιας Μορέρα, η οποία πρόσφατα γιόρτασε τα 117α γενέθλιά της.

lifo.gr

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση