HomeHL-EconomyΕφορία: Τα 3 «SOS» για να μην χάνονται οι ρυθμίσεις οφειλών

Εφορία: Τα 3 «SOS» για να μην χάνονται οι ρυθμίσεις οφειλών

Τι ισχύει με τις χαμένες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα χάνονται από εδώ και πέρα όλες οι ρυθμίσεις.

Τουλάχιστον 200.000 φορολογούμενοι εκτιμάται πως «έχασαν» τις ρυθμίσεις οφειλών προς την Εφορία τα χρόνια που μας πέρασαν, καθώς είτε καθυστέρησαν την πληρωμή της δόσης, είτε δεν υπέβαλαν ως όφειλαν δηλώσεις φόρου ή ΦΠΑ.

Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δίνει μια ακόμα ευκαιρία στους οφειλέτες που έχουν χάσει παλαιότερες ρυθμίσεις. Όπως έχει γράψει το economistas.gr σε σχετικό του ρεπορτάζ, όσον αφορά στις διευκολύνσεις που εισάγει το ΥΠΕΘΟ, για να πάρει σάρκα και οστά η πολυσυζητημένη και προσδοκώμενη αναβίωση ρυθμίσεων με την αποπληρωμή μαζεμένων των απλήρωτων δόσεων -όπως ανέφερε η σχετική ανακοίνωση- θα πρέπει να γίνει νομοτεχνική βελτίωση και συμπλήρωση του σχετικού άρθρου 87.

Ωστόσο, νέα διάταξη στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα χάνονται από εδώ και πέρα όλες οι ρυθμίσεις. Την ίδια ώρα, ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ θα δημιουργήσουν έναν μηχανισμό έγκαιρης ειδοποίησης για επικείμενη απώλεια ρύθμισης. Γι’ αυτό το σκοπό θα αξιοποιηθεί τόσο η νέα υπέρεφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής myAadeapp στο κινητό του φορολογούμενου, όσο και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ενημερωτικά μηνύματα στον λογαριασμό του φορολογούμενου στο taxisnet.

Τι ορίζει το νέο πλαίσιο για την ρύθμιση οφειλών -Πότε θα χάνεται

Το σχετικό νομοσχέδιο που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση αναφέρει ότι οι ρυθμίσεις των οφειλών χάνονται, καθιστώντας άμεσα απαιτητό με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα το σύνολο του υπολοίπου της οφειλής, εάν ο οφειλέτης:

α) δεν καταβάλλει δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις της ρύθμισης ή καθυστερήσει την καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων της ρύθμισης για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα,

β) δεν υποβάλλει τις προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και φόρου προστιθέμενης αξίας, καθ’ όλο το διάστημα της ρύθμισης των οφειλών του και μέχρι την εξόφλησή της, εντός τριών μηνών το αργότερο από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους ή, εφόσον η προθεσμία υποβολής έχει παρέλθει μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2023, εντός πέντε μηνών από την ημερομηνία αυτή,

γ) δεν εξοφλήσει ή τακτοποιήσει κατά νόμιμο τρόπο τις οφειλές του, καθ’ όλη τη διάρκεια της ρύθμισης, εντός τριμήνου από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής τους.

economistas.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση