HomePost ItΗ Μαρία Καναβάκη για το δάνειο του δήμου Ηρακλείου

Η Μαρία Καναβάκη για το δάνειο του δήμου Ηρακλείου

Τι αναφέρει στην τοποθέτησή της

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τη λήψη απόφασης υποβολής αίτησης προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τη χορήγηση δανείου ισοσκελισμού του προϋπολογισμού του Δήμου Ηρακλείου οικ. έτους 2024 ύψους 26.987.420,40 €, τοποθετήθηκε η Μαρία Καναβάκη, επικεφαλής δημοτικής παράταξης «Ηράκλειο για σένα» στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου της 13ης Μαρτίου 2024.

Αναλυτικά η τοποθέτηση

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρίες & Κύριοι Συνάδελφοι,

Πολύ σοβαρή η αποψινή Συνεδρίαση και πολύ κρίσιμη η ψήφος του καθενός μας για το σημερινό θέμα, ακόμα και αν είναι αναμενόμενη η υπερψήφιση του από την πλευρά της πλειοψηφίας.

Διότι η έχουσα την πλειοψηφία Δημοτική Αρχή -και καλώς την έχει- έχει την άνεση και την πολυτέλεια που της δίνει αυτή η πλειοψηφία, που ταυτόχρονα είναι και τύχη μεγάλη, καθώς μπορεί και έτσι πρέπει να διοικήσει ορθά χωρίς τη στρεβλότητα που κάποιοι έχουμε ζήσει σε αυτήν εδώ την αίθουσα, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα προχωράει και στην υλοποίηση των αποφάσεων της ειδικά σε μεγάλα και σημαντικά ζητήματα σαν να μην υπάρχει τίποτα και κανείς άλλος γύρω της και με express συνοπτικές διαδικασίες να χαράσσει την πολιτική της.

Και διότι δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και αφού είχε προηγηθεί εύλογο διάστημα προετοιμασίας της για όλα και με πλήρη πρόσβαση στον Δήμο και αφού ήταν ενήμερη και σύμφωνη για ένα παραλίγο ψηφισμένο προϋπολογισμό, τον οποίο μάλιστα και δημόσια ο νυν Δήμαρχος είχε ζητήσει από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο να ψηφιστεί, αντί τις πρώτες ημέρες διακυβέρνησης της να προχωρήσει στην ψήφιση του και να έχει ξεκινήσει να παράγεται έργο για την πόλη και τους δημότες, αντ’ αυτού δύο μήνες μετά διοργάνωσε συνέντευξη τύπου για να μας ανακοινώσει ο Δήμαρχος ότι ο Δήμος Ηρακλείου θα πάρει δάνειο και τα βήματα για να το πάρει είναι αυτά και τα ‘τηρούμε τάχιστα και απαρέγκλιτα κι ότι θέλετε εσείς λέτε’.

‘Ένα δάνειο για να ισοσκελίσει τον Π/Υ και μάλιστα ένα δάνειο μονόδρομο καθώς άλλη λύση δεν υπάρχει και ο Δήμος είναι σε αδιέξοδο…’

Κι όμως η φωνή κάποιων έδειξε ότι το δάνειο δεν είναι μονόδρομος, ότι στην πολιτική δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ότι το δάνειο είναι πολιτική επιλογή και απόφαση της Δημοτικής Αρχής που επιλέγει έτσι να λύσει ένα ζήτημα που έχει κι άλλες λύσεις.

Όπως επίσης η φωνή κάποιων ξεκαθάρισε δημόσια ότι καμιά μαύρη τρύπα ή κακοδιαχείριση ή χρεωκοπία ή πτώχευση δεν υπάρχει, ότι το ταμείο του Δήμου δεν άδειασε κι ότι όσα έχουν δαπανηθεί εξηγούνται πλήρως που και γιατί έχουν γίνει δαπάνες, όπως πλήρως εξηγείται και η μείωση των εσόδων από που έχει προέλθει και η απώλεια επίσης συγκεκριμένων εσόδων από την ψήφο ποιων.

Ακόμα η φωνή κάποιων αποσαφήνισε ότι σε .ότι αφορά το έργο της οδοποιίας για το οποίο γίνεται κι ο πολύς λόγος είναι το 1/3 του εκτελεσμένο, πληρωμένο και προϋπολογισμένο και επομένως μιλάμε για μια ανοικτή πίστωση των 2/3 που μάλιστα είναι και ανεκτέλεστα.

Αυτά είναι, αυτά είπαμε, γιατί όπως έχω ξαναπεί όταν λέγεται η μισή αλήθεια δεν είναι η αλήθεια, γιατί δεν είναι η πλήρης αλήθεια.

‘Αρα παραδοχή με σημασία: Δε χρωστάμε υλοποιημένα έργα. Το δάνειο δεν είναι μονόδρομος και ο Δήμος δεν είναι σε αδιέξοδο, δεν καταρρέει, δεν κλείνει.

Πρόκειται για τη διαχείριση ενός σοβαρού θέματος και η Δημοτική Αρχή επιλέγει πολιτικά να το διαχειριστεί με τη δική της θέση, που είναι ο Δήμος Ηρακλείου να λάβει δάνειο.

Με έναν ‘οδικό χάρτη’ που η ίδια έχει ορίσει διαδικασιών fast track και που οι υπόλοιποι παρακολουθούμε λες και το δάνειο είναι θεόσταλτο!

Μάλιστα διαβάζω σε Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής ότι δε θα επιβαρύνει λέει τους δημότες και τώρα τα έργα θα εκτελούνται με διαφάνεια, δλδ; Αναρωτιέμαι τι εννοείτε;

Άλλα ακόμα και αν αυτή είναι η ορθή επιλογή, έστω (υπόθεση εργασίας κάνω), έστω, αφού αυτό θα το γράψει η ιστορία στο μέλλον, πάμε να δούμε τι έχουμε:

Μία συγκεκριμένη προσφορά, που λέμε ότι είναι και συμφέρουσα. Τι συγκρίνουμε ακριβώς; Τις δύο προτάσεις της μίας μόνο προσφοράς και μεταξύ τους λέμε ας πάρουμε αυτή.

Τι έλεγε και τι όριζε και τι ζητούσε η πρόσκληση ενδιαφέροντος που απέστειλε στις Τράπεζες η Δημοτική Αρχή; Σε τι χρόνους έπρεπε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον; Γιατί οι άλλες δύο τράπεζες που έστειλαν απάντηση αποκλείστηκαν με το επιχείρημα ότι βιαζόμαστε;

Εδώ δεν έχει βιασύνες, δεν έχει μη ψύχραιμη και μη προσεχτική αντιμετώπιση. Εδώ μιλάμε για δάνειο!

Το Ταμείο Παρακαταθηκών προφανώς και ήταν έτοιμο, αφού γνωρίζουμε ότι είχαν προηγηθεί επαφές.

Και έστω ότι ήταν η καλύτερη, όπως λέτε. Πως το γνωρίζουμε? Είδαμε κάτι άλλο; Και τι μας είπε η γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας, που μας διαφώτισε συνάδελφοι; Μια προσφορά έχουμε, αυτό μας είπε. Άρα αναθέτουμε σε έναν και μοναδικό. Άρα κάνουμε ανάθεση. Δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Και όσο και να γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης, κανένα δάνειο δεν είναι δώρο, κανένα δάνειο δεν χαρίζεται.

Είναι ένα δάνειο που το βαφτίζω ισοσκελισμού και θα το πάρω και θα το αποπληρώσω παρά κάτι διπλό.

Και λέω βαφτίζεται, διότι κάνω άλλη μία υπόθεση εργασίας. Αν υπήρχε ψηφισμένος ισοσκελισμένος Π/Υ (που μπορούσατε να έχετε) και έστω ότι προέκυπτε ανάγκη δανείου στην πορεία, έστω, τότε θα έπρεπε να ληφθεί αναπτυξιακό. Και τότε άραγε θα είχαμε τις ίδιες συνοπτικές διαδικασίες. Ίσως και όχι, γιατί θα απαιτούνταν άλλη ψηφοφορία και συναίνεση. Υπόθεση εργασίας κάνω…

Προχωράμε. Τι όρους, τι ενέχυρα, τι υποθήκες, τι ανταλλάγματα, τι δεσμεύσεις, τι ΚΑΠ; Αυτά πρέπει να δοθούν δημόσια, επίσημα και γραπτά, γνωστά και συγκεκριμένα. Στο σώμα και στους δημότες.

Την ώρα κύριοι της Δημοτικής Αρχής που θα υπογράφετε το δάνειο η πόλη πρέπει να τα ξέρει.

Όπως και εμείς εδώ απόψε πρέπει να ξέρουμε στα 27 αυτά εκατ. ευρώ ποια έργα, ποιες συμβάσεις, ποιοι κωδικοί συγκεκριμένοι του Π/Υ έχουν ενταχθεί. ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ με τίτλους και ποσά.

Να ξέρουμε τι ψηφίζουμε!

Έτσι ξέραμε και όταν ψηφίζαμε ένα άλλο δάνειο πραγματικά ευνοϊκό, που το χάσαμε επειδή κάποιοι δεν το ψήφισαν και κάποιοι άλλοι αποχώρησαν!

Η δική μας Παράταξη είναι εδώ παρούσα με αίσθημα ευθύνης!

Έχοντας μάλιστα επιτελέσει το χρέος μας και με το λόγο μας έχουμε συμβάλλει θεσμικά και δημόσια στην πλήρη εικόνα και διάσταση του θέματος!

Ξεκινώντας από την αρχική πολιτική επιλογή της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, που όλοι πλέον λένε ότι σωστή ήταν, βάζοντας τα πράγματα σε τάξη και αναλύοντας πλήρως τους λόγους της νέας οικονομικής πραγματικότητας, χωρίς σκιές και υπονοούμενα, καταδεικνύοντας ότι το δάνειο δεν είναι μονόδρομος όπως αρχικά παρουσιάσατε και καταθέτοντας τους εύλογους προβληματισμούς μας για την πάλι μονοδρομική επιλογή της μίας και μοναδικής τραπεζικής προσφοράς και ζητώντας να ειπωθεί δημόσια ποιοι κωδικοί του Π/Υ θα μπουν στο δάνειο.

Οι κρίσεις απαιτούν σύνεση, προσοχή και συναίνεση.

Υπάρχουν και άλλες επιλογές και εμείς οφείλουμε να τις αναφέρουμε:

Μπορούσε να υπάρξει και υπήρχε ισοσκελισμένος προϋπολογισμός.

Υπήρχαν οι υπογεγραμμένες αναλήψεις υποχρέωσης και η πολυετία της δαπάνης έως το 2027-2028 που έως τότε και οικονομική βελτίωση πιθανότατα θα υπήρχε (ήδη εξάλλου έχετε αυξημένα έσοδα, με ανταποδοτικά τέλη, αύξηση δημοτικού φόρου, αύξηση τελών κοινοχρήστων χώρων κλπ.) και έτσι θα μπορούσε να γίνει επιμήκυνση των συμβάσεων της οδοποιίας, έδαφος πρόσφορο από την πλευρά των αναδόχων υπάρχει (το ξέρετε και ξέρουμε ότι το ξέρετε) και ποιο δημόσιο έργο εξάλλου δεν παίρνει παράταση, και εξάλλου σε λίγους μήνες είναι ανέφικτο να εκτελεστούν τα 2/3 που δεν έχουν καν υλοποιηθεί.

Και υπάρχει και η λύση της διακοπής των συμβάσεων.

Η Δημοτική Αρχή στους 2 μόλις πρώτους μήνες της επιλέγει το δάνειο.

Το Δάνειο.

Όχι την ‘ανοιχτή χρηματοδοτική γραμμή’, όπως την ονομάζει. Δάνειο είναι!

Δάνειο 27 εκατ. ευρώ που θα πληρωθεί σε 20 χρόνια κοντά 50 εκατ. ευρώ.

Εμείς δεν συμφωνούμε και δεν ψηφίζουμε ο Δήμος Ηρακλείου να λάβει δάνειο ‘ισοσκελισμού’.

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε».

Διαφήμιση
Διαφήμιση