HomeHL-WorldΒρετανία: Αριθμός ρεκόρ μεταναστών διέσχισε τη Μάγχη το πρώτο τρίμηνο του έτους

Βρετανία: Αριθμός ρεκόρ μεταναστών διέσχισε τη Μάγχη το πρώτο τρίμηνο του έτους

Ο Ρίσι Σούνακ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης σε προτεραιότητά του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια αυξήθηκε από την αρχή του έτους κατά 41,7% σε σχέση με το 2023 φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίστηκε σε επίσημα βρετανικά στοιχεία. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 5.373 άνθρωποι διέσχισαν παράνομα τη Μάγχη, έναντι 3.793 το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενους έτους. Πρόκειται για ρεκόρ για αυτή την περίοδο.

Μόνο τον Μάρτιο 3.118 άνθρωποι έκαναν τον διάπλου της Μάγχης, με μεγάλη αύξηση στις αφίξεις να παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Χθες Κυριακή 442 άνθρωποι έφτασαν στις αγγλικές ακτές με εννέα πλοιάρια, συνήθως υπερπλήρεις φουσκωτές βάρκες, και 349 το Σάββατο. Από την αρχή του έτους τουλάχιστον επτά μετανάστες, ανάμεσά τους ένα 7χρονο κορίτσι και ένας έφηβος 14 ετών, έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Βρετανία.

Το 2023 σχεδόν 30.000 μετανάστες διέσχισαν τη Μάγχη, αριθμός μειωμένος σε σχέση με το ρεκόρ του 2022 (45.000). Από τότε που ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Ρίσι Σούνακ έχει αναγάγει την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης σε προτεραιότητά του, τονίζοντας τη δέσμευσή του να «σταματήσει τα πλοιάρια». Τυχόν αύξηση των αφίξεων μεταναστών στη Βρετανία μέσω της Μάγχης μπορεί να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τη θέση των Συντηρητικών λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στις οποίες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν μεγάλη νίκη των Εργατικών.

Μεγάλη έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 15.000 ερωτηθέντων και η οποία δημοσιεύθηκε το σαββατοκύριακο δίνει προβάδισμα 19 μονάδων στους Εργατικούς, ενώ αποκαλύπτει ότι οι Συντηρητικοί δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν περισσότερους από 100 βουλευτές σε σύνολο 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων, έναντι 348 που έχουν τώρα. Άλλη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι Τόρις ίσως εκλέξουν μόλις 80 βουλευτές.

Αυτή την περίοδο το βρετανικό κοινοβούλιο εξετάζει αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει την απέλαση των παράτυπων μεταναστών στη Ρουάντα, που όμως έχει προσκρούσει στις αντιρρήσεις της Βουλής των Λόρδων η οποία επιθυμεί να γίνουν αλλαγές στο κείμενο.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών υπογράμμισε χθες Κυριακή ότι «ο απαράδεκτος αριθμός ανθρώπων που εξακολουθούν να διασχίζουν τη Μάγχη δείχνει για ποιον λόγο πρέπει να φροντίσουμε να αναχωρήσουν πτήσεις προς τη Ρουάντα το συντομότερο δυνατό».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση