HomeHL-TOPΑγιοι Ανάργυροι: Τα μοιραία λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στη γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα

Αγιοι Ανάργυροι: Τα μοιραία λάθη και οι παραλείψεις που οδήγησαν στη γυναικοκτονία έξω από το αστυνομικό τμήμα

Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοκαρισμένο παρακολουθεί το πανελλήνιο τις εξελίξεις μετά την νέα γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους, όπου μια 28χρονη γυναίκα μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου από τον πρώην σύντροφό της και μάλιστα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, όπου είχε καταφύγει για να ζητήσει βοήθεια και προστασία.

O 39χρονος είχε στήσει καρτέρι θανάτου στην 28χρονη, την οποία ακολούθησε, από το σπίτι της στο αστυνομικό τμήμα, και όταν την είδε να βγαίνει, την δολοφόνησε. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η γυναίκα είχε υποβάλει μήνυση σε βάρος του 39χρονου το 2020, για βιαιοπραγία και βιασμό ενώ επιπλέον είχε ζητήσει ασφαλιστικά μέτρα.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα. Ανάμεσα σε αυτά είναι αν οι αστυνομικοί αξιολόγησαν σωστά όσα τους ανέφερε, αλλά και γιατί δεν της προσέφεραν τη βοήθεια που αποζητούσε. Γιατί δεν συνόδευσαν αστυνομικοί την 28χρονη στο σπίτι της όταν πήγε στο Τμήμα για να καταγγείλει ότι φοβάται τον πρώην σύντροφο της ο οποίος (εκείνη θεωρούσε ότι) βρισκόταν έξω από το σπίτι της;

Η 28χρονη ζήτησε να πάει περιπολικό στο σπίτι της, όπου θεωρούσε ότι παραμόνευε ο πρώην σύντροφός της και από τη στιγμή που δεν της προσφέρθηκε γιατί δεν της έγινε πρόταση να παραμείνει στο τμήμα, έως ότου βρεθεί διαθέσιμο και να τη συνοδεύσει σπίτι της;

Το περιπολικό

Το ρεπορτάζ στο κεντρικό δελτίο του ΜEGA, αποκάλυψε πως υπήρχε περιπολικό, όπως και αστυνομικός, αλλά τελικά δεν χρησιμοποιήθηκε. Παρούσα στο τμήμα, πέρα από την αστυνομικό υπηρεσίας, ήταν και μία ακόμη αξιωματικός, η οποία είχε οριστεί να είναι επόπτρια των Αστυνομικών Τμημάτων της περιοχής. Η επόπτρια ήταν επί τόπου, είχε αυτοκίνητο ενώ μαζί της ήταν ένας οδηγός. Ωστόσο δεν διέθεσαν το περιπολικό. Δόθηκε η συμβουλή να καλέσει την Άμεση Δράση και η κοπέλα αφέθηκε να φύγει.

«Θα πρέπει να εξετάσουμε εάν εκτιμήθηκε ο κίνδυνος και αν έπρεπε οι αστυνομικοί να κάνουν ένα βήμα παραπάνω και ίσως να παραβλέψουν τον κανονισμό της ΕΛΑΣ και να κάνουν άλλες ενέργειες για να προστατεύσουν το θύμα», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ, Κωνσταντία Δημογλίδου.

«Υπάρχει μάρτυρας που έχει βοηθήσει πολύ στην έρευνα.Το κορίτσι δεν είχε καταλάβει ότι παρακολουθείται και πίστευε ότι ο δράστης βρίσκεται έξω από το σπίτι της. Δεν είχαν αντιληφθεί ούτε η κοπέλα ούτε το οικείο πρόσωπό της ότι παρακολουθούνταν από τον δράστη» πρόσθεσε.

«Η κοπέλα ζήτησε να μεταφερθεί με περιπολικό στο σπίτι της. Το αν θα έτρεπε να «σπάσει» το τυπικό και να πάει την κοπέλα σπίτι της είναι μία άλλη συζήτηση. Αν τον έβλεπαν στο σπίτι της ο άνθρωπος αυτός θα είχε προσαχθεί. Χιλιάδες γυναίκες έχουν διασωθεί μετά από επέμβαση της αστυνομίας. Για να βρίσκεται ο σκοπός σε αυτή την θέση, σημαίνει ότι και προβλέπεται από το ποινικό δίκαιο και από το πειθαρχικό δίκαιο. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα ότι δεν υπήρχε περιπολικό. Ελέγχεται το γιατί ενημερώθηκε η Άμεση Δράση από την κοπέλα και όχι από τους αστυνομικούς της υπηρεσίας», υπογράμμισε η κ. Δημογλίδου.

Γιατί δεν αντέδρασε άμεσα ο φρουρός

Ένα ακόμη ερώτημα που έχει τεθεί είναι γιατί ο αστυνομικός σκοπός του ΑΤ Αγίων Αναργύρων δεν αντέδρασε άμεσα όταν ο 39χρονος της επιτέθηκε, την ακινητοποίησε και την σκότωσε με πολλαπλές μαχαιριές προκειμένου να την προστατεύσει;

«Ο άνθρωπος ήταν στην σκοπιά του. Υπάρχει βιντεοληπτικό υλικό με την κοπέλα και το οικείο της πρόσωπο αποχωρώντας από το ΑΤ, να χαιρετούν τον σκοπό και στην συνέχεια να απομακρύνονται από το σημείο μέχρι και την ώρα που η κοπέλα δέχεται την επίθεση και επιστρέφει στο ΑΤ για να ζητήσει βοήθεια. Ουσιαστικά ο δράστης την τραυμάτιζε καθ’ οδόν και κατέληξε έξω από το ΑΤ», υποστήριξε η κ. Δημογλίδου.

Και συνέχισε αναφορικά με το πρωτόκολλο: «Σε αυτό το θέμα δεν είμαστε «απέναντι» αλλά στην ίδια «πλευρά», και αναζητούμε απαντήσεις για την υπόθεση. Και γι΄αυτό διεξάγεται και η εισαγγελική έρευνα πέραν της διοικητικής. Γίνεται έρευνα για το εάν εκείνοι οι άνθρωποι που ήταν στην υπηρεσία εκείνο το βράδυ εξάντλησαν ό,τι ήταν δυνατό από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. για να προστατεύσουν την κοπέλα. Αυτό θα κληθούν να απαντήσουν και στον εισαγγελέα αλλά και στην ΕΛ.ΑΣ.. Υπάρχουν κανόνες πειθαρχικού δικαίου για την παραμονή ή όχι του προσωπικού. Και για τον σκοπό, προβλέπεται από το πειθαρχικό δίκαιο και ποινικά, εφόσον υπάρχουν εκκρεμότητες, να υπηρετεί – μέχρι να ακολουθήσει το επόμενο διοικητικό μέτρο. Το διοικητικό μέτρο της διαθεσιμότητας προβλέπεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και έχει ζητηθεί από την ηγεσία του σώματος αυτή η έρευνα να ολοκληρωθεί άμεσα».

Το δραματικό τηλεφώνημα στην Άμεση Δράση

Όταν η κοπέλα βγήκε από το τμήμα, τηλεφωνεί στο 100 και ακολουθεί ο εξής διάλογος:
Θύμα: Θέλω περιπολικό
Αστυνομία: Πού θέλετε να μεταβεί;
Θύμα: Στο σπίτι μου. Θα πάω εκεί με ΙΧ φίλου μου
Αστυνομία: Που είναι η διεύθυνση, σε ποια ώρα θα είστε εκεί;
Εκείνη τη στιγμή ακούγονται φωνές από την επίθεση και λίγο αργότερα η 28χρονη κείτεται αιμόφυρτη στο έδαφος.

Εισαγγελική παρέμβαση και ΕΔΕ

Ο 39χρονος δράστης που στη συνέχεια αυτοτραυματίστηκε πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Πέμπτη 4/4. Σε βάρος του δράστη έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή ναρκωτικών ουσιών για δική του χρήση.

Στο πλαίσιο των ερευνών από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, προκειμένου να διερευνηθούν οι ενέργειες των αστυνομικών που επιλήφθηκαν στην υπόθεση ενώ διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας και από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών στο πλαίσιο της οποίας θα διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών.

in.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση