HomePost ItΦραγκίσκος Παρασύρης: Χωρίς σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας το Καστέλλι

Φραγκίσκος Παρασύρης: Χωρίς σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας το Καστέλλι

Η απάντηση από το Υπουργείο Υποδομών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τον άμεσο σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της ευρύτερης περιοχής του αεροδρομίου στο Καστέλλι, έχει ζητήσει από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο Φραγκίσκος Παρασύρης, Βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Με ερώτησή του προς τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα, ο Βουλευτής ζητούσε συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά με το πότε σκοπεύει το Υπουργείο να αναθέσει τις οριστικές μελέτες για τα μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου και σε ποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα θα ενταχθεί η υλοποίησή τους, καθώς και για το πότε θα χρηματοδοτηθεί ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας για τα ήδη μελετημένα (με χρηματοδότηση από το Υπουργείο σας), μικρότερα αντιπλημμυρικά έργα για την αποκατάσταση των πλημμυρών της 6ης και 7ης Νοεμβρίου του 2020, τα οποία έχουν προϋπολογισμό 1.671.000 €.

Στην απάντησή του ο αρμόδιος Υπουργός, παραπέμπει στη Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών και στη Γενική Διεύθυνση Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, του Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Στις απαντήσεις των παραπάνω Διευθύνσεων τονίζεται ότι «στο πλαίσιο του αντικειμένου της Σύμβασης Παραχώρησης του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα στο Καστέλι, περιλαμβάνεται η εκπόνηση των μελετών και των κατασκευών των υδραυλικών έργων για την αντιπλημμυρική προστασία του Αεροδρομίου και των οδικών συνδέσεων με τον Β.Ο.Α.Κ. και την οδό Ηράκλειο Βιάννος».
Τονίζεται εμφατικά ότι η αντιπλημμυρική θωράκιση της ευρύτερης περιοχής πέριξ του Αεροδρομίου, δεν αποτελεί συμβατικό αντικείμενο μελέτης και κατασκευής σύμφωνα με τις διατάξεις της Σύμβασης Παραχώρησης.

«Η ευρύτερη περιοχή ανέκαθεν σε θέματα απορροής υδάτων ήταν προβληματική με έλλειψη αποδεκτών των επιφανειακών υδάτων, ανεπάρκεια της φυσικής διατομής των ρεμάτων της περιοχής για την παραλαβή παροχών ομβρίων, σε συνδυασμό με το πεδινό ανάγλυφο της περιοχής», ενώ σε άλλο σημείο της απάντησης το Υπουργείο ενημερώνει ότι ύστερα από έγγραφο της Περιφέρειας δόθηκε εντολή στην Εταιρεία Παραχώρησης να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάθεσης Μελετών για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Νέου Αεροδρομίου. Η Εταιρεία Παραχώρησης έχει υποβάλει προκαταρτική μελέτη με προϋπολογισμό έργων στα 60 εκατομμύρια ευρώ. Μεταφέρονται δε, τα παραπάνω στο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα.

Τονίζεται ότι στο έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτηριακών Υποδομών, το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι βάσει του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου δεν έχει εκδοθεί καμία Υπουργική Απόφαση που να ορίζει τη Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών Έργων και Εγγειοβελτιωτικών Έργων ως αρμόδια για την εκπόνηση μελέτης ή κατασκευή έργου αντιπλημμυρικής προστασίας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλίου, με δεδομένο το γεγονός ότι τα έργα αυτά δεν έχουν χαρακτηριστεί ως ειδικά και σημαντικά Εθνικού Επιπέδου, παραμένοντας στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας.

Σε δήλωσή του ο Φραγκίσκος Παρασύρης επισημαίνει: «κατασκευάζεται το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, αλλάζοντας τη γεωμορφολογία μιας περιοχής που ξεπερνά τα 6.000 στρέμματα και το Υπουργείο Υποδομών θεωρεί πως το έργο αυτό δεν συγκεντρώνει τα χαρακτηριστικά για να χαρακτηριστεί εθνικής σημασίας για να προχωρήσει ο σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής. Εκτός από τη μετακυλήσει των αρμοδιοτήτων προς την αυτοδιοίκηση, περισσότερο χρήσιμο θα ήταν να μεταφερθούν και πόροι, προκειμένου να εκτελεστούν τα αντιπλημμυρικά έργα που απαιτούνται στην περιοχή».

Διαφήμιση
Διαφήμιση