HomePost ItΣτις 3 Απριλίου «Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια»

Στις 3 Απριλίου «Σιδηροδρομική Τραγωδία των Τεμπών: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια»

Με πρωτοβουλία της  Έλενας Κουντουρά εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο με τη συμμετοχή εκπροσώπων ευρωπαϊκών θεσμών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η υπόθεση της εθνικής σιδηροδρομικής τραγωδίας των Τεμπών θα ακουστεί ηχηρά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σε ειδική εκδήλωση στις 3 Απριλίου που διοργανώνει με πρωτοβουλία της η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά και με ομιλητές εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, της Κομισιόν και  του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Ελληνικής Βουλής, εργαζομένων των ελληνικών σιδηροδρόμων, νομικούς, εκπροσώπους των οικογενειών των θυμάτων και επιζήσαντες. Επίσης θα παραστούν εκπρόσωποι του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της ΕΕ, ERA, που έχει παραδώσει έκθεση στην Κομισιόν για τους ελληνικούς σιδηροδρόμους.

Η εκδήλωση με θέμα «Σιδηροδρομική Τραγωδία στα Τέμπη: Απαιτώντας Δικαιοσύνη, Διαφάνεια και Ασφάλεια» θα εξετάσει τις συστηματικές αποτυχίες και τις ελλείψεις στη σιδηροδρομική ασφάλεια, που οδήγησαν στο τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, όπου 57 άνθρωποι χάθηκαν εγκληματικά.

Μετά την απόφαση της Επιτροπής Αναφορών PETI που αποφάσισε να μείνει ανοικτή η Αναφορά της Μαρίας Καρυστιανού του Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023 και να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου TRAN και LIBE, η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έλενα Κουντουρά, η οποία έχει εκκινήσει τη διαδικασία για τη συζήτηση με τη μορφή του κατεπείγοντος στην Επιτροπή TRAN, διοργανώνει αυτήν την εκδήλωση, επαναφέροντας την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, λίγες εβδομάδες πριν την λήξη των εργασιών του.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η σε βάθος ενημέρωση των ευρωπαϊκών θεσμών για την υπόθεση αυτή ώστε να διερευνηθούν τρόποι για να εξασφαλιστεί θεσμικά η διαφάνεια, η λογοδοσία και η δικαιοσύνη. Το τραύμα του εγκλήματος των Τεμπών δεν μπορεί να επουλωθεί χωρίς δικαιοσύνη, εξακρίβωση των αιτιών και απόδοση ευθυνών.

Οι εκπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου και της Κομισιόν θα αναφερθούν στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και τους κανονισμούς που σχετίζονται με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων και τη λογοδοσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN, της μίας εκ των δύο Επιτροπών όπου έχει παραπεμφθεί η υπόθεση.

Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση με φυσική παρουσία είναι:

Μαρία Καρυστιανού, Πρόεδρος Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος ΤΕΜΠΗ 2023

Karima Delli, Πρόεδρος της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Keir Fitch, Επικεφαλής της Μονάδας Μεταφορών και Κινητικότητας της Γενικής Διεύθυνσης DG MOVE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Βασίλης Κόκκαλης, Βουλευτής Λάρισας, Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Εξεταστική Επιτροπή της Ελληνικής Βουλής για τα Τέμπη

Θα τοποθετηθούν με διαδικτυακή σύνδεση οι:

Κώστας Γενιδούνιας, πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Μηχανοδηγών (Πανελλήνιας Ένωσης Προσωπικού Έλξης – ΠΕΠΕ)

Θεόδωρος Μαντάς, ποινικολόγος, μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Ελεονώρα Γεωργίου, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων

Γιώργος Ηλιόπουλος, νομικός, εκπρόσωπος οικογενειών θυμάτων

Ευδοκία Τσαγκλή, επιζήσασα τραυματίας

Συντονίζει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα SPINELLI 1G2 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 17:00 – 19:30 τοπική ώρα Βρυξελλών.

Θα  μεταδοθεί ζωντανά (18:00 – 20:30 ώρα Ελλάδος) στη σελίδα της Έλενας Κουντουρά στο Facebook  https://www.facebook.com/kountouraelena

Διαφήμιση
Διαφήμιση