HomeΚΡΗΤΗΠαράταση λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου μέχρι το τέλος του 2024

Παράταση λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου μέχρι το τέλος του 2024

Ο σχεδιασμός της διαχείρισης των απορριμμάτων στο επίκεντρο των επαφών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Την τρίτη σειρά επαφών για θέματα διαχείρισης των απορριμμάτων και την λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ηρακλείου – ΚΔΑΥ, με τη διπλή ιδιότητα του Δημάρχου Ηρακλείου και του Προέδρου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κρήτης – ΕΣΔΑΚ, πραγματοποίησε στην Αθήνα ο Αλέξης Καλοκαιρινός, την Τετάρτη 3 Απριλίου.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκο, τον προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Τομέα Περιβάλλοντος της ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ Νίκο Μαμαλούγκα, καθώς και με στελέχη της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – ΕΕΑΑ.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της λειτουργίας του ΚΔΑΥ Ηρακλείου, που όπως είναι γνωστό από το 2023, πρόθεση της ΕΕΑΑ είναι να αποσυρθεί από τη δραστηριότητα όπως κάνει και με άλλους Δήμους μέχρι 15/6, το θετικό είναι ότι δεν σταματάει η ανακύκλωση. «Αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει, είναι ότι η ΕΕΑΑ μένει μέχρι τα τέλη του 2024. Κύριο επιχείρημα μας, είναι ότι δεν θα μπορούσε τώρα, με ένα είδος ξαφνικού θανάτου, το εργοστάσιο να πάψει να λειτουργεί στην έναρξη της τουριστικής περιόδου. Αυτό το οποίο πετύχαμε, είναι ότι το διατηρούμε σε λειτουργία αλλά εντωμεταξύ πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η ανακύκλωση σε ότι αφορά το θέμα της διαλογής και επεξεργασίας των ανακυκλώσιμων υλικών από το 2025 και μετά. Δουλεύουμε πάνω σε αυτό, το να λειτουργήσει υπό την ομπρέλα των φορέων διαχείρισης απορριμμάτων, με τη συμμετοχή των Δήμων, είναι το πιο πιθανό. Με ποια συμμετοχή της ΕΕΑΑ, είναι ακόμα ένα ερώτημα και αφορά στο ίδιο το καθεστώς της Εταιρίας η οποία βρίσκεται υπό πολύ μεγάλη πίεση» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του ο Αλέξης Καλοκαιρινός.
Ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ επεσήμανε επίσης ότι πρόκειται για μια εγκατάσταση η οποία έχει συμπληρώσει σχεδόν 20 χρόνια ζωής, με ό,τι αυτό σημαίνει για τον εξοπλισμό, τα μηχανήματα αλλά και όλη την οργάνωση της λειτουργίας της. Ανέφερε ότι τίθενται χρηματοδοτικά ζητήματα, καθώς και ότι «η λύση στην οποία αποβλέπουμε είναι ένα ριζικά εκσυγχρονισμένο ΚΔΑΥ στην ίδια τοποθεσία, στο Πάρκο Κυκλικής Οικονομίας στην περιοχή «Μαύρος Σπήλιος», το οποίο θα συνδέεται με τη μονάδα την οποία θα κατασκευάσουμε μετατρέποντας τη Μονάδα Προεπεξεργασίας Απορριμμάτων, σε Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων. Θα είναι η καρδιά του Πάρκου.».
Παράλληλα, ο Αλέξης Καλοκαιρινός τόνισε ότι το ζήτημα της ανακύκλωσης είναι ένα πρόβλημα που αφορά συνολικά τη χώρα. «Ενώ ξεκινήσαμε στην Ελλάδα με πολύ φιλόδοξους στόχους να τρέχουμε και μπροστά από την υπόλοιπη Ευρώπη, μείναμε πάρα πολύ πίσω. Είναι η στιγμή να επανασχεδιαστεί και σε εθνικό και σε περιφερειακό επίπεδο το σύστημα της ανακύκλωσης και αυτό θα γίνει στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των απορριμμάτων όπου έχουμε πάρα πολλά πράγματα που είναι σε εξέλιξη, σε διαπραγμάτευση, σε πραγματοποίηση, σε σχεδιασμό. Όπως τα λεγόμενα σύμμεικτα απόβλητα τα οποία πρέπει να μειώνονται όλο και περισσότερο, δηλαδή οι καφέ κάδοι, τα βιοαπόβλητα τα οποία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο πώς αυτά θα συλλέγονται και πώς θα γίνεται η επεξεργασία τους από τις μονάδες μας. Είναι λοιπόν ένα τεράστιο ζήτημα και περισσότερο αυτά τα θέματα που έχουν να κάνουν με το συνολικό σχεδιασμό και τη δρομολόγηση σχεδιασμών και την επίλυση συγκεκριμένων προβλημάτων ήταν αυτά που συζήτησα νωρίτερα με τους Γενικούς Γραμματείς Μανόλη Γραφάκο και Νίκο Μαμαλούγκα» τόνισε ο Δήμαρχος Ηρακλείου.

Υπενθυμίζεται ο Δήμαρχος Ηρακλείου και Πρόεδρος του ΕΣΔΑΚ Αλέξης Καλοκαιρινός, έχει αποστείλει σχετική επιστολή στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, με την οποία ζητάει να ληφθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις με σκοπό να γίνει παρέμβαση στην Πολιτεία για τα νέα δεδομένα που προκύπτουν στον τομέα της ανακύκλωσης, μετά την οικονομική δυσχέρεια που δηλώνει η ΕΕΑΑ για να συνεχίσει να υποστηρίζει το έργο λόγω έλλειψης πόρων και χρηματοδότησης από το αρμόδιο Υπουργείο. Με την ίδια επιστολή, ο Αλέξης Καλοκαιρινός αναφέρεται στο πολυδιάστατο του ζητήματος, αλλά και στην αναγκαιότητα να δοθούν άμεσα βιώσιμες, εφαρμόσιμες λύσεις στις αυτοδιοικητικές αρχές τόσο της Κρήτης, όσο και της υπόλοιπης χώρας. «Λαμβάνοντας υπόψη την επιβάρυνση που έχει επέλθει τα τελευταία χρόνια στους Δήμους από την επιβολή του περιβαλλοντικού τέλους (τέλους ταφής), που αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), τη διαφαινόμενη πρόθεση της ΕΕΑΑ για την ενίσχυση των Δήμων με βάση τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης και την ελαχιστοποίηση των δαπανών για επενδύσεις στη λειτουργία των ΚΔΑΥ και την προμήθεια του αναγκαίου νέου εξοπλισμού (απορριμματοφόρα, κάδους, κλπ), προκύπτει ανάγκη να αναληφθούν άμεσα δραστικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και στήριξη της διαδικασίας της ανακύκλωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Καλοκαιρινός.

Διαφήμιση
Διαφήμιση