HomeHL-GreeceΚέρδη και ζημίες στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση μομφής

Κέρδη και ζημίες στον ΣΥΡΙΖΑ από την πρόταση μομφής

Το λάθος Κασσελάκη με την «κοκορομαχία»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η πρόταση δυσπιστίας για πρώτη φορά ένωσε το προοδευτικό μέτωπο, όμως ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε να πάρει αποστάσεις την ώρα  που στελέχη και προσωπικότητες της κεντροαριστεράς συντονίζονται εντός και εκτός Βουλής με στόχο να ανακτήσουν την αξιοπιστία του ευρύτερου χώρου.

Από την πρώτη στιγμή που ο Νίκος Ανδρουλάκης πέταξε το γάντι στα προοδευτικά κόμματα καλώντας τα να προσυπογράψουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός του έδειξαν να κινούνται σε δυο κατευθύνεις.

Ο κ. Κασσελάκης επιχείρησε να προσπεράσει την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη ζητώντας διπλές εκλογές τον Ιούνιο την ώρα που η πλειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας αλλά και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν την ηγετική ομάδα να μην πετάξει τη ευκαιρία να συγκροτηθεί κοινό μέτωπο σε αυτή την κρίσιμη καμπή που η κυβέρνηση υφίσταται φθορά.

Απομόνωση

Σε μια εμφανή προσπάθεια να υποβαθμίσει την αποτελεσματικότητα της μομφής που κατέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης, ο Στέφανος Κασσελάκης προεξόφλησε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του ότι «θα δείτε μια κοκορομαχία σε σχέση με το ποιος θα την πιστωθεί»

Κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε δηκτικά ότι ήταν «σαν να καταγγέλλει τους βουλευτές του κόμματός του» που θα προσυπέγραφαν τη μομφή κατά της κυβέρνησης μαζί με τρια ακόμη κόμματα.

Και ενώ ήδη είχαν αρχίσει παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων των τεσσάρων κομμάτων που την υπέγραψαν τελικά ο κ. Κασσελάκης χάραξε ακόμη πιο έντονα τις διαχωριστικές  γραμμές του από τα άλλα κόμματα.

Η πλέον χαρακτηριστική ήταν η αιχμή που άφησε κατά του Νίκου Ανδρουλάκη στο ζήτημα της συνεννόησης των προοδευτικών κομμάτων, καθώς όπως είπε «γύρω από την πρόταση μομφής στοιχίζονται όλοι εκείνοι οι «προοδευτικοί» πολιτικοί που απέκλειαν προεκλογικά τις αλλεπάλληλες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για κυβερνητική συνεργασία, διατηρώντας τον Μητσοτάκη στην εξουσία».

Παρέμβαση των εμπειρότερων

Μπροστά στον κίνδυνο να τορπιλιστεί η προσπάθεια συνεννόησης για την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και να ακυρωθεί στην πράξη η ευκαιρία άσκησης μιας όσο το δυνατόν μεγαλύτερης πίεσης στον κ. Μητσοτάκη τις συνεννοήσεις με το ΠΑΣΟΚ και τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη ανέλαβαν οι εμπειρότεροι του κόμματος.

Το ρόλο αυτό τον ανέλαβε κατά κύριο λόγο ο Σωκράτης Φάμελλος με την σημαντική συμβολή μελών του προεδρείου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ που τάσσονται υπερ των συνεργασιών αλλά και εν προκειμένω και με την μομφή στην κυβέρνηση.

Μόνος σύμμαχος ο Νίκος Παππάς

Ο Στέφανος Κασσελάκης πάντως δεν έμεινε στο απυρόβλητο από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ καθώς η πρότασή του για διπλές εκλογές και μάλιστα με διεθνείς παρατηρητές έδωσε λαβές στη Χαριλάου Τρικούπη για να του επιστρέψει τις αιχμές.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έκαναν λόγο για προτάσεις-σωσίβιο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όταν όλη η αντιπολίτευση είχε συσπειρωθεί απέναντί του για την υπόθεση της συγκάλυψης των ευθυνών της τραγωδίας των Τεμπών.

Και αυτό σε μια φάση που τα κόμματα και τα στελέχη των κομμάτων της κεντροαριστεράς δίνουν μια μάχη ανάκτησης της αξιοπιστίας τους στο πολιτικό σκηνικό και απέναντι στην κοινωνία.

Συμπαραστάτη του ο κ. Κασσελάκης σε αυτή τη θέση που έχει βρεθεί ήταν ο Νίκος Παππάς ο οποίος από τη θέση του εισηγητή επανέλαβε την ανάγκη για ενισχυμένη παρουσία και ευρωπαίων παρατηρητών στις εκλογές με τα κυβερνητικά στελέχη να επιστρέφουν τις κατηγορίες του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας την καταδικαστική απόφαση του ειδικού δικαστηρίου με 13-0 υπερ της καταδίκης του στην διαμάχη του με τον Καλογρίτσα.

«Κρίμα που δεν έχει επιλεγεί και ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για να είναι η δεύτερη επιλογή σας, ώστε να είναι συμπληρωμένο το σετ του Κράτους Δικαίου» σχολίασε ειρωνικά ο υπουργός επικρατείας Μάκης Βορίδης.

Πρωτοβουλίες και εκτός Βουλής

Όλα αυτά την ώρα που στο χώρο της Κεντροαριστεράς και γύρω από τα ζητήματα Κράτους Δικαίου στελέχη και προσωπικότητες συσπειρώνονται γύρω από πρωτοβουλίες για το Κράτος Δικαίου.

Το απόγευμα ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης  θα συζητήσει με πρόσωπα που έπεσαν θύματα  συγκάλυψης με τίτλο ¨Να νικήσει το δίκιο».

Ο κ. Χαρίτσης θα συζητήσει με τον Βαγγέλη Βλάχο που έχασε τον αδερφό του στο δυστύχημα των Τεμπών, τον πατέρα του δολοφονημένου ρομά από αστυνομικά πυρά, το πρώην μέλος της ΑΔΑΕ Κατερίνα Παπανικολάου και τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ που είδε τα ματ να εισβάλλουν στο σπίτι του για να διαλύσουν παρακείμενη κατάληψη.

Ανοίγοντας μια βεντάλια θεμάτων που άπτονται του Κράτους Δικαίου από τη Νέα Αριστερά προσδίδουν στην εκδήλωση αυτή χαρακτηριστικά παρέμβασης στη συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας.

Ο Πέτρος Κόκκαλος και το νέο κόμμα «ΚΟΣΜΟΣ» του οποίου ηγείται ενόψει ευρωεκλογών αναμένεται να ανακοινώσει μια νέα πρωτοβουλία υψηλού θεσμικού βάρους με επίκεντρο την τραγωδία των Τεμπών σε εκδήλωση σήμερα το πρωί με τη συμμετοχή και έγκριτων συνταγματολόγων με ευθεία αναφορά στην κεντροαριστερά.

Το ενδιαφέρον στη συγκεκριμένη εκδήλωση με θέμα «ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ Η ∆ικαιοσύνη ξεκινάει από ψηλά» ο κ. Κόκκαλης θα έχει μαζί του συνταγματολόγους με ευθεία αναφορά στο χώρο της κεντροαριστεράς όπως ο Ξενοφών Κοντιάδης, ο Γιώργος Σωτηρέλης και ο Κώστας Μποτόπουλος.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση