HomeHL-HealthΤο «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Το «ζωντανό» ρόφημα που ρυθμίζει το μεταβολισμό και διώχνει το λίπος

Σύμφωνα με νεότερη έρευνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ροφήματα και τρόφιμα από τις κουλτούρες της Ανατολής γίνονται σιγά σιγά γνωστά και στη Δύση, όχι μόνο για την ιδιαίτερη γεύση τους, αλλά και λόγω των πλεονεκτημάτων τους. Ένα από αυτά, το τσάι kombucha (κομπούχα), έχει γίνει γνωστό για τις ιδιότητές του στη ρύθμιση του σακχάρου ή στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μια νεότερη μελέτη, τα οφέλη δε σταματούν εκεί.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill διαπίστωσαν, μετά από πειράματα στο εργαστήριο στο σκουλήκι C. elegans, ότι οι μικροοργανισμοί του τσαγιού kombucha επιρφέρουν αλλαγές στο μεταβολισμό του λίπους στο έντερο, ανάλογες με τις επιδράσεις της νηστείας.

Το τσάι kombucha είναι ένα ρόφημα που έχει υποστεί ζύμωση με βακτήρια και ζυμομύκητες που αναπτύσσονται σε διάλυμα μαύρου ή πράσινου τσαγιού και ζάχαρης. Στα φερόμενα πλεονεκτήματά του από την κατανάλωση συμπεριλαμβάνονται επίσης η μείωση της αρτηριακής πίεσης, η πρόληψη του καρκίνου και η προστασία από μεταβολικές ασθένειες και ηπατικές τοξίνες. Οι ιδιότητες αυτές εκτιμάται ότι προέρχονται από τα προβιοτικά και τις επιδράσεις του στο μεταβολισμό, αλλά οι σχετικοί ισχυρισμοί για την υγεία δεν έχουν μελετηθεί αρκετά σε ανθρώπους.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Δρα Robert Dowen διερεύνησε τον τρόπο με τον οποίο τα βακτήρια από το τσάι επηρεάζουν τον μεταβολισμό και η έρευνά τους δημοσιεύτηκε στο PLOS Genetics.

Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, οι μύκητες και τα βακτήρια στο μικροβίωμα του εντέρου των σκουληκιών δημιούργησαν μεταβολικές αλλαγές παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της νηστείας. Ειδικότερα, οι μικροοργανισμοί μετέβαλαν την έκφραση γονιδίων που εμπλέκονται στο μεταβολισμό του λίπους, οδηγώντας σε περισσότερες πρωτεΐνες που διασπούν το λίπος και λιγότερες πρωτεΐνες που χτίζουν έναν τύπο μορίου λίπους, στα τριγλυκερίδια, μειώνοντας τις αποθήκες λίπους των οργανισμών των σκουληκιών.

Αυτά τα νεότερα αποτελέσματα προσφέρουν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το πώς τα προβιοτικά του τσαγιού kombucha θα μπορούσαν να επηρεάσουν αντίστοιχα τον ανθρώπινο μεταβολισμό. Ωστόσο, θα χρειαστούν και κλινικές μελέτες για να επιβεβαιώσουν αυτά τα νεότερα δεδομένα, αν και οι ερευνητές σημειώνουν πως τα ευρήματά τους φαίνεται ότι συνάδουν με τα αναφερόμενα οφέλη της kombucha για την υγεία του ανθρώπου.

«Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι τα πειραματόζωα που κατανάλωναν μια δίαιτα αποτελούμενη από τα προβιοτικά που περιέχονται στο τσάι Kombucha εμφάνισαν μειωμένη συσσώρευση λίπους, χαμηλότερα επίπεδα τριγλυκεριδίων και λιποσωμάτων, ένα οργανίδιο που αποθηκεύει τα λιπίδια του κυττάρου, σε σύγκριση με άλλες δίαιτες. Επομένως, τα συμπεράσματα αυτά υποδηλώνουν ότι οι μικροοργανισμοί μπορούν να προκαλέσουν μια κατάσταση που μοιάζει με “νηστεία” στον ξενιστή, ακόμη και με την παρουσία επαρκών θρεπτικών συστατικών» καταλήγουν οι ερευνητές.
ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση