HomeΚΟΣΜΟΣΤζέιμς Κάμερον: «Εντελώς αποτρέψιμη η τραγωδία του Titan»

Τζέιμς Κάμερον: «Εντελώς αποτρέψιμη η τραγωδία του Titan»

Τι είπε για το ταξίδι με το αντίγραφο του Τιτανικού

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης και εξερευνητής βαθέων υδάτων Τζέιμς Κάμερον μίλησε ανοιχτά για την τραγωδία του Titan της OceanGate, λέγοντας ότι έπληξε τη φήμη της βιομηχανίας των υποβρυχίων.

Ο Κάμερον έκανε τα σχόλια στο Ναυτικό Μουσείο Fremantle’s στο Περθ την Κυριακή, κατά την έναρξη μιας έκθεσης που παρουσιάζει τη ρεκόρ ατομικής κατάδυσής του το 2012 στο Challenger Deep in the Mariana Trench, το βαθύτερο μέρος του Ωκεανού.

Είπε ότι η τραγωδία του υποβρυχίου της OceanGate Titan τον Ιούνιο του 2023 – που σκότωσε τον καπετάνιο Stockton Rush και τους τέσσερις τουρίστες περιπέτειας – ήταν «εντελώς αποτρέψιμη» και κατέστρεψε την εμπιστοσύνη του κοινού.

Το κύτος του υποβρυχίου κατέρρευσε περίπου 3.500 μέτρα κάτω από το νερό καθώς κατέβηκε στα συντρίμμια του Τιτανικού, περίπου 560 χιλιόμετρα από την ακτή της Newfoundland.

Η καταστροφή τράβηξε την προσοχή του κόσμου καθώς ειδικοί, συμπεριλαμβανομένου του Κάμερον, επέκριναν την κατασκευή και τα μέτρα ασφαλείας του σκάφους.

Ο δεύτερος σκηνοθέτης με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών είπε ότι η πιθανότητα μιας ενδόρυξης είναι «η πρώτη και κύρια αρχή ενάντια στην οποία σχεδιάζεσαι».

«Και μία από τις τραγωδίες, νομίζω, είναι ότι οι άνθρωποι πιστεύουν τώρα ότι οι καταδύσεις είναι πολύ πιο επικίνδυνες από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», είπε στο πλήθος, σύμφωνα με το The West Australian.

Το υποβρύχιο ήταν σε κάθοδο προς τα συντρίμμια του Τιτανικού, περίπου 3.800 μέτρα κάτω από το νερό, όταν έχασε την πλοήγηση και την επικοινωνία του στα 3.500 μέτρα περίπου.

Κατέρρευσε μέσα σε λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, σκοτώνοντας αμέσως τον Βρετανό δισεκατομμυριούχο Hamish Harding, τον CEO της OceanGate, Stockton Rush, τον Γάλλο εξερευνητή Paul-Henri Nargeolet και τον επιχειρηματία με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, Shahzada Dawood και τον γιο του Sulaiman.

Οι θάνατοι έσπασαν ένα σερί 63 ετών χωρίς θανατηφόρο θάνατο στον κλάδο.

Ο Κάμερον υποψιάστηκε ότι η εταιρεία είχε παρακάμψει πολλά πρωτόκολλα ασφαλείας κατά την κατασκευή του υποβρυχίου Titan, μια γνώμη που είχαν άλλοι ειδικοί στα υποβρύχια.

Μια ανάρτηση στον ιστότοπο της εταιρείας το 2019 ανέφερε ότι «δεν σημαίνει ότι η OceanGate δεν πληροί τα πρότυπα όπου ισχύουν».

Ο Τζέιμς Κάμερον για τον Τιτανικό

Ο Κάμερον ρωτήθηκε αργότερα στην εκδήλωση εάν θα αγόραζε ένα εισιτήριο για το παρθενικό ταξίδι του σχεδιαζόμενου αντιγράφου του Τιτανικού του Αυστραλού δισεκατομμυριούχου Κλάιβ Πάλμερ.

Παρά το γεγονός ότι ταξίδεψε στα συντρίμμια 33 φορές και σκηνοθέτησε την επιτυχημένη ταινία του 1997 για τη βύθιση του εμβληματικού πλοίου, είπε «αν είχα τόσα χρήματα, θα τα ξόδευα στην επιστήμη».

Ο Πάλμερ ανακοίνωσε τα σχέδιά του για τον «Τιτανικό ΙΙ» έξω από την Όπερα του Σίδνεϊ στις 14 Μαρτίου, που θα αναδημιουργήσει το μοιραίο ταξίδι του 1912 από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2027.

Οι τρισδιάστατες αποδόσεις των σχεδίων του αποκαλύπτουν ότι το σκάφος θα έχει μια μεγάλη ξύλινη σκάλα, παρόμοια με αυτή που φαίνεται στην ταινία.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση