HomePost ItΑυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται- Στόχος οι αλλαγές στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να μη χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι

Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται- Στόχος οι αλλαγές στην ΚΑΠ πριν από τις ευρωεκλογές, ώστε να μη χάνονται ευρωπαϊκοί πόροι

Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς για όσους παρανομούν!

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτών στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται, τόνισε από την Κοζάνη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ανοικτή συζήτηση που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο της Περιφέρειας με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, κατά τη διάρκεια της οποίας ο υπουργός επισήμανε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τις προσπάθειες για αλλαγές στην ΚΑΠ, ενεργοποιώντας κάθε δυνατή συμμαχία, αλλά και τη βούλησή του να εντείνει τους ελέγχους στην αγορά, ειδικά εν όψει των εορτών του Πάσχα.

Το μείζον ζήτημα που ετέθη από το σύνολο των εκπροσώπων των αγροτών ήταν το ζήτημα των αλλαγών στην ΚΑΠ, για το οποίο ο υπουργός ζήτησε από τους παρευρισκόμενους, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, να ασκήσουν πιέσεις στα κόμματα που ανήκουν, ώστε οι ευρωομάδες στις οποίες συμμετέχουν να λάβουν ανάλογες αποφάσεις με εκείνες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο υιοθέτησε τις 19 προτάσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

5

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η Ελλάδα δεν περίμενε τις αγροτικές κινητοποιήσεις για να κινηθεί. Αντιθέτως ήδη από τον Νοέμβριο ξεκίνησε επαφές με άλλες χώρες και δημιούργησε συμμαχίες, όπως αυτή των Μεσογειακών χωρών, την EUMED-9, ή αξιοποίησε υπάρχουσες, όπως αυτή των χωρών του ΕΛΚ. Και εμφανίσθηκε αποφασισμένος να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα για να προωθήσει τις αλλαγές στην ΚΑΠ. Άλλωστε για το λόγο αυτό θα έχει συναντήσεις, εντός της εβδομάδας με τους ομολόγους του της Γαλλίας και της Σλοβενίας.

Η ΚΑΠ δεν μπορεί να λειτουργεί ως «μπαμπούλας» απέναντι στον αγρότη, είπε και επέμεινε στις αλλαγές που ελαφρύνουν τους παραγωγούς από διοικητικό βάρος και θα κάνουν την εφαρμογή της πιο εύκολη.  Προειδοποίησε δε ότι αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καμία χώρα δεν θα μπορέσει να απορροφήσει το 100% των πόρων που της αναλογεί.

Σε ό,τι αφορά στα οικολογικά σχήματα και στις γραφειοκρατικές δυσκολίες, σημείωσε ότι είναι απόρροια Σοσιαλιστικών, Πράσινων και Αριστεράς, που είχαν την πλειοψηφία στην ΕΕ, όταν συζητείτο η ΚΑΠ. «Κι εμείς στηρίζουμε το περιβάλλον αλλά πέρα από το περιβάλλον υπάρχουν και οι αγρότες», σημείωσε, αναφέροντας ότι «το ΕΛΚ δεν είναι κατά της «πράσινης μετάβασης», αλλά ζητάει να γίνει με πιο ομαλό τρόπο».

Ένα ακόμα ζήτημα στο οποίο ο ΥπΑΑΤ επιμένει, όπως είπε,  ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διόρθωση είναι η δυνατότητα της μεταφοράς πόρων από τον έναν πυλώνα στον άλλον και από έτος σε έτος, καθώς, σημείωσε, είναι ο μοναδικός τρόπος να στηριχθούν περαιτέρω οι άμεσες ενισχύσεις.

Αναφερόμενος στον ΟΠΕΚΕΠΕ τόνισε ότι δεν θα κρύψει κανείς τίποτα από τα λάθη της προηγούμενης διοίκησης και οι ευθύνες θα αποδοθούν. Αναφέρθηκε στα επόμενα βήματα του ΟΕΠΕΚΕΠΕ τα οποία είναι:

–          Διόρθωση της ενιαίας ενίσχυσης του 2023, με πληρωμή πριν από το Πάσχα.

–          Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων ύψους 245 εκατ. ευρώ πριν από το Πάσχα.

–          Άνοιγμα, σήμερα, της πλατφόρμας για το ΟΣΔΕ.

–          Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, πριν από το Πάσχα,

–          Εκκαθάριση των 16.500 δεσμευμένων ΑΦΜ, ύστερα από έλεγχο

Σε ό,τι αφορά στην προστασία της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις, επισήμανε ότι οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων σε σημεία λιανικής και στις πύλες εισόδου, όχι μόνο θα συνεχισθούν αλλά θα ενταθούν. Ειδικά για το μέλι προειδοποίησε ότι «ο πέλεκυς θα είναι βαρύς σε όσους παρανομούν και κάνουν παιγνίδια σε βάρος των μελισσοκόμων».

Ο υπουργός ανήγγειλε ελέγχους εν όψει του Πάσχα στο κρέας και στα αυγά, και τόνισε ότι η προστασία των ελληνικών προϊόντων «είναι ένα προσωπικό στοίχημα, για τον ίδιο. Ο νόμος θα εφαρμοστεί. Δεν με ενδιαφέρει ποιοι είναι αυτοί που παρανομούν και πού ανήκουν κομματικά. Οι έλεγχοι θα πάνε σε βάθος. Και όσοι παρανομούν θα πληρώσουν».

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός το ΥΠΑΑΤ θα συνεχίσει να στηρίζει τα συνεργατικά σχήματα και ανακοίνωσε ότι στο προσεχές Υπουργικό Συμβούλιο αναμένεται να συζητηθεί νομοσχέδιο που θα εκσυγχρονίζει το νομοθετικό πλαίσιο για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι την προσεχή εβδομάδα θα ξεκινήσει επίσημα η διαβούλευση για τον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και ότι αύριο θα γίνει η πληρωμή της προκαταβολής του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, σε περίπου 300.000 αγρότες.

3-1

Επίσης ανακοίνωσε την αύξηση κατά 1,5 εκατ. της χρηματοδότησης του Leaderγια να μετάσχουν στο πρόγραμμα και οι επιλαχόντες.

  • Στη σύσκεψη μετείχαν ο ΓΓ, Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλης Χαρούμενος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, οι αντιπρόεδροι του ΟΠΕΚΕΠΕ, Λευτέρης Ζερβός και Γιάννης Κουρδής, παρουσία των Βουλευτών ΝΔ Κοζάνης, Μιχάλη Παπαδόπουλου και Καστοριάς, Μαρίας Αντωνίου.

Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε:

«Σήμερα έγινε στο υπουργείο υπό τον Γενικό Γραμματέα Γιώργο Στρατάκο σύσκεψη για εντατικοποίηση των ελέγχων. Τις επόμενες ημέρες ξεδιπλώνουμε ένα μηχανισμό ελέγχων τόσο για το μέλι, όσο και για το κρέας και για τα αυγά. Είμαστε αποφασισμένοι να τιμωρηθούν όσοι παίζουν παιχνιδάκια σε βάρος των καλλιεργητών και των καταναλωτών. Δεν έχουμε προηγούμενα με κανέναν. Δεν έχουμε σκοπό να κατηγορήσουμε κανέναν άδικα. Αλλά όσοι προσπαθούν να κάνουν ελληνοποιήσεις καλά θα κάνουν να το ξανασκεφθούν.

Ο ΕΛΓΑ αλλάζει. Γίνεται αποτελεσματικότερος, δημοκρατικότερος πιο λειτουργικός και δικαιότερος. Ενισχύουμε την προστασία που πρέπει να προσφέρει ως ασφαλιστικός οργανισμός στον Έλληνα γεωργό, κτηνοτρόφο, αλιέα, μελισσοκόμο. Είναι κάτι που περίμεναν οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Ο νέος κανονισμός είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς του προέδρου του Ανδρέα Λυκουρέντζου και της διοίκησης. Την ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει η διαβούλευση του νέου σύγχρονου κανονισμού.

Για το αγροτικό πετρέλαιο ξεκινάει η καταβολή της προκαταβολής, όπως είχε δεσμευθεί ο πρωθυπουργός. Ωστόσο θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής μετά από διαδικασία διαλόγου που έχει ξεκινήσει με το υπουργείο Οικονομικών κατ’ αρχάς και στη συνέχεια με το ΥΠΑΑΤ. Είναι μια διαδικασία που ζήτησαν οι ίδιοι οι αγρότες για να είναι δικαιότερη και πιο διάφανη η κατανομή της επιστροφής του ΕΦΚ, ώστε τα χρήματα να καταλήγουν στους κατ’ επάγγελμα αγρότες».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση