HomeHL1-EconomyΕΝΦΙΑ: Αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Τι θα δείξουν

ΕΝΦΙΑ: Αρχίζει η ανάρτηση των εκκαθαριστικών – Τι θα δείξουν

Ποιες οι δυνατότητες διόρθωσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έφτασε η  ώρα για την ανάρτηση των νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ σε 7,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα ξεκινήσει η σταδιακή ανάρτηση τους από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενώ μετά τις 10 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Στους τυχερούς που θα πληρώσουν λιγότερο φόρο περιλαμβάνονται περίπου 308.000 ιδιοκτήτες που είχαν ασφαλίσει πέρυσι το ακίνητο τους έναντι φυσικών καταστροφών για τουλάχιστον 3 μήνες καθώς θα έχουν έκπτωση έως 10%, όσοι προχώρησαν σε μεταβίβαση ακινήτου. Για εκείνους που δεν είχαν καμία μεταβολή ο «λογαριασμός» θα είναι ίδιος με πέρυσι.

Από φέτος αλλάζει ο τρόπος εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς θα πραγματοποιηθεί σε 11 μηνιαίες δόσεις από 10 δόσεις που ήταν μέχρι πρότινος, με την πρώτη να καταβάλλεται μέχρι το τέλος Απριλίου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου 2025.

Από του χρόνου η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα πραγματοποιείται σε 12 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να πληρώνεται στα τέλη Μαρτίου και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ακόμα και στην εφάπαξ καταβολή δεν προβλέπεται έκπτωση φόρου σε αντίθεση με τον φόρο εισοδήματος  που αν ο φορολογούμενος τον πληρώσει εφάπαξ  δικαιούται έκπτωση 3%.

Ποιοι βλέπουν τη χρέωση να μειώνεται στο μισό

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες των οποίων:

* το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,

* το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2024 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.,

* η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2024 δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα εξής κριτήρια:

*  το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

* το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Το -10% για τις ασφαλισμένες κατοικίες

Από φέτος ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται έως 10% για κατοικίες οι οποίες το 2023 ήταν ασφαλισμένες για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου και διήρκεσε τουλάχιστον 3 μήνες. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για το 2025 η αξία δεν θα μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κτίρια που βρίσκονται σε περιοχές που υφίστανται φυσικές καταστροφές (περιοχές που από την 1η Ιουλίου 2023 και εφεξής, έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας λόγω σεισμού, πυρκαγιάς ή πλημμύρας) απαλλάσσονται για τρία χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον έχουν καταστραφεί, έχουν καταστεί ετοιμόρροπα ή ακατάλληλα για χρήση.

Πότε μπορούν να γίνουν διορθώσεις

Στα τέλη Απριλίου λίγο πριν την λήξη της προθεσμίας καταβολής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να ανοίξει εκ νέου και η πλατφόρμα του Ε9 προκειμένου όσοι ιδιοκτήτες έχουν διαπιστώσει λάθη στο νέο εκκαθαριστικό να προχωρήσουν στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.

Σημειώνεται ότι στα πιο συνηθισμένα λάθη στο Ε9 που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων.

naftemporiki.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση