HomeΕΛΛΑΔΑΕορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Απριλίου

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 5 Απριλίου

Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρασκευή 5 Απριλίου 2024 σήμερα και σύμφωνα με το εορτολόγιο γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα: Αργυρώ, Αργυρή, Αργυρούλα, Ρούλα.

Αγία Αργυρή η Νεομάρτυς

Η Αγία Νεομάρτυς Αργυρή γεννήθηκε στην Προύσα το έτος 1688 μ.Χ. Σε νεαρή ηλικία τη ζήτησε να την παντρευτεί μουσουλμάνος προύχοντας, απαιτώντας επίσης να αλλάξει θρήσκευμα και να γίνει μουσουλμάνα, κάτι το οποίο η Αργυρή αρνήθηκε.

Σε ηλικία 17 ετών οι γονείς της την πάντρεψαν με Χριστιανό νέο, γεγονός που προκάλεσε την οργή του μουσουλμάνου. Λίγες μέρες μετά τον γάμο, σύμφωνα με έθιμο της περιοχής, οι νεόνυμφοι πήγαν στο ναό, με τη γυναίκα ντυμένη με το νυφικό της. Τότε ο μουσουλμάνος που την επιθυμούσε, επικεφαλής ομάδας άλλων μουσουλμάνων την απήγαγαν και την οδήγησαν στον ιεροδικαστή της Προύσας, λέγοντας ότι δήθεν είχε υποσχεθεί να αλλάξει θρησκεία.

Αυτό το είδος συκοφαντίας ήταν ένα συνηθισμένο μέσον εκβιασμού των Χριστιανών στην εποχή της τουρκοκρατίας. Η Αργυρή αρνήθηκε ότι επιθύμησε να αλλάξει θρησκεία και κατήγγειλε τη συκοφαντία του Τούρκου. Μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου επανελήφθη η δίκη, και τελικώς φυλακίστηκε και βασανίστηκε επί 17 χρόνια σε φυλακή της περιοχής Χάσκιοϊ. Πλούσιος Χριστιανός έμπορος προσφέρθηκε να διαθέσει χρήματα για την απελευθέρωσή της, το οποίο αυτή αρνήθηκε χαρακτηρίζοντας τη φυλακή “βασιλικό παλάτι του βασιλέως Χριστού”. Πέθανε στις 5 Απριλίου 1721.

Διαφήμιση
Διαφήμιση