HomeΕΛΛΑΔΑΑνοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αλληλεπίδραση ερπετοπανίδας και ανθρώπων: Δράσεις υλοποίησης του έργου HerpTrust

Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου: Αλληλεπίδραση ερπετοπανίδας και ανθρώπων: Δράσεις υλοποίησης του έργου HerpTrust

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το έργο Erasmus+ HerpTrust  με τίτλο «Improving biodiversity’s resilience to climate-and human-induced threats through nursing positive Human-Herpetofauna Interactions» αποσκοπεί στην ενίσχυση των δράσεων διατήρησης και προστασίας ειδών ερπετοπανίδας, σε Μάλτα και Κύπρο, μέσω κατάλληλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Το έργο συντονίζει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και συγκεκριμένα το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Δεκέμβριο του 2024 και υλοποιείται σε συνεργασία με τη ΜΚΟ Friends of the Earth Malta και την εταιρία Ecostac Innovations Limited στη Μάλτα.

Οι τρεις εταίροι συναντήθηκαν στις 21 Μαρτίου 2024 στη Βαλέτα της Μάλτας και συζήτησαν τη  μέχρι τώρα πρόοδο των δράσεων υλοποίησης του έργου. Δόθηκε έμφαση στη συμμετοχή των διαφόρων εμπλεκομένων μερών (stakeholders) σε δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης και αξιολογήθηκε το πλάνο δραστηριοτήτων για τους επόμενους μήνες. Μια τέτοια δράση ενημέρωσης του κοινού για το έργο θα πραγματοποιηθεί στο φράγμα Δελίκηπου στην Κύπρο, στις 21 Απριλίου 2024, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νεολαίας.

Προς την κατεύθυνση ενημέρωσης του κοινού για θέματα ερπετοπανίδας και την προώθηση θετικών αλληλεπιδράσεων, πραγματοποιήθηκαν στις 21 και 27 Μαρτίου 2024 δράσεις ενημέρωσης και εκπαίδευσης των φοιτητών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΕΠΚ).

Οι φοιτητές είχαν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν και να περιεργαστούν δείγματα ερπετοπανίδας και να συζητήσουν με ερευνητές του έργου θέματα που αφορούν στην αναγνώριση και συμπεριφορά των ερπετών απέναντι στον άνθρωπο, αλλά και του ανθρώπου απέναντι στα ερπετά.

Το Εργαστήριο Διαχείρισης Χερσαίων Οικοσυστημάτων του ΑΠΚΥ, σε συνεργασία με το ακαδημαϊκό προσωπικό του ΕΠΚ διεξήγαγαν, στο πλαίσιο των μαθημάτων Ζωολογίας, παρουσιάσεις σε φοιτητές Βιολογικών Επιστημών από το πρώτο κεφάλαιο των εκπαιδευτικών μαθημάτων του Έργου HerpTrust «Μάθε την Ερπετοπανίδα του τόπου σου».

Διαφήμιση
Διαφήμιση