HomeHL-TOPΠρόταση δυσπιστίας: Τριήμερο υψηλής έντασης στη Βουλή

Πρόταση δυσπιστίας: Τριήμερο υψηλής έντασης στη Βουλή

Διαξιφισμοί με το «καλησπέρα» στην Ολομέλεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε σφοδρή σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης οδηγεί η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατατέθηκε στη Βουλή. O Νίκος Ανδρουλάκης καταθέτοντας την πρόταση, που συνυπογράφουν ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας, υποστήριξε ότι «η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου», κάνοντας λόγο για μοτίβο «συγκάλυψης και ατιμωρησίας» σε μία σειρά σκανδάλων. Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ταύτισε τον Νίκο Ανδρουλάκη με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Στην ανάπτυξη της επιχειρηματολογίας του ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι κρύβει την αλήθεια πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «είναι πολιτική σας επιλογή η ατιμωρησία και η συγκάλυψη πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας μας την πολιτική». Σε άλλο σημείο τόνισε ότι «αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ να απολογηθεί. Ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις. Θα απολογηθεί για τα πεπραγμένα της Κυβέρνησής του, για το έγκλημα των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι Βουλευτές θα κληθούν να απαντήσουν αν επικροτούν τους θλιβερούς αυτούς χειρισμούς ή όχι[…] Θέλω να τους πω να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν τέμνονται ούτε κινούνται παράλληλα με συμφέροντα, όπως οι δικές σας. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές».

Εδώ το υπογεγραμμένο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Το γάντι σήκωσε η κυβέρνηση με τον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη να την χαρακτηρίζει καλοδεχούμενη εξαπολύοντας επίθεση στον Νίκο Ανδρουλάκη. Συγκεκριμένα ανέφερε « όταν σας λέμε λοιπόν ότι είστε εντολοδόχος συγκεκριμένων εκδοτικών συμφερόντων εννοούμε ακριβώς τη σχέση αυτού του δημοσιεύματος, που είναι το μόνο πρόσθετο με την πρόταση δυσπιστίας που συζητούμε σήμερα. Αλλιώς όλα τα υπόλοιπα έχουν αναπτυχθεί πλείστες όσες φορές. Καλοδεχούμενη και δημιουργείται και μία ακόμη εντύπωση, επιτρέψτε μου να το πω και αυτό. Έχω δηλώσεις του του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει “σόου και κοκορομαχία θα είναι η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας”. Σόου και κοκορομαχία στο οποίο προσυπογράψατε κύριοι συνάδελφοι; Προσυπογράψατε να γίνει ένα σόου και μία κοκορομαχία που μάλιστα όπως λέει ο πρόεδρός σας δεν θα έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα».

Η κυβέρνηση κάνει λόγο για οικονομικά συμφέροντα, πίσω από την πρωτοβουλία Ανδρουλάκη, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στα περί συγκάλυψης: «ο πρόθυμος κύριος Ανδρουλάκης και καταθέτει πρόταση δυσπιστίας για ένα θέμα το οποίο σημείο – σημείο έχει αποδομηθεί[…] Αν ενώσει λοιπόν κανείς αυτά τα κομμάτια αυτού του παζλ, δεν είναι και δύσκολο, βγάζει τα συμπεράσματά του. Και προφανώς δεν είναι η πρώτη φορά που ισχυρά συμφέροντα θέλουν κυβερνήσεις όχι ισχυρές και προφανώς αυτά τα συμφέροντα που δεν είναι σε πληθυντικό αριθμό, όπως κάνουνε άλλοι πολιτικοί χώροι. Όταν μιλάμε για μια συγκεκριμένη εφημερίδα δεν είναι γενικά και αόριστα, τουλάχιστον ταυτίζονται με έναν συγκεκριμένο πολιτικό αρχηγό».

Την πρόταση αναμένεται να στηρίξουν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, οι οποίοι δεν την συνυπογράφουν.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι « αυτό που έχει ξεχειλίσει το ποτήρι είναι η βαθύτατη πλέον γνώση της κοινωνίας για τη συγκάλυψη που έχει γίνει γύρω από το έγκλημα των Τεμπών. Και γι’ αυτό το ζήτημα ο κύριος Μητσοτάκης πρέπει να έρθει άμεσα στη Βουλή και να απολογηθεί».

«Το ΚΚΕ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας, αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων» αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε «αυτό που κάνει ο κ. Ανδρουλάκης είναι στήριξη και επικοινωνιακό κόλπο. Όσο για τους ολιγάρχες ένα πράμα έχουμε να τους πούμε. Μάλλον στη μοιρασιά τα χάλασαν με τη Νέα Δημοκρατία».

«Υπάρχει αυτή τη στιγμή πρόταση δυσπιστίας. Εμείς θα την υιοθετήσουμε. Θέλουμε να προχωρήσει η συζήτηση.

Πρέπει να αποκαλυφθεί η αλήθεια στον ελληνικό λαό» ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

«Φυσικά και θα την υπογράψουμε την πρόταση μομφής, εφόσον υπήρξε τέτοια πρόσκληση. Άλλωστε εγώ προσωπικά έχω προσκαλέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης από τις 7 Μαρτίου να καταθέσουμε πρόταση μομφής ήδη στο προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής» τόνισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Κώστας Κωνσταντόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ είναι ότι η συζήτηση θα επικεντρωθεί και σε άλλα και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι αυτό των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, το θέμα της διαρροής των email ενώ ενδεχομένως στην ατζέντα των κομμάτων να υπάρχουν και θέματα της καθημερινότητας. Βάσει της διαδικασίας, την τελευταία ημέρα, θα έχουμε τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και βεβαίως του πρωθυπουργού. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί κάποια στιγμή, αύριο ή σήμερα να υπάρξει παρέμβαση και από κάποιον πρόεδρο πολιτικού κόμματος.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Λίνα Μπεθάνη, πολιτικά ο Νίκος Ανδρουλάκης με την πρωτοβουλία για πρόταση δυσπιστίας επιχειρεί να καταστεί ως ισχυρός πόλος αντιπολίτευσης το ΠΑΣΟΚ, να δείξει στους πολίτες ότι υπάρχει σοβαρός αντίπαλος απέναντι στην ΝΔ στην οποία καταλογίζει πρακτικές συγκάλυψης και ατιμωρησίας αλλά και να πείσει ότι υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

 

Εκλογές ζητά ο Κασσελάκης και παρουσία διεθνών παρατηρητών στην ευρωκάλπη

Στο μεταξύ διεθνείς παρατηρητές και στις Ευρωεκλογές ζητάει ο Στέφανος Κασσελάκης, με άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών. Επιμένει ότι «η λύση στο σημερινό πολιτικό αδιέξοδο» είναι «άμεση παραίτηση του πρωθυπουργού και προκήρυξη εκλογών», υποστηρίζοντας ότι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Καγκελάριος Κουρτς στην Αυστρία, ο Κόστα στην Πορτογαλία και ο Τζόνσον στη Μεγάλη Βρετανία παραιτήθηκαν για πολύ πιο ασήμαντους λόγους. Ως υπονομευτή του πολιτεύματος τον κατηγορεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Μάκης Βορίδης ρωτάει ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ αν σκοπεύει να αμφισβητήσει το κεκτημένο των δίκαιων και ελεύθερων εκλογών.

Όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Γιώργος Παντελάκης, είναι προφανές ότι ο Στέφανος Κασσελάκης βάζει θέμα παρατηρητών για οποιαδήποτε εκλογική κάλπη προηγηθεί. Είτε είναι η εθνική κάλπη, είτε η κάλπη των ευρωεκλογών. Δεν υπάρχει κάτι άλλωστε που να διαφοροποιεί τα περί έλλειψης εμπιστοσύνης που ούτως ή άλλως έχει καταλογίσει η αξιωματική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Υποκλοπές, Τέμπη και το πρόσφατο σχετικό δημοσίευμα στο Βήμα, αλλά και η υπόθεση με τα προσωπικά δεδομένα πολιτών, όπως έλεγαν νωρίτερα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε σχέση με το αν η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε αδιάβλητες εκλογές.

Σε σχέση με την πρόταση δυσπιστίας που συνυπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι δεδομένο, όπως ανέφερε και ο Στέφανος Κασσελάκης στο άρθρο του ότι δεν θα έπραττε διαφορετικά από τη στιγμή όπως λένε που ο βασικός στόχος αφορά την αμφισβήτηση και απομάκρυνση της παρούσας κυβέρνησης και παρότι, όπως λένε, η χείρα κυβερνητικής συνεργασίας που έτεινε στο παρελθόν ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ δεν είχε διόλου θετική αντιμετώπιση από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι σε σχέση με την κοινοβουλευτική διαδικασία υπάρχει το θετικό στοιχείο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα αναγκαστεί να πράξει αυτό που απέφυγε με την επιτάσεως όλο αυτό το διάστημα, δηλαδή να έρθει στη Βουλή και να μιλήσει για τα Τέμπη. Ωστόσο, δεν τρέφουν αυταπάτες σε σχέση με το ενδεχόμενο αποτέλεσμα. Και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που ο κ. Κασσελάκης προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα από την πρόταση δυσπιστίας ζητώντας παραίτηση πρωθυπουργού και άμεση προκήρυξη εκλογών με διεθνείς παρατηρητές.

Όπως μετέδωσε η Γεωργία Σκιτζή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΕΡΤΝews από πλευράς της κυβέρνησης κάνουν λόγο για μια πολύ σοβαρή συζήτηση η οποία ξεκινά και ότι θα δώσουν απαντήσεις σε όλες τις αιτιάσεις. Επί του δημοσιεύματος του Βήματος της Κυριακής ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναλυτικά επιχείρησε να αποδομήσει ένα προς ένα αυτά τα επιχειρήματα. «Συνεπώς, αυτό που τονίζεται είναι ότι δεν θα πρέπει σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η τραγωδία στα Τέμπη, να υπάρξει παραπλάνηση, ενώ είναι ξεκάθαρες οι απαντήσεις και σε κάθε περίπτωση είναι η Δικαιοσύνη εκείνη που θα αποφανθεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως» κατέληξε η δημοσιογράφος.

ertnews.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση